Bacău: Anghel Năstase, dascălul care i-a adus pe rromi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anghel Năstase
Anghel Năstase

Inspector şi profesor de matematică, a convins mii de părinţi de etnie rromă să-şi trimită copiii la şcoală. În timpul liber, cântă într-o formaţie de familie. Când a fost numit inspector pentru şcolarizarea şi educaţia elevului rrom, în 2000, Anghel Năstase îşi aminteşte că învăţământul pentru această etnie era ca şi inexistent. Erau puţini cei care mergeau la şcoală, iar misiunea lui era să-i convingă să vi

„Când s-a înfiinţat această funcţie, nu era niciun profesor de limba rromani. Am fost primul care am introdus această limbă în şcoli. Am găsit destul de greu profesori“, îşi aminteşte Anghel Năstase.


Se ocupă de mii de elevi


Prima şcoală cu elevi rromi a fost înfiinţată la Gura Văii, imediat după Revoluţie, pentru copiii căldărarilor. „Dintr-o moară părăsită a apărut acea unitate care a reuşit să-i atragă pe fiii căldărarilor. Au înţeles că pe lângă meseria pe care o au le prinde bine şi ceva carte. Unii au vrut să-şi ia permisul de conducere, alţii să-şi deschidă o afacere, iar femeile ca să poată înţelege telenovelele“, povesteşte inspectorul. De la un an la altul, tot mai mulţi rromi au început să se îndrepte către şcoală. Dar nu pur şi simplu. Profesorii de limba rromani, mediatorii şcolari şi inspectorul de specialitate au fost cei care i-au convins pe părinţi să-şi trimită copiii fără teama de a fi discriminaţi.


Acum, după 11 ani, lucrurile stau cu totul altfel. Peste 2.000 de rromi sunt înscrişi la şcolile din judeţ, peste 500 la liceu, iar mai bine de 50 sunt studenţi la diferite facultăţi din ţară. La aceştia se adaugă 900 de elevi care studiază în limba maghiară. De toţi răspunde inspectorul Anghel Năstase.


Sclipitor la matematică


„Sunt ca un părinte pentru ei. Trebuie să mă implic în fiecare caz şi să găsesc rezolvarea. Nu a fost uşor şi nu este nici acum. Le explic tot timpul colegilor mei dascăli că nu trebuie să-i trateze diferit pe aceşti copii“,
spune băcăuanul. Cel mai bun exemplu pentru elevii rromi este chiar el. Născut într-o familie respectabilă de rromi, Anghel Năstase a mers la şcoală braţ la braţ cu elevii români. Sclipea la matematică şi a avut şansa ca învăţătoarea să-şi dea seama de acest lucru. Nu l-a aşezat în ultima bancă, cum ar fi făcut alţii, ci s-a ocupat de el şi l-a adus unde este astăzi.


„Doamnei învăţătoare Aurora Neagu, de la Şcoala din Filipeşti, unde am învăţat, îi datorez totul. Am prins drag de matematică şi am reuşit să intru al doilea pe listă la liceul din Roman. Am făcut facultatea la Bacău şi aşa am ajuns profesor“, completează Anghel.

___________

profil
născut. 20 ianuarie 1949, comuna Bereşti- Bistriţa, judeţul Bacău.
studii. A absolvit Facultatea de Matematică din Bacău.
familie. Este căsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Sunteţi şi lăutar?

Da. Sunt solist vocal şi cânt şi la saxofon într-o formaţie de familie. Eu mă trag dintr-o familie de rromi lăutari şi am moştenit talentul de la părinţi. Cântăm muzica aceea de petrecere veche, pe care oamenii încă o mai apreciază şi asta mă bucură. Poate n-o să mă credeţi, dar eu nu merg la petreceri pentru bani ci pentru că-mi face plăcere să cânt. 


Aţi simţit la colegi o distanţă din cauza etniei din care faceţi parte?


Niciodată n-am plecat capul doar pentru că eram rrom. Am fost demn şi aşa voi fi întotdeauna. Cred că mai e nevoie de câţiva ani de măsuri afirmative. Am primit reproşuri că avem locuri speciale la licee şi facultăţi şi am încercat să le explic că acest lucru este în beneficiul tuturor. Cu un ţigan care are carte poţi purta un dialog civilizat, lucru valabil şi pentru români.

ce-i place
„Îmi place şahul, dar nu prea mai am timp. În urmă cu câţiva ani făceam concursuri între prieteni. Apoi, când a apărut calculatorul, am început să joc pe internet“, spune profesorul.

ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care nu ştiu ce este respectul. Nu-mi place mitocănia şi nu tolerez niciodată minciuna“, a adăugat el.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite