Secretele prăjiturii cu miere de albine: de ce se coc foile doar pe dosul tăvii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de reţete apar publicate în mediul online, iar unele dintre ele vin chiar cu promisunea că sunt gata în câteva minute şi că nu necesită coacere. Exisă însă una care se coace, dar nu în tavă, ci pe dosul ei.

Prăjitura din foi cu miere de albine este una din cele mai populare, cel puţin în Maramureş, unde este nelipsită de la orice masă festivă ori de sărbători. Uşor de făcut, ingredientele sunt cele uzuale, respectiv lapte, ouă, făină sau zahăr. Poate singurul element mai deosebit este mierea de albine. Cu toate acestea, puţină lume ştie că aceste foi nu se coc în tavă, ci pe dosul ei.

”Aluatul este moale şi elastic, dar după ce se coace, devine crocant. Dacă o coacem în tavă, nu o mai putem scoate de acolo fără să o rupem, astfel că cel mai uşor este să o coacem pe dosul tăvii”, explică Emilia Roman, o băimăreancă ce spune că pregăteşte această prăjitură de când era încă o copilă. ”Acasă, la ţară, o făceam de sărbători şi la nunţi. La noi era nelipsită. Acum o pregătesc şi eu cu orice ocazie şi familia mea o apreciază foarte mult”, mai spune ea.

Avem nevoie de:

4 linguri de ulei

7 linguri de lapte

2 ouă

1 cană de zahăr (200 g)

4 linguri de miere

1 linguriţă de bicarbonat

Făină – până se obţine un aluat consistent

Ingredientele, fără făină, se pun într-un castron la fiert în baine-marie şi se amestecă timp de câteva minute, până când compoziţia lichidă se îngroaşă şi devine spumoasă. ”Eu le las întâi să fiarbă şi la final adaug bicarbonatul”, mai spune Emilia. Apoi se ia de pe foc şi, după ce se răceşte un pic, se adaugă făina, până când se obţine un aluat consistent, elastic, care nu se lipeşte de mâini. Se împarte în patru porţii şi se întinde fiecare bucată într-o foaie, de forma tăvii. Apoi se coace pe dosul tăvii fiecare foaie, pe rând. Pentru mai multă siguranţă, se poate pune hârtie de copt pe dosul tăvii. Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade şi în 5-6 minute o foaie ar trebui să fie coaptă.

”Pentru cremă, eu folosesc budincă din comerţ, pentru că foile se vor înmuia mult mai repede”, mai spune Emilia. De asemenea, mai spune ea, în mijloc se pune un strat de dulceaţă.

Mai puteţi citi:

Rezultate Bacalaureat 2016 Maramureş. S-au afişat notele finale la Bac 2016 după contestaţii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite