O nouă pârtie de schi va fi construită la 30 de km de Alba Iulia. A fost atribuit contractul pentru documentaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În apropiere de Zlatna ar putea există într-un an de zile o nouă pârtie de schi
În apropiere de Zlatna ar putea există într-un an de zile o nouă pârtie de schi

Primăria oraşului Zlatna a atribuit contractul pentru elaborarea documentaţilor tehnice şi a proiectului tehnic aferent obiectivului de investiţii „Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Oraşul Zlatna – Amenajarea domeniului schiabil, judeţul Alba”.

Domeniul schiabil de la Feneş – Zlatna urmează să fie realizat pe un teren în suprafaţă de peste 17 hectare, aflat pe versantul nordic al masivului Părăginoasa, în zona de obârşie a pârâului Feneşel (afluent de dreapta al pârâului Feneş).

Ofertantul câştigător este Canalpin (Canalpin – ofertant leader, Planimob CAD – subcontractant), iar valoarea contractului este de 279.000 de lei, fără TVA. Obiectul contractului îl reprezintă achiziţia publică de servicii de proiectare pentru elaborarea documentaţiilor tehnice aferente obiectivului de investiţii ”Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Oraşul Zlatna – Amenajarea domeniului schiabil, judeţul Alba”. Noua pârtie va fi amenajată la circa 30 de kilometri de municipiul Alba Iulia.

Durata contractului este de 38 de luni. Oraşul Zlatna este situat în grupa Munţilor Apuseni o zona turistică cu o valoare excepţională al cărui renume este deja de notorietate nu numai între graniţele ţării, atrăgând anual numeroşi turişti români şi străini. Frumuseţea peisajului natural, unic în România (fiind singurii munţi locuiţi permanent), la care se adaugă un potenţial cultural la fel de valoros, fac din zona „Ţara Moţilor” o destinaţie de vacanţă irezistibilă pentru orice categorie de turişti. Zona studiată se află în cea mai mare parte, în perimetrul Munţilor Metaliferi şi în partea sud vestică a munţilor calcaroşi ai Trascăului.

Scopul investiţiei are rolul de a dezvolta zona, în sensul de a oferii turiştilor o pârtie de schi de categorie medie, deservită de o instalaţie modernă de transport de cablu. Prin dezvoltarea domeniului schiabil va creşte gradul de atractivitate al localităţii, dar va avea şi alte efecte colaterale benefice: va creşte numărul locurilor de muncă; vor creşte încasările la bugetul local prin impozitele şi taxele încasate; vor aparea investiţii private în zonă, bazate în principal pe oferta turistică de iarnă a zonei; va contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor din zonă.

Amenajarea domeniului schiabil prezentat va constitui un punct de atracţie pentru locuitorii din regiunea centrală a României. În ceea ce priveşte poziţia în teritoriu, localitatea este favorizată de prezenţa, la o distanţă mai mică de 80 km, a trei oraşe mari care au fiecare circa de 70.000 de locuitori (Alba Iulia, Deva, Hunedoara) oraşe potenţial emitente de importante fluxuri turistice şi alte 13 oraşe mai mici care totalizează împreună circa 357.596 locuitori, localităţi pentru care domeniul schiabil din Zlatna este cel mai apropiat şi uşor accesibil. În aceste condiţii amplasamentul domeniului schiabil propus a fi amenajat are o poziţie favorabilă în atragerea unui număr mare de vizitatori.

Suprafaţa totală pe care se va realiza proiectul este de 172.755 mp, din care 55.111 mp suprafaţă de pădure (se va scoate definitiv din fondul forestier) şi 117.644 mp fâneaţă. Dacă lucrurile se vor derula în condiţii normale, noua pârtie de schi ar putea fi gata pentru iarna 2021 - 2022.

Etapele pentru amenajarea domeniului schiabil:

- etapa I, cea propusă prin proiect, de amenajare a două pârtii de schi, cu două instalaţii de transport (telescaun şi bandă rulantă), + instalaţie de zăpadă artificială, cu lac – rezervor pentru apă + clădire anexă + garaj pentru maşina de bătut zăpada;

- etapa a II-a de amenajare, în extinderea etapei I, vizează valorificarea potenţialul schiabil al versantului nordic al Masivului Părăginoasa (cu alt. maximă de 1.292 m alt.), prin care s-ar putea propune 8 pârtii de schi, în lungime aproximativă de 4 km, cu cinci instalaţii de transport pe cablu, de tip teleschi + prelungire instalaţie de zăpadă artificială.

Vă mai recomadăm:

 

Mărturia cumplită a unui pacient, după 38 de zile de luptă cu COVID-19: „Nişte gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respiraţia“

 

Se forţează deschiderea circulaţiei la 1 decembrie pe lotul 1 din A10, Sebeş - Turda. Patru firme asfaltează şi noaptea, la lumina proiectoarelor VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite