Crăciun evlavios la mănăstiri. Pelerinii sunt așteptați pentru rugăciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea din Gai își așteaptă pelerinii pe tot parcursul sărbătorilor de Crăciun
Mănăstirea din Gai își așteaptă pelerinii pe tot parcursul sărbătorilor de Crăciun

Porţile locaşurilor sfinte sunt deschise în această perioadă pelerinilor din toată ţară şi străinătate. Fiecare mănăstire a început pregătirile pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Iisus încă de acum câteva zile.

Este vorba despre Mănăstirea Arad din cartierul Gai, Mănăstirea Feredeu, Mănăstirea Hodoş-Bodrog.  Cei care nu au mai fost niciodată la mănăstirile din judeţul Arad trebuie să ştie că fiecare are istoria şi obiceiurile ei. Cea din Gai este o mănăstire de călugariţe, reînfiinţată în 1964 cu hramul „Sfântul Simeon Stalpnicul”, 1 septembrie. Aceasta se află în cartierul de nord-vest al Municipiului Arad, la 50 km nord de Timişoara, la 153 km nord-vest de Deva, la 115 km sud-vest de Oradea, şi la 47km est de Nădlac. Muzeul eparhial are o valoroasă colecţie de artă: icoane pe lemn din secolul XVII, icoane pe sticlă de meşteri ţărani ardeleni, carte rară, multe cu valoare de patrimoniu, manuscrise, obiecte de cult.

Mănăstirea Feredeu

Acest locaş reprezintă pentru credincioşii din zona Şiriei un adevărat punct de reper. La fiecare sărbătoare, sfântul locaş este luat cu asalt de sute de oameni, spre a se ruga şi pentru a lua apă din izvorul făcător de minuni. Cele două biserici ale mănăstirii sunt Feredeul din Deal, cu hramul Sf. Gheorghe şi Feredeul din Vale. „Credincioşii dornici să petreacă Crăciunul la noi sunt bineveniţi. Vom avea slujbe speciale dedicate naşterii Mântuitorului atât în ziua de Crcăiun, cât şi în următoarele două zile după sărbătoare”, a spus călugărul Marin Mostoc.

Mănăstirea Hodoş

Se află situată la graniţa de vest a României, la vest de municipiul Arad, pe cursul inferior al Mureşului, la o distanţă de 12 km, pe drumul ce duce de la Arad la Felnac - Secusigiu – Periam. Mănăstirea se învecinează la est, la 1,5 km cu satul Bodrogu Nou, la sud cu satul Călugareni, iar la vest peste Mureş cu satul Bodrogu Vechi.

Cei care doresc să se roage în aceste zile, să aprindă o lumânare, să pună un pomelnic sau să cumpere cârţi şi obiecte religioase pot vizita cele trei mănăstiri, mai ales acum la ceas de mare sărbătoare. Călugării şi călugăriţe spun că la niciuna dintre mănăstiri nu se percepe taxă de cazare, iar turiştii sunt primiţi în limita locurilor disponibile. „Primim pelerini şi pe parcursul anului, nu numai în prag de sărbători. Oricine este binevenit pentru a-şi umple sufletul de pace şi linişte. Cazarea este gratuită”, a spus Florica Chiriac, călugăriţă la Mănăstrirea din Gai.

Liturghia de Crăciun, moment de bucurie

La slujba din Ajunul Crăciunului se citesc Ceasurile Împărăteşti. Urmează Privegherea de seară a Naşterii Domnului, care începe cu Pavecerniţa Mare, deoarece Vecernia se slujeşte cu Liturghia Sfântului Vasile. La Pavecerniţă se cântă troparul şi condacul praznical precum şi imnuri speciale de slăvire a naşterii Domnului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite