Zeci de mii de români nu sunt încă în era electricităţii

0
0

Peste 60.000 de locuinţe nu sunt nici acum racordate la sistemul de electrificare, iar asta mai poate dura încă cel puţin cinci ani. Autorităţile dau vina pe lipsa banilor din bugetul de stat, iar companiile energetice spun că investiţiile în electrificare se recuperează în sute de ani.

În secolul al XXI-lea, la peste 130 de ani de la inventarea becului, zeci de mii de români trăiesc încă în afara civilizaţiei, iar a face lumină înseamnă pentru ei a aprinde o lumânare.

Statul ┼či-a asumat, ├«n 2007, un amplu program de electrificare a tuturor gospod─âriilor care nu erau racordate la re┼úea, program care acum, dup─â patru ani, se dovede┼čte a fi un e┼čec total. Potrivit Legii energiei electrice, aceste lucr─âri se fac doar cu fonduri din bugetul de stat sau din bugetele locale.

Citi┼úi ┼či Guvernul se ├«ntoarce la privatiz─ârile din energie

Prin programul ÔÇ×Electrificare 2007-2009", Guvernul ┼či-a propus racordarea celor 67.738 de locuin┼úe care erau ├«n bezn─â la acea dat─â ┼či estima c─â vor fi cheltuite pentru asta 479 de milioane de lei. ├Äns─â guvernan┼úii au avut cu totul alte priorit─â┼úi. ├Än primul an nu s-a prev─âzut niciun ban ├«n bugetul statului pentru electrific─âri, iar ├«n 2008, de┼či ini┼úial s-au alocat sume ├«n aceast─â direc┼úie, ele au fost blocate la o rectificare bugetar─â.

Potrivit informa┼úiilor transmise pentru ÔÇ×Adev─ârul" de Ministerul Administra┼úiei ┼či Internelor, care a gestionat acest program, anul 2009 a fost singurul ├«n care s-au dat bani pentru astfel de proiecte. Adic─â 13 milioane de lei, suficiente pentru doar 11.367 de case.

De┼či ├«n programul de guvernare pentru 2009-2012, la capitolul 17 - "Energie ┼či resurse minerale", scrie negru pe alb c─â una dintre priorit─â┼úi este "intensificarea electrific─ârii localit─â┼úilor izolate: case ┼či c─âtune", Guvernul nu a mai alocat nici m─âcar un leu pentru aceste lucr─âri.

Anul trecut, proiectul a fost prelungit pentru perioada 2010-2012, iar coordonarea a trecut ├«n atribu┼úiile Ministerului Economiei, tocmai pentru ca acesta s─â atrag─â surse suplimentare. ├Äns─â Ministerul Economiei ridic─â din umeri ┼či d─â vina pe lipsa banilor de la buget.

Încă cinci ani de beznă

C├óte case stau ├«n acest timp ├«n bezn─â? Potrivit datelor furnizate de Electrica pentru ÔÇ×Adev─ârul", doar ├«n zonele deservite de operatorul de stat (Muntenia Nord, Transilvania Nord ┼či Transilvania Sud, adic─â 18 jude┼úe) sunt ├«n prezent neelectrificate 61.263 de gospod─ârii, amplasate ├«n 1.167 de localit─â┼úi. Cele mai multe case, adic─â 30.694, sunt ├«n 1.013 localit─â┼úi rurale par┼úial neelectrificate. 29.040 de locuin┼úe se afl─â ├«n 96 de localit─â┼úi urbane care necesit─â extinderi, iar 1.529 de gospod─ârii sunt ├«n 58 de localit─â┼úi total neelectrificate.

ÔÇ×Investi┼úia total─â necesar─â electrific─ârii gospod─âriilor amplasate ├«n zonele deservite de filialele Electrica este de 777 de milioane de lei", arat─â reprezentan┼úii companiei. Cea mai mare sum─â, 523 de milioane de lei, trebuie alocat─â pentru racordarea locuin┼úelor din zonele rurale par┼úial electrificate, 188 de milioane de lei cost─â electrificarea gospod─âriilor din ora┼čele care necesit─â extinderi, iar 66 de milioane de lei sunt necesare pentru racordarea la sistem a locuin┼úelor din satele total izolate.

ÔÇ×Dac─â se vor g─âsi solu┼úii de finan┼úare corespunz─âtoare, Electrica estimeaz─â c─â ac┼úiunea de racordare la re┼úea a gospod─âriilor amplasate ├«n aceste zone neelectrificate s-ar putea ├«ncheia ├«n circa cinci ani", mai spun oficialii companiei.

