Apicultor din tată-n fiu: un arădean care cunoaşte toate secretele mierii duce mai departe o tradiţie de 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titiana şi Victor Cimil
Titiana şi Victor Cimil

Victor Cimil (46 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi apicultori din judeţul Arad. Bărbatul se ocupă de creşterea albinelor de când era mic şi spune că a preluat tradiţia de la tatăl său. Mierea produsă de arădean se vinde în ţară şi peste hotare

Victor Cimil creşte sute de familii de albine în comuna Buteni din judeţul Arad. Spune că este o meserie frumoasă, dar nu foarte profitabilă. Este o afacere de familie unde se produc între cinci şi şase tone de miere pe sezon. Dincolo de cifre stă însă o poveste despre tradiţie şi despre legăturile dintre părinţi şi copii.  

Victor Cimil s-a născut la data de 30 iulie 1969, în localitatea arădeană Sebiş. A urmat Liceul "Vasile Goldiş" din Arad. Este căsătorit şi are un băiat. La vârsta de cinci ani, a învăţat ce e acela un stup, cum se înmulţesc albinele, cât trăiesc ele şi, mai ales, cum se face mierea. Toate cunoştinţele le-a primit de la tatăl lui şi acum arădeanul duce mai departe o tradiţie veche de 70 de ani, deşi are slabe speranţe că şi fiul lui va face la fel.

miere

În momentul de faţă Sergiu îşi ajută familia la vânzarea produselor 

"Tradiţia e moştenită de la tatăl meu, care, de la 16 ani până la 83 de ani, s-a ocupat de albine. Dacă copilului meu îi place, va continua această tradiţie, deşi am unele reţineri. Învaţă bine şi probabil va alege un alt domeniu de activitate. Mă îndoiesc că va face apicultură", îşi începe povestea Victor Cimil.

Coşuri de nuiele în loc de stupi

Priceperea tatălui lui Victor în ceea ce priveşte apicultura a fost recunoscută la nivel naţional. "Tatăl meu, Nicolae Cimil, este unul dintre pionii apiculturii din judeţul Arad. El s-a născut în Basarabia, în anul 1929, iar în 1943 a ajuns în Bucureşti ca ucenic în tâmplărie, apoi s-a mutat la Cluj, iar în anul 1945 s-a stabilit cu familia în localitatea Buteni din Arad. A început să crească primele roiuri de albine în coşuri de nuiele lipite cu pământ şi bălegar, apoi singur şi-a confecţionat primele lăzi şi rame rudimentare. Stagiul militar l-a făcut la atelierele de tâmplărie ale Exploataţiei miniere din Valea Jiului, la Petroşani, unde şi-a confecţionat primele lăzi cu loc de refugiu şi aerisire. În anul 1969, a câştigat la nivel naţional locul I la producţia de miere, obţinând 110 kilograme de miere/familie", îşi aminteşte arădeanul.

Bărbatul mai spune că dragostea de albinărit a fost insuflată şi celor doi fraţi ai săi, fiecare având propria stupină. După ce a făcut armata, în 1990, Victor Cimil a primit 20 de familii de albine de la tatăl său, după care a început, încet-încet, să se dezvolte.

miere

"Deţin în prezent peste 200 de familii de albine şi practic apicultura pastorală intensă. Fiind la curent cu noile tendinţe europene de producţie bio în domeniul apiculturii, în 2005 am început să produc doar miere bio, iar din 2008 sunt certificat de către organismul de certificare Ecocert ca şi producător de miere bio. Am reuşit să vând mierea peste hotare participând la diferite târguri", spune Victor Cimil.

Lucrează 18 ore pe zi

Cu toate că i-au plăcut mai multe meserii, Victor s-a axat doar pe apicultură, pasiune care s-a transformat în singura lui îndeletnicire. Iar producerea mierii nu este foarte simplă. În sezon apicol, adică lunile martie-aprilie, Victor şi familia lui lucrează până la 18 ore pe zi. "Culegem miere din pomii fructiferi, salcâmi, zmeură, floarea soarelui, iar la final ne întoarcem acasă, unde lucrăm la fâneţe", povesteşte Victor Cimil. Cel mai mare ajutor al său este chiar soţia, care a învăţat şi ea secretele apiculturii.

 "La sfârşitul sezonului pregătim coloniile pentru iernat. Le administrăm un anumit tratament împotriva paraziţilor, le verificăm să aibă fiecare câte o regină şi le hrănim cu miere de albine. Albinele nu sunt deloc pretenţioase, supravieţuiesc şi la temperaturi extrem de mici", explică apicultorul.

Bărbatul mai spune că, de regulă, o albină trăieşte 35 de zile în perioada de producţie şi până la cinci luni pe timpul iernii. Arădeanul adaugă că trebuie să consumăm miere, deoarece este o delicatesă foarte sănătoasă. Conţine multe săruri minerale şi vitamine benefice organismului.

miere

Titiana Cimil

"Avem miere de mană de foiase care se vinde cu 40 de lei borcanul. Acesta este căutată în special în Germania si ţările arabe, în general de către persoanele cu venituri consistente. De asemenea, avem miere de salcâm cu un gust fin, miere polifloră de munte, miere de tei, care are cel mai aromat gust din zona de vest a României, miere de floarea soarelui cu un efect energizant şi miere de rapiţă", spune Victor Cimil.

Apicultorul îşi vinde produsele la diferite târguri din ţară şi din străinătate, dar ţine să precizeze că nu s-a îmbogăţit din creşterea albinelor, deşi munca este istovitoare. "Uneori sunt nopţi albe, atunci când mutăm albinele dintr-o zonă în alta. Se obţine profit din care se poate trăi modest, nu se pune problema de a face avere. Nu se mai produce atât de multă miere şi acesta e un alt motiv pentru care profitul nu e unul crescut. Mai mult, în apicultura pastorală, cu deplasări dintr-o zonă în alta, la final rămâi cu bani curaţi destul de puţini. Trebuie avut în vedere şi faptul că avem  multe cheltuieli, umblăm mult prin ţară, iar rezultatul financiar este unul destul de mic", adaugă Victor Cimil.

Mierea de salcâm, în top

În ceea ce priveşte preferinţele românilor în materie de miere, Victor Cimil spune că cea de salcâm e pe primul loc, apoi cea polifloră şi cea de mană, care are un preţ mai ridicat. De asemenea, mierea de rapiţă este una căutată, deşi în urmă cu câţiva ani lumea fugea de acest produs.

Arădeanul se numără printre puţini apicultori care oferă clienţilor şi reţete cu miere şi le spune pentru ce afecţiuni trebuie consumate. De exemplu, afinele cu miere se folosesc pentru a slăbi, iar mierea de salcâm este benefică pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru femeile însărcinate.  Mierea de tei uşurează stările febrile şi durerile gastrice, previne migrenele, e un bun remediu în pneumonii, astm bronşic, stări, nervoase, tuse, afecţiuni ale căilor respiratorii, răceli şi tuberculoză. Are calităţi calmante, fiind prescrisă şi în afecţiunile sistemului nervos, insomnii. 

Ce mai produce în afară de miere

Pe lângă mierea de albine de diferite sortimente, arădeanul produce şi o gamă variată de fagure crescut direct în borcan de albine, fără intervenţia omului, un sortiment de propolis făcut după o reţetă veche de 50 de ani şi tinctură de propolis.

Vă mai recomandăm: 

Care sunt cele mai tari combinaţii de miere care ajută organismul uman şi tratează o mulţime de afecţiuni

Miere şi grepfrut - un duo alimentar care face minuni pentru corp

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite