VIDEO Încondeierea ouălor în Maramureş. Tradiţie de mii de ani
0Una dintre cele mai vechi tradiţii pascale din Maramureş este şi încondeierea ouălor. Potrivit artizanelor, este o îndeletnicire care necesită multă migală şi răbdare. Transmis din generaţie în generaţie, vopsitul ouălor este o datină încă păstrată cu sfinţenie în această zona.
Pe lângă multele tradiţii de Paşti din Maramureş, una dintre cele mai respectate este încondeierea ouălor, care începe încă dinVinerea Mare. Aceasta îndeletnicire este specifică femeilor şi necesită mult timp şi precizie . Chiar dacă pe parcursul anilor, mai multe tradiţii au dispărut, femeile din Maramureş spun că încondeiatul ouălor va rămâne veşnic unul dintre cele mai importante obiceiuri.
Nici măcar timpul lung necesar pentru realizarea unui singur exemplar nu le face pe maramureşence să renunţe la acest obicei. Procesul este unul migălos şi este format din mai multe etape. „Le fierbem, le lăsăm să se răcească, iar între timp punem ceara într-un vas. Mai de mult se puneau pe marginea sobei. Băgăm condeiul în ceară îl încălzim şi dăm pe ou. Când îi gata îl băgăm în vopsea. Pe unu trebuie să lucri în jur de o oră, ca să fie bine. Îl facem o dată, aşteptăm să se usuce şi-l mai facem cu ceară în altă formă, şi-l mai băgăm în culoare“, a explicat Maria Buda.
Tradiţiei respectată din cele mai vechi timpuri
Cu toate că această tradiţie este asociată Sărbatorilor Pascale, încondeierea ouălor este un obicei care datează de mii de ani. „Sărbătorirea oului este, să spunem, cea mai veche sărbătoare din istoria omenirii. Este cunoscută pe întreaga planetă la toate marile civilizaţii, fiind interpretată ca o sărbătoare a reînvierii, a promisiunii zeilor către oameni pentru viaţa veşnică. Creştinismul a preluat aceste vechi tradiţii, şi bineînţeles, că melanjul dintre credinţele vechi cu ceea ce impunea doctrina creştină a dus la apariţia unor obiceiuri chiar mai interesante“, a explicat etnologul Janeta Ciocan.
Potrivit femeilor din Maramureş, în fiecare an de Paşte, se încondeiază aproximativ 50 de ouă, care vor rămâne pe masă până la sfârşitul sărbătorilor.