Lider de sindicat, despre greva din educație: „Profesorii nu mai acceptă fărâmituri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, a declarat că prelungirea conflictului de muncă din sistemul de învățământ nu este benefică nimănui.

Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret” Foto: Arhivă
Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret” Foto: Arhivă

„Prelungirea negocierilor pe o perioadă pe atât de îndelungată, declarații contradictorii din partea Executivului, acuzații gratuite lansate în spațiul public au agravat și mai mult situația tensionată din sistem. Colegii au nemulțumiri mai mult decât legitime și așteaptă soluții mult mai clare și mai coerente. Referitor la OUG, atâta vreme cât nu există un acord din partea membrilor de sindicat nu se poate vorbi de acceptarea sau respingerea ei și răspunsul a venit zdrobitor din teritoriu, din partea colegilor noștri. Nu sunt acceptate de colegii noștri”, a subliniat Nistor la Digi24.

Acesta a adăugat că profesorii nu mai au încredere în promisiunile autorităților. „S-au dus vremurile când Guvernul negocia strict cu liderii de sindicat și atâta tot. Acum negocierea se poartă într-un anume fel direct cu cei care sunt în cancelarii, în acțiuni de protest”, a mai spus Nistor.

Potrivit lui Nistor, marți se va ști exact câți profesori au refuzat oferta Guvernului. „S-ar putea să existe profesori care vor ceda. Trebuie să înțelegi, nimeni nu-i poate acuza că sunt spărgători de grevă. Ei sunt alături de noi chiar dacă n-ar mai fi în grevă. Sunt mulți care rămân și își asumă scăderea veniturilor. Profesorii nu mai accepta fărâmituri pe care le aruncă Guvernul cu țârâita. Nu așa merg lucrurile. Și noi ne dorim să înceteze greva, dar există posibilitatea să ne oprim acum și anul viitor și peste doi, trei ani vom discuta despre aceleași probleme și vom avea aceleași crize sau rezolvăm acum. Pe loc nu schimbă nimic creșterea salariilor, dar ca perspectivă pregătește resursa peste patru, cinci ani, pentru că pe partea de resurse umane avem o problemă. Bazinul de selecție devine din ce în ce mai mic. Avem 4.000 de necalificați în învățământul preuniversitar și numărul lor devine din ce în ce mai mare, pentru că s-au săturat să aștepte să vină perioada în care politicienii își vor asuma răspunderea să transforme învățământul cu adevărat în prioritate, și nu prin vorbe, ci prin fapte”, a mai spus liderul de sindicat.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite