Știința și religia, reunite pe o temă comună: viața și moartea. Ce și-au propus viitorii medici și preoți din România
0În județul Arad a avut loc o întâlnire între viitorii medici și preoți pentru a dezbate o temă destul de ocolită: viața și moartea. Aceștia și-au împărtășit experiențele și și-au dat mâna pentru a ajuta.
Este vorba despre studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care au participat la o dezbatere pe tema „Prin moarte la viață”.
Întâlnirea, non-formală, a fost inițiată de „Parohia Ortodoxă Micălaca II, Școala Gimnazială „Caius Iacob” și Seminarul Teologic Ortodox și a presupus un dialog sincer și deschis despre moarte și viață în lumina științei și a religiei.
„O întâlnire caldă, în «împreună-lucrare» despre știință și religie, pornind de la o tema provocatoare. Elevii seminariști de la trei licee din Mitropolia Banatului au dezbătut cu șapte studenți mediciniști ai Universității de Vest" Vasile Goldiș" Arad aspecte despre viață, moarte, boală, pronie divină și suferință, colaborare și comuniune în asistența celui bolnav. S-a vorbit despre moarte clinică și moarte cerebrală, despre deschizători de drumuri în Near Death Experience, despre Raymond Moody, Elizabeth Kubler Ross, dar și despre Sfinții Părinți și Sfinții Doctori fără de argint” afirmă dr. Simona Dumitra.
Eveniment de suflet
Aceasta spune că a fost un dialog plin de sinceritate și deschidere pentru celălalt, cu multe mărturisiri și amintiri de suflet, cu multă emoție și fără respectarea unei bibliografii rigide. A fost un eveniment de suflet, în care atât elevii seminariști cât și studenții la Medicină și-au împărtășit experiențe, motivele alegerii acestor misiuni de doctori de suflete și corpuri, au vorbit despre importanța dimensiunii spirituale în vindecare.
„M-a impresionat modul frumos în care au interacționat și rezonat împreună, modul cum s-au completat în opinii ca un prim pas al unei colaborări spre binele Aproapelui. A fost și o ocazie de a reuni un mic grup de studenți mediciniști cu studii și preocupări teologice în vederea unor manifestări similare” mai afirmă dr. Simona Dumitra.
Viitorii medici și preoți au convenit că doar împreună pot fi „mâini divine” și alcătui o echipă de intermediere a vindecării.
Din partea UVVG au fost prezenți studenții Macean Mirela Emilia, Popescu Vladi Robian Ștefan, Motoarca Gelu Robert, Pop Diana, Bărboi Mara, Drăgoiu Roxana și medicul rezident Pediatrie, Carmen Dănilă.
Evenimentul a fost găzduit de părintele profesor Călin Teuca, părintele Mircea Bupte și profesorul Beatrice Mandă. Despre aceasta temă au conferențiat dr. Viorel Pîtea, medic primar nefrolog, cu o experiență în domeniu de peste 45 de ani și dr.Simona Dumitra, medic primar Pediatrie.
Discuțiile au fost moderate de Părintele Clement Iordache, preot și medic de familie.
La eveniment au participat prof. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Arad, prof. Janina Coraș – inspector școlar general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean Arad, prof. Veronica Sirca – inspector școlar la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad și pr. lector univ. dr Ioan Lazăr -duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.