Alexandru Grapa, contabilul care a adus kangoo jumps la Alba Iulia
0
Alexandru Grapa este singurul instructor din Alba de kangoo jumps, cea mai nouă metodă de aerobic, slăbire şi întreţinere corporală.
Profil
Născut: 3 august 1977, Alba Iulia
Familie: căsătorit, doi copii
Studii: Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune/
Atestat Federaţia Română Sportul pentru Toţi
Cocoţat pe ghetele de câte două kilograme fiecare, Alexandru Grapa spune că nu este uşor să te mişti şi să-ţi menţii echilibrul, dar a învăţat secretul acestui sport mult mai repede decât alţi candidaţi la titlul de instructor în domeniu. De mare ajutor i-au fost şi cei şase ani de judo şi handball de performanţă de pe vremea când era pe băncile liceului.
Îmbină cifrele cu mişcările de kangoo jumps
După ce a terminat Colegiul de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, s-a angajat ca economist la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia. Munca zilnică la birou şi repausul sportiv îndelungat l-au determinat să se orienteze din nou spre mişcare. A ajuns să facă kangoo jumps printr-o circumstanţă fericită. Unul dintre prietenii săi din Cluj Napoca, care conduce un club de kangoo jumps l-a invitat la o demonstraţie.
"Când am intrat prima dată în sală, nu ştiam nimic, îmi era frică. Dar pe muzică mi-am lăsat corpul să se mişte în ritm. Nimeni nu şi-a dat seama că nu ştiam, de fapt, mişcările. Pe urmă nu-mi venea să mă mai dau jos de pe ghete. După o oră am fost deja cucerit de acest sport, mi s-a părut extraordinar", îşi aminteşte Alexandru Grapa.

Ghetele speciale folosite la Kangoo Jumps
A început să se gândească serios la performanţă. Pentru aceasta însă, s-a perfecţionat câteva luni la Cluj Napoca şi Bucureşti. Ambiţios, Alexandru a participat frecvent la cursurile Kangoo Jumps pentru a deveni astfel instructor international. Timp de cinci luni a muncit la antrenamente, iar rezultatele s-au văzut imediat. „În septembrie a fost la Alba Iulia prima demonstraţie de kangoo jumps, la care a participat presenter-ul internaţional si Master Trainer pentru Romania, Kinga Sebestyen, cea care răspunde de acest sport în România. A fost răsplata pentru munca depusă până atunci“, a mai adăugat instructorul.
Are propria sală de kangoo jumps
A început cu câteva ore pe săptămână, iar acum are propria sală de kangoo jumps, în Alba Iulia, pe strada Morii, nr. 7A . O şedinţă de antrenament durează 1 oră şi costă 15 lei, preţ care include şi chiria pentru ghetele speciale. "Am ajuns să fac antrenament cu 15 cursanţi de 3 ori pe săptămână, iar intenţia mea este de a extinde cursurile. Am şi cerinte pentru grupe de copii la sală. Cei mai mulţi sunt tineri, dar şi persoane la 40 de ani. Orele sunt mult mai antrenate decât aerobicul obişnuit, dar îmi place atât de mult pe ghete încât nu le-am perceput niciodată ca un efort", spune tânărul de 33 de ani.
Care sunt avantajele kangoo jumps pentru organism?
A.G. „Kangoo jumps este ideal pentru articulaţii şi afecţiuni ale coloanei vertebrale, întăreşte sistemul imunitar, inima şi plămânii. Dezvoltă în aceeaşi măsură partea inferioară şi cea superioară a corpului, accelerează arderea caloriilor, mai ales pentru doamnele şi domnişoarele care nu fac multă mişcare. Practicat ca un sport de timp liber in mod continuu, face posibila dezvoltarea multilaterala a aptitudinilor copiilor, mai ales in privinta mobilitatii lor artistice, capacitatii de coordonare, Exerciţiile solicită mai multe grupe de muşchi, iar antrenamentul este complet. Cu Kangoo Jumps, stii ca esti liber, că nimic nu mai este inaccesibil şi că Trupul şi Sufletul tău intră în armonie fără niciun efort“.
De ce are nevoie o persoană pentru a practica acest sport?
A.G. „Toate exerciţiile le facem cu ghete speciale prevăzute cu arcuri eliptice şi benzi de întindere. În rest, echipamentul caracteristic pentru aerobic şi ciorapi mai lungi decât gheata sau jambiere. Ghetele le pot închiria direct de la sală, dar cei mai cu dare de mână pot să şi le cumpere, costă cam 200 de euro perechea. Eu consider că nu este un sport scump, ci unul necesar. Cei interesaţi găsesc detalii despre avantajele acestui sport şi pe pagina oficiala de internet www.kangoojumps.ro“
Ce-i place: „Îmi plac oamenii verticali, corecţi. Sunt adeptul comunicării, cred că este esenţială în viaţa de zi cu zi. De mic copil mi-a plăcut sportul, de la şase ani am început să fac judo şi nu m-am oprit pînă la 10 ani. Mă bucur de fiecare dată cînd reuşesc să conving şi pe alţii să facă mişcare, e sănătate curată. Oamenii care nu au reuşite gândesc negativ, nu au caracter tare sau nu ştiu ce vor. Eu tot timpul gândesc pozitiv şi nu mă mai stresez pentru nişte lucruri fără sens, pentru că ştiu că totul se rezolvă“
Ce nu-i place: „Urăsc să fac ceva ce nu-mi place şi nu agreez persoanele fără simţul umorului. Nu admit să fiu minţit, chiar dacă unii ulterior recunosc că nu au spus tocmai adevărul. Mă deranjează faptul că la noi nu se pune mai mult accent pe munca în echipă, pierdem foarte mult. Oamenii care nu au succes gândesc negativ, nu au caracter tare sau nu ştiu ce vor. Eu tot timpul gândesc pozitiv şi nu mă mai stresez pentru nişte lucruri fără sens, pentru că ştiu că totul se rezolvă. Am putea face mii de lucruri bune împreună, dar noi preferăm să distrugem munca celuilalt “