Zeci de mii de români nu sunt încă în era electricităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60.000 de locuinţe nu sunt nici acum racordate la sistemul de electrificare, iar asta mai poate dura încă cel puţin cinci ani. Autorităţile dau vina pe lipsa banilor din bugetul de stat, iar companiile energetice spun că investiţiile în electrificare se recuperează în sute de ani.

În secolul al XXI-lea, la peste 130 de ani de la inventarea becului, zeci de mii de români trăiesc încă în afara civilizaţiei, iar a face lumină înseamnă pentru ei a aprinde o lumânare.

Statul şi-a asumat, în 2007, un amplu program de electrificare a tuturor gospodăriilor care nu erau racordate la reţea, program care acum, după patru ani, se dovedeşte a fi un eşec total. Potrivit Legii energiei electrice, aceste lucrări se fac doar cu fonduri din bugetul de stat sau din bugetele locale.

Citiţi şi Guvernul se întoarce la privatizările din energie

Prin programul „Electrificare 2007-2009", Guvernul şi-a propus racordarea celor 67.738 de locuinţe care erau în beznă la acea dată şi estima că vor fi cheltuite pentru asta 479 de milioane de lei. Însă guvernanţii au avut cu totul alte priorităţi. În primul an nu s-a prevăzut niciun ban în bugetul statului pentru electrificări, iar în 2008, deşi iniţial s-au alocat sume în această direcţie, ele au fost blocate la o rectificare bugetară.

Potrivit informaţiilor transmise pentru „Adevărul" de Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a gestionat acest program, anul 2009 a fost singurul în care s-au dat bani pentru astfel de proiecte. Adică 13 milioane de lei, suficiente pentru doar 11.367 de case.

Deşi în programul de guvernare pentru 2009-2012, la capitolul 17 - "Energie şi resurse minerale", scrie negru pe alb că una dintre priorităţi este "intensificarea electrificării localităţilor izolate: case şi cătune", Guvernul nu a mai alocat nici măcar un leu pentru aceste lucrări.

Anul trecut, proiectul a fost prelungit pentru perioada 2010-2012, iar coordonarea a trecut în atribuţiile Ministerului Economiei, tocmai pentru ca acesta să atragă surse suplimentare. Însă Ministerul Economiei ridică din umeri şi dă vina pe lipsa banilor de la buget.

Încă cinci ani de beznă

Câte case stau în acest timp în beznă? Potrivit datelor furnizate de Electrica pentru „Adevărul", doar în zonele deservite de operatorul de stat (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, adică 18 judeţe) sunt în prezent neelectrificate 61.263 de gospodării, amplasate în 1.167 de localităţi. Cele mai multe case, adică 30.694, sunt în 1.013 localităţi rurale parţial neelectrificate. 29.040 de locuinţe se află în 96 de localităţi urbane care necesită extinderi, iar 1.529 de gospodării sunt în 58 de localităţi total neelectrificate.

„Investiţia totală necesară electrificării gospodăriilor amplasate în zonele deservite de filialele Electrica este de 777 de milioane de lei", arată reprezentanţii companiei. Cea mai mare sumă, 523 de milioane de lei, trebuie alocată pentru racordarea locuinţelor din zonele rurale parţial electrificate, 188 de milioane de lei costă electrificarea gospodăriilor din oraşele care necesită extinderi, iar 66 de milioane de lei sunt necesare pentru racordarea la sistem a locuinţelor din satele total izolate.

„Dacă se vor găsi soluţii de finanţare corespunzătoare, Electrica estimează că acţiunea de racordare la reţea a gospodăriilor amplasate în aceste zone neelectrificate s-ar putea încheia în circa cinci ani", mai spun oficialii companiei.

Ei au adăugat că multe construcţii noi de locuinţe au fost aprobate în zone unde nu există utilităţi publice. Conform Regulamentului General de Urbanism, se pot aproba construcţii în aceste zone doar dacă beneficiarul se obligă să suporte costurile aferente realizării utilităţilor.

Investiţiile revin statului

„În ultimii ani, Electrica a racordat la reţea, din fonduri proprii, mii de gospodării din considerente strict umanitare, suportând costurile specifice destul de ridicate, aceste investiţii având durata de amortizare foarte mare (sute de ani)", au completat reprezentanţii Electrica. Ei au arătat că anul trecut au racordat 170 de locuinţe cu investiţii de 400.000 de lei, iar pentru 2011 nu sunt planificate astfel de lucrări.

De altfel, şi operatorii privaţi de electricitate spun acelaşi lucru. Ei abordează investiţiile în electrificări după politica proprie de dezvoltare a reţelelor, în funcţie de gradul de rentabilitate. „Electrificarea localităţilor este responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice", susţin cei de la Enel.

În plus, reprezentanţii CEZ ne-au arătat că „resursele financiare pentru acest aspect pot fi generate de grupuri de consumatori sau consumatori individuali, investitori etc". Ei au specificat că, în 2010, în cele şapte judeţe deservite de CEZ au fost electrificate 447 de locuinţe, pentru care s-au alocat 1,8 milioane de lei.

Cât costă racordarea la reţea

Potrivit Electrica, suma necesară pentru racordul la reţea a unei gospodării din zonele pe care le deserveşte este de 12.670 de lei, iar pentru zonele total neelectrificate costul mediu este de 43.310 lei. Oficialii CEZ arată că sumele necesare diferă în funcţie de numărul locuinţelor şi de distanţa lor faţă de reţelele existente. „Statistic, suma necesară extinderii reţelelor pentru o locuinţă realizată în 2010 a fost de circa 90.000 de lei", spun ei. Dacă vorbim de branşamente, contravaloarea acestora variază între 1.000 de lei şi câteva zeci de mii de lei.

Peste opt milioane de consumatori

În prezent, în România există circa opt milioane de consumatori alimentaţi din reţeaua electrică de joasă tensiune. La medie tensiune sunt racordaţi circa 15.000 de agenţi economici şi 100.000 de casnici, iar aproximativ 100 de companii mari din industrie primesc energia direct din reţeaua de tensiune înaltă.


Viaţă la lumânare în secolul al XXI-lea

image

Sute de gospodării din Vrancea nu au curent electric  Foto: D.C.

În plin secol XXI, în judeţul Vrancea există aproape 900 de locuinţe, toate noi, care sunt luminate ca-n Evul Mediu, cu lumânarea sau cu lampa cu petrol. Lumânarea şi lapa cu gaz sunt la putere. Doar foarte puţini şi-au permis câte un mic generator, care să le asigure măcar iluminatul casei, iar alţii şi-au improvizat ilegal lungi fire prin care au tras curent de la câteva sute de metri, de la cei care au branşament legal. „La ora actuală se construiesc peste 100 de case la noi, iar circa 20 sunt deja locuite. Am aşteptat trei ani fonduri pe acest segment, dar nu au venit", ne-a declarat Ştefan Paraschiv, primarul comunei Cîmpineanca.

În localitatea Piscul Reghiului, un cătun cu 21 de case, oamenii trăiesc ca în Evul Mediu, cu lampă. Vasilica Ion (72 de ani), unul dintre cei 21 de locuitori ai cătunului, ne-a mărturisit că speră că nu va închide ochii până va vedea lumina electrică în casa ei. „Să dea Domnul să apuc şi vremea asta, pe care o aştept de 70 de ani", ne-a spus femeia. Ştefan Borcea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite