Împrumuturi obținute cu acte false de la CAR-uri. Percheziții la făptașii escrocheriei

0
Publicat:

Mai multe CAR-uri din Bacău au căzut victime ale unei înșelăciuni comise de două persoane. Acestea au obținut mai multe împrumuturi folosindu-se de acte false.

Suspecții de înșelăciune au obținut ilegal mai multe împrumuturi FOTO arhivă Adevărul
Suspecții de înșelăciune au obținut ilegal mai multe împrumuturi FOTO arhivă Adevărul

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău, cei din cadrul Poliției municipiului Bacău, criminaliști și luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale au pus în aplicare miercuri, 2 noiembrie, 3 mandate de percheziţii domiciliare emise de către Judecătoria Bacău.

„Activitățile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în domeniul criminalităţii economice, constând în inducerea în eroare a unei instituţii de creditare prin folosirea de documente falsificate ce au avut ca urmare obţinerea de împrumuturi de la C.A.R.-uri în mod fraudulos”, au precizat reprezentanții IPJ Bacău.

Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate mai multe ştampile falsificate, medii de stocare și înscrisuri cu valoare probatorie, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi administrării întregului probatoriu în cauză. 

Pe numele a două persoane au fost emise mandate de aducere, acestea fiind conduse la sediul poliției și audiate. La finalizarea cercetărilor, dosarul penal va fi înaintat unității de parchet competente. 

Voia să cumpere utilaje cu acte false  

Tot pentru acte false, un om de afaceri din Brăila a fost condamnat pentru că și-a obligat angajații să depună documente nereale pentru a cumpăra utilaje cu bani europeni.

Curtea de Apel Galaţi i-a aplicat lui Ion Susanu, administrator al unei firme din Brăila, o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind achiziţia de utilaje pentru prestări servicii în agricultură, Ion Susanu i-a determinat pe administratorii firmei pe care o controla să depună la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente false (cereri de oferte, raportul comisiei de evaluare a ofertelor).

„Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea nedrept de la A.P.D.R.P. a 815.295,50 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal”, susţin procurorii anticorupţie.

Omul de afaceri a negat constant acuzaţiile, susţinând că, de fapt, proiectul de finanţare cu bani europeni i-ar aparţine unui nepot de-al său, iar el ar fi semnat doar un proces verbal de recepţie al utilajelor.

Ion Susanu a fost obligat acum să restituie suma amintită către Ministerul Agriculturii, la care se adaugă dobânzi şi accesorii aferente până la data achitării integrale a prejudiciului. Judecătorii au menţinut sechestrul şi poprirea instituite de către DNA Galaţi pe toate bunurile mobile şi imobile ale omului de afaceri până la recuperarea integrală a celor peste 800.000 de lei.

Susanu este fostul director al concernului Braigal Brăila şi al SC IMB SA, iar în perioada 1993-1999, a fost anchetat în mai multe dosare penale. A fost acuzat la acea vreme de gestiune frauduloasă, fals sub semnătură privată şi chiar de subminarea economiei naţionale, dar judecătorii au ajuns finalmente la concluzia că infracţiunile nu există.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite