Creşterea şi decăderea lui Gabriel Berca: de la „omul“ lui Romeo Stavarache la „omul“ lui Traian Băsescu şi apoi în cătuşele Direcţiei Naţionale Anticorupţie
0Astăzi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bacău i-au pus cătuşe lui Gabriel Berca, fost prefect de Bacău, Secretar General al Guvernului şi senator liberal. Berca ar fi luat prin Mihai Banu, de la omul de afaceri Viorel Rusu, suma de 185 de mii de euro, cu promisiunea că va influenţa membri ai Guvernului Boc să emită o ordonanţă pentru plata lucrărilor la o şcoală din comuna băcăuană Ardeoani.
Fostul senator Gabriel Berca este inculpat în dosarul de trafic de influenţă în care a fost arestat pentru 30 de zile şi fostul deputat băcăuan Mihai Banu. Cei doi au fost colegi şi şefi în Partidul Democrat Liberal din Bacău.
Berca este acuzat de procurori, cu probe, că ar fi luat 185 de mii de euro , prin intermediul lui Banu, de la omul de afaceri Viorel Rusu. Cei doi şi-au oferit sprijinul „contracost“ pentru a interveni la Guvernul Boc, pentru emiterea unei ordonanţe, prin care să fie alocaţi aproape 5,6 milioane de lei pentru lucrările la Şcoala nr1 din Ardeoani.
Procurorii băcăuani au aflat întreaga poveste de corupţie recent, spre finalul lunii iunie, după ce Viorel Rusu a denunţat faptele. Omul de afaceri şi-a luat unele măsuri de precauţie şi l-a înregistrat pe deputatul MihaI Banu, care ar fi luat în mai multe rânduri, în perioada 2010-ianuarie 2012 sume de bani cuprinse între 20 şi 40 de mii de euro.
În mai puţin de o lună, DNA Bacău a audiat mai multe persoane implicate în dosar printre care şi fostul primar din Ardeoani, Victor Diaconu. Acesta ar fi recunoscut în faţa procurorilor faptul că Gabriel Berca ar fi făcut promisiuni, la inaugurarea imobilului, că va influenţa Guvernul pentru a debloca banii pentru şcoală.
Unele promisiuni au fost făcute şi public, pe 13 septembrie 2010. Mai mult, fostul prefect de la acea vreme, Constantin Sripăţ, a declarat la începutul lui 2011, după ce Viorel Rusu a dat în judecată Primăria Ardeoani, care ulterior a intrat în insolvenţă, că există posibilitatea să treacă şi 5-6 ani, până când vor fi achitate sumele. În plină criză şi în condiţiile restricţiilor bugetare impuse de Guvernul Boc, deputatul Mihai Banu şi senatorul Gabriel Berca s-ar fi decis să dea o mână de ajutor. Constantin Scripăţ, apropiat al celor doi foşti parlamentari, nu a răspuns apelurilor telefonice.
Gabriel Berca: „Nu am ştiut de prostiile care le făcea deputatul Mihai Banu“
Pe 10 iulie, în ziua arestării lui Mihai Banu, fostul senator Gabriel Berca ne-a declarat că nu a fost audiat în dosarul prietenului Mihai Banu şi că nu ştie nimic despre activităţile acestuia, „chiar dacă au existat poveşti şi zvonuri“. „Niciodată, nimeni nu m-a întrebat nimic despre această situaţie. Nu am fost chemat sau audiat de niciun procuror, nu am nicio calitate în acest dosar. Nu am ştiut de prostiile care le făcea Mihai Banu, bănuiesc că sunt probe pentru ceea ce afirmă procurorii“, ne-a spus atunci Berca.
Cine este Gabriel Berca? Tânărul gorjean, remarcat de Romeo Stavarache, când era agent de publicitate la Monitorul de Bacău
Gabriel Berca (47 de ani) este venit în Bacău din Gorj şi are o fată care a susţinut anul acesta Bacalaureatul, unde a luat 9.75. Are studii de inginer proiectant. În tinereţe, în urmă cu 15 ani a lucrat ca agent de publicitate la Monitorul de Bacău, apoi director de marketing. A fost remarcat de Romeo Stavarache, care l-a angajat la spălătoria Prod Cresus, pe un post similar. Tot atunci, Gabriel Berca a venit în Partidul Umanist Român (PUR), cu susţinerea căruia a ajuns primar, în 2004, Romeo Stavarache. Prietenia celor doi s-a sudat şi mai mult. Gabriel Berca ajunge apoi la Serviciul Public de Asistenţă Socială, consilier municipal dar şi consilier al directorului general al SC CET SA.
Pe 7 ianuarie 2005 a fost desemnat prefect al judeţului Bacău, iar pe 26 martie 2007, Secretar General al Guvernului Tăriceanu. Ulterior, numele său apare invocat în scandalul „Sterling Resources“, privind alocarea unor perimetre de explorare şi exploatare ilegal, în defavoarea intereselor naţionale.
În 2008, atât Gabriel Berca, cât şi Mihai Banu ajung parlamentari, cu susţinerea Partidului Naţional Liberal din Bacău şi a preşedintelui Romeo Stavarache. După debarcarea şefului PDL, Nicolae Olaru, pe fondul căderii Guvernului Tăriceanu, Gabriel Berca trece la PDL Bacău, ca preşedinte al Organizaţiei Judeţene. Promite atragerea mai multor primari, este activ în mass-media naţională, fiind una dintre cele mai vizibile figuri politice din Bacău. În 2012, pentru aproape 3 luni, ajunge ministru al Internelor. După rezultatele dezastruoase de la alegerile locale din 2012, Gabriel Berca şi Mihai Banu, îşi pierd funcţiile în partid.
În timp ce Mihai Banu s-a retras în agricultură, Gabriel Berca şi-a continuat activitatea în Capitală, ca şi consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Politicianul băcăuan a ajuns vicepreşedinte în Partidul Mişcarea Populară (PMP), dar recent, în luna mai, a dezertat şi aici pentru a trece la Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). După încheierea mandatului preşedintelui Traian Băsescu, faţă de care şi-a afirmat de nenumărate ori loialitatea, acesta pare să-şi fi pierdut busola.
DNA cere arestarea pentru 30 de zile a fostului senator Gabriel Berca:
Comunicat: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 şi până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului BERCA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: În perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza judeţului Bacău.
Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Inculpatului Berca Gabriel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 24 iulie 2015, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile“.