Ei au adăugat că multe construcţii noi de locuinţe au fost aprobate în zone unde nu există utilităţi publice. Conform Regulamentului General de Urbanism, se pot aproba construcţii în aceste zone doar dacă beneficiarul se obligă să suporte costurile aferente realizării utilităţilor.

Investiţiile revin statului

ÔÇ×├Än ultimii ani, Electrica a racordat la re┼úea, din fonduri proprii, mii de gospod─ârii din considerente strict umanitare, suport├ónd costurile specifice destul de ridicate, aceste investi┼úii av├ónd durata de amortizare foarte mare (sute de ani)", au completat reprezentan┼úii Electrica. Ei au ar─âtat c─â anul trecut au racordat 170 de locuin┼úe cu investi┼úii de 400.000 de lei, iar pentru 2011 nu sunt planificate astfel de lucr─âri.

De altfel, ┼či operatorii priva┼úi de electricitate spun acela┼či lucru. Ei abordeaz─â investi┼úiile ├«n electrific─âri dup─â politica proprie de dezvoltare a re┼úelelor, ├«n func┼úie de gradul de rentabilitate. ÔÇ×Electrificarea localit─â┼úilor este responsabilitatea autorit─â┼úilor administra┼úiei publice", sus┼úin cei de la Enel.

├Än plus, reprezentan┼úii CEZ ne-au ar─âtat c─â ÔÇ×resursele financiare pentru acest aspect pot fi generate de grupuri de consumatori sau consumatori individuali, investitori etc". Ei au specificat c─â, ├«n 2010, ├«n cele ┼čapte jude┼úe deservite de CEZ au fost electrificate 447 de locuin┼úe, pentru care s-au alocat 1,8 milioane de lei.

Cât costă racordarea la reţea

Potrivit Electrica, suma necesar─â pentru racordul la re┼úea a unei gospod─ârii din zonele pe care le deserve┼čte este de 12.670 de lei, iar pentru zonele total neelectrificate costul mediu este de 43.310 lei. Oficialii CEZ arat─â c─â sumele necesare difer─â ├«n func┼úie de num─ârul locuin┼úelor ┼či de distan┼úa lor fa┼ú─â de re┼úelele existente. ÔÇ×Statistic, suma necesar─â extinderii re┼úelelor pentru o locuin┼ú─â realizat─â ├«n 2010 a fost de circa 90.000 de lei", spun ei. Dac─â vorbim de bran┼čamente, contravaloarea acestora variaz─â ├«ntre 1.000 de lei ┼či c├óteva zeci de mii de lei.

Peste opt milioane de consumatori

├Än prezent, ├«n Rom├ónia exist─â circa opt milioane de consumatori alimenta┼úi din re┼úeaua electric─â de joas─â tensiune. La medie tensiune sunt racorda┼úi circa 15.000 de agen┼úi economici ┼či 100.000 de casnici, iar aproximativ 100 de companii mari din industrie primesc energia direct din re┼úeaua de tensiune ├«nalt─â.


Viaţă la lumânare în secolul al XXI-lea

image

Sute de gospodării din Vrancea nu au curent electric  Foto: D.C.

├Än plin secol XXI, ├«n jude┼úul Vrancea exist─â aproape 900 de locuin┼úe, toate noi, care sunt luminate ca-n Evul Mediu, cu lum├ónarea sau cu lampa cu petrol. Lum├ónarea ┼či lapa cu gaz sunt la putere. Doar foarte pu┼úini ┼či-au permis c├óte un mic generator, care s─â le asigure m─âcar iluminatul casei, iar al┼úii ┼či-au improvizat ilegal lungi fire prin care au tras curent de la c├óteva sute de metri, de la cei care au bran┼čament legal. ÔÇ×La ora actual─â se construiesc peste 100 de case la noi, iar circa 20 sunt deja locuite. Am a┼čteptat trei ani fonduri pe acest segment, dar nu au venit", ne-a declarat ┼×tefan Paraschiv, primarul comunei C├«mpineanca.

├Än localitatea Piscul Reghiului, un c─âtun cu 21 de case, oamenii tr─âiesc ca ├«n Evul Mediu, cu lamp─â. Vasilica Ion (72 de ani), unul dintre cei 21 de locuitori ai c─âtunului, ne-a m─ârturisit c─â sper─â c─â nu va ├«nchide ochii p├ón─â va vedea lumina electric─â ├«n casa ei. ÔÇ×S─â dea Domnul s─â apuc ┼či vremea asta, pe care o a┼čtept de 70 de ani", ne-a spus femeia. ┼×tefan BorceaUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite