„Pro bono“ de acum trei secole: avocatul care i-a ajutat gratuit pe ţărani în 1700

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul anilor 1700, puţini erau cei născuţi la sat care aveau suficientă şcoală pentru a-şi cere drepturile. În ajutorul ţăranilor de pe Valea Someşului a venit, în mod gratuit, un avocat maramureşean, care ulterior a ajuns subprefect al judeţului Maramureş.

Nu de puţine ori ţăranii de pe Valea Someşului, din inima Transilvaniei, au avut de tras de pe urma lipsei şcolii. Potrivit istoricului Virgil Şotropa, un avocat, pretor şi subprefect din Maramureş a venit preţ de 6 ani în ajutorul ţăranilor din Bistriţa-Năsăud, în mod gratuit. 

Istoricul povesteşte că, în perioada 1755-1762, Mihail Balea de Ieud a ajutat în mod gratuit ţăranii români de pe Valea Someşului, care se aflau în război permanent cu saşii. 

Maramureşeanul, care nu doar că avea şcoală, ci şi o situaţie materială foarte bună, a trimis zeci de petiţii şi reclamaţii către guvernul transilvan şi chiar către curtea de la Viena, în numele ţăranilor din aceste părţi, prin care fie cerea să li se facă dreptate, fie să primească anumite drepturi.  

 „La el mergeau ţeranii noştri cu plângerile şi nevoile lor, şi totdeauna erau bine primiţi şi sfătuiţi ce să facă şi să întreprindă. Balea îi îndruma pe căile legale şi eficace lor necunoscute, îi instruia ce să vorbească şi să răspundă dacă vor fi interogaţi, le extrăda paşapoartele mandatarilor cari plecau la Viena să se jeluiască curţii, mai în multe cazuri le avansa şi banii necesari pentru cheltuieli neprevăzute”,  povesteşte istoricul Virgil Şotropa, în Arhiva Someşeană.

Saşii bistriţeni i-au cerut împărătesei Maria Terezia să-l pedepsească

Ajutorul necondiţionat oferit de către maramureşean ţăranilor din Bistriţa-Năsăud a semănat revoltă în rândul saşilor din Bistriţa, care l-au numit pe Mihail Balea un „instigator”. Mai mult, în 19 iulie 1759, consilierul guvernial contele Ioan Lazăr îi îndeamnă pe saşii bistriţeni, printr-o telegramă secretă, să pună mâna pe toate scrisorile şi actele compromiţătoare, ca să poată dovedi complicitatea lui Balea la „rebeliunea românilor”.

Saşii bistriţeni ar fi apelat chiar şi la împărăteasa Maria Terezia să-l pedepsească pe protectorul românilor. Aceasta a refuzat însă, mai ales că ţăranii pe care îi proteja maramureşeanul aveau să devină soldaţi grăniceri, apărători ai tronului şi patriei. Mihail Balea a decedat în 1785 şi a lăsat prin testament averea sa nepoţilor săi şi soţiei sale. 

Vă mai recomandăm:

Cum a combătut Curtea de la Viena „luxul“ costumului popular de pe Valea Someşului în 1800: fără ciucuri de mătase

Cum a ajuns un rege al Ungariei să-i împace pe românii şi saşii care se certau pentru o pădure

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite