Botoşani: Frigul scumpeşte ţuica de Rădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prunii nu au prea înflorit în acest an iar producţia va fi mai mică. Preţul va creşte la 35 de lei pe litru, spun producătorii. Probleme vor fi mai cu toate produsele autohntone. Grâul şi porumbul nici nu se văd din pământ iar cireşele de mai le vom mânca în iunie.

Brand local şi, în curând, marcă înregistrată la Osim, ţuica de Rădeni se fabrică după o reţetă ştiută doar de localnici dar baza sunt prunele. Din cauza frigului, copacii nu prea au înflorit în acest an iar autorităţile locale preconizează deja o scumpire a băuturii de la 30 la 35 de lei pe litru." La vremea asta prunii trebuiau să îşi scutere floarea şi să înceapă să rodească. Mulţi nici nu au înflorit pentru că au fost şi cinci grade celsius. Sperăm să îşi mai revină pe parcurs mai ales că luna viitoare s-a anunţat caniculă", a spus Constatin Rădeanu, primarul localităţii Frumuşica care dă asigurări că vin va fi totuşi din belşug pentru că marea podgorie a judeţului nu a fost afectată încă de frig.

Probleme sunt şi cu celebrele mere de Curteşti pe care le vom mânca abia la toamnă. Frigul a întârziat procesul de rodire şi nici producţie bună nu va fi în acest an. „ Pomii sunt înfloriţi demult şi trebuiau să înceapă să rodească în perioada asta. Acum ne mulţumim că nu a dat îngheţul că nu mai aveam ce aduna din livadă", a spus Florin Gimir, proprietarul celei mai mari livezi de meri din judeţ unde într-un an bun se recoltează 23 de tone de fructe pe hectar. După cum se arată vremea, horticultorii cred că producţia va scădea cu cel puţin 30 de procente.

Botoşănenii pot să îşi ia gândul şi de la cireşele galbene de mai. „Dacă vremea se va mai încălzi, cel mai probabil le vom mânca în iunie", a spus Mărioara Cadastru, horticultor. Căpşuni din Turcia şi mere din Polonia vor cumpăra botoşănenii din pieţele oraşului în această vară, spun producătorii autohtoni cărora frigul din ultimele săptămâni le-a dat peste cap afacerile.

Probleme sunt şi la culturile de grâu şi porumb. În multe zone ale judeţului, plantele nici nu au ieşit din pământ deşi au fost semănate de o lună. „ Culturile trebuiau să aibă măcar trei centimetri la ora asta. Nu vezi nimic pe câmp. Zici că  acum am semănat. Dacă nu se încălzeşte va fi rău de tot", a spus Costel Romanescu, primarul localităţii Păltiniş.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite