Atelier de croitorie specializat pe uniforme de epocă, o afacere de succes a unei familii din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi soţi Diaconu conduc un atelier cu doi angajaţi   FOTO Florentin Coman
Cei doi soţi Diaconu conduc un atelier cu doi angajaţi   FOTO Florentin Coman

Soţii Raluca şi Marius Diaconu din Brăila au pus pe picioare o afacere de familie pe cât de inedită pe atât de căutată. Micul lor atelier de croitorie a devenit, în ulima perioadă, un loc de pelerinaj pentru scenografii teatrelor şi producătorilor de film din România şi din străinătate.

Ineditul constă în faptul că în atelierul celor doi se croiesc uniforme militare de epocă, aşa cum purtau soldaţii şi ofiţerii, de pe vremea lui Cuza până spre mijlocul secolului XX, când în Armata Română s-a impus modelul de uniformă sovietic.

De multe ori este o adevărată provocare pentru soţii Diaconu să reuşească să reproducă în detaliu piesele de vestimentaţie care se foloseau în urmă cu zeci sau sute de ani. Dificultatea cea mai mare stă în procurarea materialelor adecvate. O stofă sau un postav de o calitate cel puţin apropiată de a celor utilizate de înaintaşi este aproape imposibil de găsit în zilele noastre.

"În comerţ nu mai găsim ceea ce ne trebuie nouă. Din fericire, încă mai există ţesături adecvate prin depozitele vechilor fabrici de confecţii. Acolo mai găsim un sul de stofă sau unul de postav. Când se vor goli şi aceste depozite, probabil că va trebui să facem comandă pentru o stofă de lână tocmai prin Anglia sau cine ştie pe unde, iar costurile de producţie o să crească foarte mult", ne-a spus Raluca Diaconu.

Punctul de plecare către această afacere atât de originală a fost un hobby pe care Marius Diaconu îl are încă din copilărie. Marius este bucureştean get-beget, născut şi crescut în capitală. Medaliile, fotografiile şi livretele militare rămase de pe urma unui bunic l-au fascinat, iar o uniformă făcută cadou de un unchi, magistrat militar în perioada anilor '80, a dat startul unei colecţii îmbogăţite cu frenezie de-a lungul anilor.

La început, treaba a mers destul de greu. "Nu aveam un atelier propriu şi tot ce făceam, făceam la terţi. Din cauza asta, nu prea ieşea ce trebuie, deşi eu aveam exact în minte ceea ce voiam să fac", ne-a spus Marius. Situaţia a început să se schimbe din 2004, după ce s-a căsătorit, iar proaspăta sa soţie s-a implicat în afacere.

Inginer textilist de meserie, Raluca Diaconu era persoana cea mai potrivită să lucreze efectiv la uniformele produse de firma soţului său. Cei doi şi-au şi-au împărţit sarcinile: Marius venea cu conceptul, documentându-se temeinic despre fiecare uniformă în parte şi detaliile care o făceau specială, iar Raluca se ocupa de croitorie, folosind maşina de cusut pe care o aveau acasă. Aşa, calitatea produselor finite a fost asigurată, iar comenzile au început să sporească.

Când au început să apară comenzile de anvergură, soţii Diaconu au decis să investească într-un atelier propriu. Raluca a renunţat la serviciul pe care îl avea la o fabrică de confecţii şi s-a axat pe atelierul deschis în casa din Brăila unde funcţionează şi în prezent. „Eu sunt brăileancă şi iniţial, cumpărasem casa ca să locuim în ea. Deoarece nevoile atelierului au tot crescut şi fiecare cameră este ocupată acum ori cu maşini de cusut, ori cu uniforme puse pe umeraş, a trebuit să renunţăm la a mai locui aici. Casa a rămas ca atelier, iar noi locuim cu mama, într-un apartament de bloc", a explicat Raluca Diaconu.

Pe lângă cei doi soţi, în atelier mai lucrează două angajate. În prezent, atelierul colaborează cu teatre din toată ţara, are în derulare proiecte solicitate de producători de filme, iar un segment important de piaţă este reprezentat de muzee, care vor uniforme de epocă reproduse până la cele mai fine detalii.

Preţul unei uniforme de epocă se încadrează între 500 de lei şi 4.000 lei. Cele mai simple intră în categoria mică de preţ, iar cu cât complexitatea creşte, cu atât sporeşte şi preţul. "Totul ţine de detalii. O uniformă purtată de generali, ce conţine broderie cu fir de aur ajunge să coste câteva mii de lei", precizează Marius Diaconu.

Citiţi şi

Afacere de succes. Atelierul de cafea din Ploieşti, inspirat de o carte

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite