Video Festival de reconstituire istorică, în vestul țării. Oraș devenit o scenă a trecutului VIDEO
0Un oraș din vestul României s-a transformat timp de câteva zile (17-19 mai 2024) într-o scenă vibrantă a istoriei vii. Este vorba despre Festivalul de Reconstituiri Istorice Museum Arad Reenact Fest.
Festivalul a revenit în forță pentru a doua ediție, transformând orașul într-o sărbătoare. Cu participarea a peste 20 de asociații și 200 de pasionați de istorie din întreaga țară, evenimentul aduce trecutul în prezent prin reconstituiri spectaculoase, ateliere meșteșugărești și activități interactive.
Sub deviza „Descoperă Trecutul”, festivalul este găzduit în Curtea Muzeului de Artă Arad și Parcul Zsolt Török Arad (Parcul Copiilor) timp de trei zile pline de aventură istorică.
De exemplu, duminică, 19 mai 2024, în Curtea Muzeului de Artă Arad, între orele 12.00 și 18.00 are loc continuarea atelierelor demonstrative meșteșugărești.
Iar în Parcul Zsolt Török Arad (Parcul Copiilor), între orele 12.00 și 17.50 au loc activități interactive, jocuri medievale, prezentări de costume și tehnici de luptă.
Astfel, evenimentul, organizat în colaborare cu Asociația Astra Dobrogeană din Constanța, aduce o călătorie fascinantă în trecutul istoric al României și este deschis publicului de toate vârstele.
Participă pasionați de istorie din Arad, Sibiu, Bistrița, Constanța, București, Timișoara, Zalău, Deva, Galați, Mediaș, Iași, Târgu Neamț.
„Pe parcursul celor trei zile de festival (17-19 mai 2024) publicul prezent va avea oportunitatea să descopere trecutul prin reconstituiri istorice antice și medievale, reconstituiri istorice secolele XVII-XX, ateliere la tabere militare, ateliere demonstrative meșteșugărești antice (olărit, țesut, fierărie, dulgherie, atelier de confecționat mărgele și farmacie dacică cu plante vindecătoare), demonstrație de gătit cu degustare după rețete antice și medievale ale asociațiilor prezente la festival, spectacole, activități interactive și jocuri medievale, prezentare de costume, echipamente și tehnici de luptă, inclusiv lupte de cavalerie”, au declarat reprezentanții Complexului Muzeal Arad.
Printre cele prezentate se numără: Triumful Cavaleriei prezetat de către Asociația „Kalotaszegi Turul NHE - Vulturii din Țara Călatei” Sălaj, dar și Încrucișarea armelor: Măiestria armelor la creștini și otomani. Prezentare de uniforme și echipamente medievale. Competiție între străjeri și luptători.
Reconstituire istorică va fi atacul de noapte al armatei domnitorului Vlad Țepeș asupra oștilor otomane conduse de sultanul Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman (bătălia de la Târgoviște, 17 iunie 1462).