Biserica neconvenţională de la Alba Iulia, ce seamănă cu arca lui Noe. A fost proiectată de arhitectul turnului gigant din Taiwan
0Una dintre cele mai originale biserici din ţară se construieşte la Alba Iulia, fiind proiectată de arhitectul Dorin Ştefan, cel care a conceput şi un zgârie-nori de 350 de metri în Taiwan. Investiţia este finanţată de omul de afaceri Ioan Popa, cel mai bogat om din Alba.
Lăcaşul de cult se află în Miceşti, localitate componentă a oraşului Alba Iulia şi impresionează prin dimensiuni.
Preot paroh este părintele Nicolae Jan. „Proiectul a fost ideea mea, după o propunere care a existat sub o altă formă, mai complexă, pentru catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. A fost realizat de cel mai mare arhitect român din epoca modernă, Dorin Ştefan, cu care sunt prieten. Va fi cea mai interesantă biserică făcută în România, în epoca modernă. Transmite ideea de simplitate“, a spus părintele Nicolae Jan.
Biserica va fi gata cel mai târziu în 2014. „Este şi o metaforă a spiritualităţii româneşti. Foarte simplă şi în
acelaşi timp cu o mare bogăţie simbolică. Va fi pictată şi interior, şi exterior. Este corabia lui Noe, o pasare maiastră“, a afirmat preotul. Biserica are hramul „Sfinţii Brâncoveni“. Din punct de vedere arhitectural, biserica de la Miceşti este considerată o simplă „cutie de rezonanţă” care porneşte dinspre pământ de la un plan rectangular şi se transformă progresiv de-a lungul secţiunii verticale spre un plan în cruce. Acoperişul nu are turle, ci o modulare care subliniază şi accentueză planul în cruce şi ideea de „boltă” din intersecţie. Biserica are o înălţime de 16 metri şi o lungime de 25.
Arhitectul Dorin Ştefan (63 ani) este considerat unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai şcolii române de arhitectură. Este vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România şi membru al Comisiei de Urbanism a Primăriei Bucureşti. A câştigat în noiembrie 2010 un concurs internaţional pentru proiectarea Turnului Taiwan (Taiwan Tower), înalt de 350 de metri. Proiectul acestuia a fost ales din 237 de propuneri venite din 25 de ţări. A participat de-a lungul vremii la numeroase alte concursuri internaţionale de anvergură.
Construirea lăcaşului de cult este finanţată de patronul societăţii Transavia, Ioan Popa, cel mai bogat om din Alba, iar costurile sunt estimate la aproximativ 2 milioane de euro.
Citiţi şi:
Ruinele Castelului Martinuzzi ascund legende cu comori şi bărbaţi ucişi de împărăteasa Maria Tereza