Bacău: „Hotelul“ cu 600 de câini şi 60 de pisici (GALERIE FOTO)
0
Pe străzile din Comăneşti nu vezi picior de maidanez
Edilii din Comăneşti au rezolvat problema câinilor vagabonzi datorită unui parteneriat între Asociaţia „Sufletul meu“ şi Primărie.
În timp ce reşedinţe de judeţ, precum Bacăul, sunt invadate de mii de câini vagabonzi, unele comunităţi mici găsesc soluţii la o problemă care părea de nerezolvat. În Comăneşti, „reţeta“ parteneriatului între un ONG şi Primărie funcţionează cu succes din 2005, odată cu iniţiativa Asociaţiei „Sufletul meu“ de a înfiinţa un adăpost pentru câini şi pisici fără stăpân.
„Am început cu 70 de căţei, adunaţi pe o proprietate privată, însă în curând nu am mai avut spaţiu deoarece localnicii, în special copiii ne aduceau câini şi pisici de pe străzi“, povesteşte Milica Miron, preşedintele asociaţiei. ONG-ul a contactat Primăria Comăneşti, care a pus la dispoziţie, în mod gratuit, un teren de 7.000 de metri pătraţi pe strada Fagului, cu condiţia utilizării numai în scopul îngrijirii animalelor fără stăpân.
Problemă rezolvată fără niciun leu de la buget
Acum adăpostul găzduieşte 600 de câini şi 60 de pisici. Animalele sunt deparazitate, vaccinate, primesc hrană, apă şi medicamente, cheltuieli acoperite din fondurile ONG-ului şi din sponsorizări. „Recent am primit o sponsorizare de la o bancă, atrasă de doamna Maria Otto, care se implică foarte mult. Colaborăm foarte bine şi cu Vier Pfotten, care are un contract cu Primăria“, mai spune Milica Miron.
Animalele sunt foarte bine îngrijite, iar în „campus“ există o bucătărie de campanie, unde e pregătită mâncarea, dar şi o cameră frigorifică, pentru depozitarea hranei. Chiar dacă puţini oameni vin să adopte animale, iniţiatorii proiectului sunt mulţumiţi de faptul că salvează de la moarte câini şi pisici, dar şi că oraşul este mai curat datorită lor, lucru apreciat şi de primar.
„Este o problemă importantă rezolvată cu sprijinul iubitorilor de animale, care s-au implicat, şi fără a se cheltui vreun leu din bugetul local. Mă bucură astfel de proiecte şi le vom susţine şi în viitor“, spune primarul din Comăneşti, Viorel Miron.
„Cartierul pisicilor“ şi parteneriate de succes
Cei 600 de câini din adăpost, care trăiesc în cuşti separate, cu spaţii generoase pentru plimbare, nu sunt deranjaţi deloc de „vecine“. Într-un spaţiu de câteva sute de metri pătraţi, 60 de feline se joacă, torc, mănâncă şi miaună, în timp ce aşteaptă vizitatori care să le ia acasă. Toate sunt deparazitate şi bine hrănite.
Succesul proiectului se datorează nu doar faptului că iniţiatorii pun suflet şi bani,ci şi parteneriatelor realizate. Asociaţia „Sufletul meu” colaborează cu Primăria din Comăneşti, care a oferit terenul în folosinţă gratuită. Primăria are un contract de colaborare cu organizaţia internaţională „Vier Pfotten”.
Voluntarii organizaţiei vin în fiecare an în oraş, discută cu locuitorii care au animale, vaccinează câinii şi pisicile şi aduc medicamente. Asociaţia a obţinut şi sprijinul Direcţiei Sanitare Veterinare a judeţului Bacău, care asigură vaccinurile pentru animalele găzduite în adăpost. Trei angajaţi asigură lucrările la ţarcuri şi cuşti, curăţenia şi întreţinerea complexului, unde sunt bineveniţi vizitatorii, mai ales cei care intenţionează să adopte un câine sau o pisicuţă.