VIDEO Scandalul salubrizării din Alba lasă 23 de localităţi fără curăţenie. Patronul Salprest acuză abuzurile ANRSC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaie menajere la Alba Iulia. Foto Adevărul
Gunoaie menajere la Alba Iulia. Foto Adevărul

Reprezentanţii Salprest SRL Alba Iulia, una dintre cele mai mari din ţară în domeniul salubrizării, consideră că decizia ANRSC privind retragerea licenţei este abuzivă. Patronul societăţii, Petru Constantinescu, afirmă că va contesta decizia în instanţă.

„Sunt abuzuri legate de toate demersurile pe care le-am făcut au de când s-a făcut această autoritate. Am multă corespondenţă cu ei în care le spun că nu plătesc taxă de protecţie, fără să fiu protejat şi încerc să le demonstrez şi le-am demonstrat şi până acum că le-am plătit această taxă de protecţie fără să fiu protejat“, a afirmat Petru Constantinescu.

Controale contestate

Omul de afaceri se referă prin expresia „taxă de protecţie“ la taxele pe care trebuie să le plătească anual în contul Autorităţii Naţionale de Reglemementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) fără a beneficia de sprijinul acestei instituţii publice.  „În anul 2011 au venit la mine şi i-am întrebat de ce mă caută. Mi-au zis că nu e nicio problemă. De fiecare dată când vroiau ceva veneau şi spuneau că nu sunt în regulă, că nu am autorizaţii. M-am ridicat şi am plecat din birou şi i-am lăsat singuri pentru că nu vroiam să le dau nimic. Bănuiesc că au făcut apoi un proces verbal. Probabil că acum la retragerea licenţei s-au folosit de acel proces verbal“, a completat Constantinescu. Acesta a mai spus că se aştepta ca sancţiunile să pornească „de jos”, cu amenzi mai mici, urmate de unele mai mari, cu sancţiuni pe o lună, pe trei luni şi apoi anularea licenţei.

Patronul Salprest SRL a afirmat că a urmat un nou control în primăvara anului 2012, după ce a transmis ANRSC o plângere în care se referea la faptul că în Alba îşi desfăşoară activitatea societăţi fără licenţă în domeniu. „Au făcut un proces verbal prin care au constatat că noi funcţionăm ilegal şi am fost propuşi să ni se ridice licenţa. Dacă situaţia rămâne în acest stadiu de la 1 decembrie închidem activitatea, iar 24 de localităţi rămân fără salubrizare“, a mai afirmat Petru Constantinescu.

Servicii fără contract de delegare

Unul dintre motivele anulării licenţei este faptul că Salprest presta servicii în mai multe localităţi fără a avea un contract de delegare de gestiune cu administraţia locală. Patronul societăţii afirmă că a transmis primăriilor solicitări privind intrarea în legalitate prin organizarea unor licitaţii publice de concesionare a serviciului, dar nu a avut succes. Salprest a ridicat gunoiul din aceste localităţi pe baza unor comenzi venite de la primării. La Alba Iulia situaţia s-a rezolvat şi va exista în continuare serviciul. Consiliul local a aprobat încheierea unui contract de urgenţă pe o perioadă de maxim 1 an de zile cu firma Salprest Ocna Mureş SRL ce aparţine tot lui Petru Constantinescu şi care deţine licenţă în domeniu.

Firma va presta serviciul cu utilajele şi oamenii de la Salprest SRL Alba Iulia după încheierea unui contract de colaborare între cele două firme. Pentru serviciul public de salubrizare, concesionarul va plăti o redevenţă anuală în cuantum de 2,5% din cifra de afaceri. În urma negocierii, tariful pentru curăţat mecanic zăpada cu utilaj cu lamă va fi de 1,36 lei fără TVA pe 100 de mp, curăţatul manual al zăpezii şi gheţii va costa 31,00 lei fără TVA pe aceeaşi suprafaţă în timp ce încărcatul şi transportil zăpezii şi gheţii va costa 42,50 lei fără TVA pe metru cub. Tariful de colectarea a gunoiului menajer va fi de 3,90 lei pentru o persoană. Până acum, tariful era 5 lei. Primăria Alba Iulia va organiza licitaţia pentru concesionarea serviciului în 4 decembrie 2012.


De ce a fost retrasă licenţa?

Situaţia rămâne, deocamdată, nerezolvată în celelalte 23 de localităţi din judeţ care beneficiau de serviciile Salprest SRL Alba Iulia. Societatea a rămas fără licenţă de la 1 noiembrie 2012. Decizia a fost luată de ANRSC pe motiv că societatea din Alba Iulia a încălcat mai multe condiţii ale licenţei din 2010.

Titularul licenţei are dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor prestate, la tarifele stabilite şi aprobate conform prevederilor legale în vigoare. Pentru realizarea obligaţiilor din licenţă, titularului licenţei nu îi este permis să perceapă utilizatorilor alte sume băneşti, în afara celor facturate pe baza tarifelor stabilite şi aprobate de autoritatea administraţiei
publice locale. Titularul licenţei are obligaţia de a respecta în totalitate prevederile licenţei şi legislaţiei în vigoare. Prestarea serviciului se va face în condiţiile legatităţii depline şi al asumării răspunderii faţă de toate actele sau faptele care decurg şi au legătură cu activitatea respectivă. Titularul licenţei are obligaţia de a presta serviciul numai în baza unui Contract de delegare a gestiunii serviciului, încheiat cu autoritatea administraţiei publice locale responsabilă, in condiţiite legii. 

În decizia de retragere a licenţei se mai precizează că reprezentanţii Salprest SRL Alba Iulia au refuzat să pună la dispoziţia reprezentanţilor ANRSC o serie de acte solicitate pentru control. Salprest SRL are aproximativ 200 de angajaţi. În 2011 a avut un profit de 2,3 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite