Judecătorul din Ineu arestat pentru trafic de influenţă, trimis în judecată de DNA Timişoara
0Magistratul Aurel Tripa, de la Judecătoria Ineu, judeţul Arad, arestat preventiv după ce a luat mită 300 de euro pentru a interveni într-un dosar, a fost trimis rapid în judecată de DNA Timişoara, la trei săptămâni de la flagrant.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a judecătorului din Ineu, Ştefan Aurel Tripa, în prezent suspendat din magistratură, pentru trafic de influenţă.
Conform rechizitoriului, în perioada octombrie-decembrie 2013, Tripa, în calitatea sa de magistrat judecător la Judecătoria Ineu a pretins de la un denunţător 1.000 de lei şi 600 de euro, din care a primit în mai multe tranşe 500 de lei şi 500 de euro.
De asemenea, Aurel Tripa a acceptat promisiunea de a primi, de la acelaşi denunţător, două aparate telefonice marca Samsung Galaxy S4, din care a primit unul, în valoare de aproximativ 2.000 de lei.
Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu scopul de a influenţa mai mulţi colegi de serviciu, magistraţi de la Tribunalul Arad, pentru a-i determina să dispună o soluţie în favoarea denunţătorului într-o cauză civilă în care acesta avea interes, privind un litigiu ce viza dreptul de proprietate asupra unui teren.
Magistratul Aurel Tripa, prins în flagrant după ce a luat mită 300 de euro pentru a interveni într-un dosar, a fost arestat preventiv, în 6 decembrie, printr-o decizie a Curţii de Apel Timişoara. El a fost monitorizat de lucrătorii SRI din Arad timp de mai multe luni. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.
Conform Mediafax, Aurel Tripa este judecător din anul 1979. În perioada 1988-1996 a fost preşedintele Judecătoriei Ineu, iar în perioada 1997-2004 a fost judecător la Tribunalul Arad, după care a revenit la Judecătoria Ineu, fiind membru în Consiliul de conducere al acestei instanţe.
Conform declaraţiei de avere de pe site-ul Judecătoriei Ineu, Tripa are un teren de 363 de metri pătraţi, o casă de 300 de metri pătraţi în Ineu şi un apartament în Arad, cumpărat în rate, împreună cu soţia, în 2010. De asemenea, are două maşini, un BMW şi un Volkswagen Golf 4. Din 2006, are la BCR Pâncota un credit pe zece ani de 70.000 de lei. În calitate de judecător, a încasat un salariu de 101.051 lei pe an.
Preşedintele Judecătoriei Ineu, Mariana Luciu, declara pentru Mediafax, în 5 decembrie, că, printre dosarele judecate de Aurel Tripa, unul se referea la restituirile de terenuri şi păduri în extravilanul satului Nadăş, acolo unde oamenii au rămas fără terenuri pentru ce instanţa din Ineu a atribuit aproape toate suprafeţele unei singure familii.
Prefectura Arad a depus, în 8 octombrie, la Judecătoria Ineu, o nouă cerere de revizuire a sentinţei prin care o familie a câştigat 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului Nadăş, după ce cererea precedentă a fost respinsă definitiv de Tribunalul Arad, autorităţile arădene afirmând că au probe noi în acest caz.
La primul termen care a avut loc la Judecătoria Ineu în 28 octombrie, judecătoarea care a primit acest dosar a anunţat că a cerut schimbarea completului de judecată, pentru că tot ea a judecat cauza de fond în urma căreia a fost dată sentinţa din 2006. Tot atunci, Prefectura Arad a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) o cerere de strămutare a procesului în alt judeţ, pentru a nu exista suspiciuni de subiectivitate sau de influenţare a judecătorilor din Ineu, după ce localnicii din Nadăş, dar şi instituţii ale statului, au contestat sentinţa iniţială.
După ce familia Colţeu a obţinut în instanţă peste 8.700 de hectare de păduri şi alte terenuri din extravilanul localităţii Nadăş, o parte dintre localnici s-au adresat Judecătoriei Ineu, cerând, în luna februarie a acestui an, revizuirea sentinţei din 2006, însă instanţa a respins solicitarea, în primăvară. După respingerea cererii la Ineu, s-a făcut recurs, iar acesta s-a judecat la Tribunalul Arad, care s-a pronunţat, în 19 septembrie, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, în defavoarea localnicilor.
Familia care a obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului Nadăş, intrând în conflict cu unii localnici, a moştenit averea de la o vecină care a murit la 93 de ani.
Citeşte şi:
Judecătorul Aurel Tripa, de la Judecătoria Ineu, a fost ridicat de procurorii DNA
Judecătoarea arestată preventiv pentru luare de mită făcea afaceri ilegale cu terenuri