Valabilitatea certificatului verde scade. Experţii cer vaccinarea cu a treia doză pentru prelungirea documentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valabilitatea certificatului de vaccinare a fost ajustată de Comisia Europeană. FOTO Shutterstock
Valabilitatea certificatului de vaccinare a fost ajustată de Comisia Europeană. FOTO Shutterstock

Valabilitatea certificatului verde urmează să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă, dar va putea fi prelungită după doza booster

Pe fondul avansului luat de pandemie, două instituţii europene au decis să ia o serie de noi măsuri. Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă statelor să accelereze vaccinarea cu doza booster, iar Comisia Europeană (CE) a făcut joi o serie de recomandări care schimbă regulile după care vom circula în Europa după 10 ianuarie. Concret, CE recomandă ţărilor din Uniunea Europeană solicitarea dozei a treia, numită „booster”, pentru o vacanţă fără restricţii.

La rândul lor, sesizaţi de cifrele tot mai mari ale pandemiei, experţii de la Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor îndeamnă statele membre UE să ia „urgent” măsuri împotriva unei intensificări a epidemiei COVID-19 în Europa şi împotriva unei poveri sanitare „foarte mari” în decembrie şi ianuarie. În plus, directorul agenţiei UE însărcinat cu bolile, Andrea Ammon, recomandă, de asemenea, vaccinarea cu o doză booster de vaccin a tuturor persoanelor în vârstă de peste 18 ani, dar mai ales a persoanelor în vârstă de peste 40 de ani.

ECDC îndeamnă totodată la o creştere a nivelului vaccinării în UE, mai ales în ţările aflate în întârziere. Nivelul vaccinării în UE şi în cele trei state membre ale spaţiului economic european – care se află în continuare sub 70% din populaţia totală – „lasă o prăpastie largă a vaccinării care nu poate fi acoperită rapid şi care dă noului coronavirus un spaţiu uriaş să se răspândească”, subliniază ECDC. „Trebuie să ne concentrăm urgent să acoperim această rămânere în urmă a imunităţii, să propunem doze booster şi să reintroducem măsuri nefarmaceutice”, subliniază într-un mesaj video Andrea Ammon.

Ea lansează acest avertisment la o zi după ce OMS Europa a avertizat că se teme de 700.000 de morţi suplimentare până la primăvară în întreaga regiune din care fac parte peste 50 de ţări din Europa şi Asia Centrală. Ultimele scenarii ECDC „arată că posibila povară a variantei Delta în UE va fi foarte mare în decembrie şi ianuarie, dacă nu se aplică măsuri în domeniul sănătăţii publice acum, în combinaţie cu eforturi de creştere a părţii vaccinate în populaţia totală”.

Perioadă-tampon de trei luni 

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a propus joi ca, începând din 10 ianuarie 2022, valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă şi a deschis de asemenea posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi după administrarea dozei booster.

„Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea «bazată pe persoană» pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare”, transmite Comisia Europeană. Decizia CE s-a luat după ce ECDC a comunicat că doza booster se face la 6 luni de la vaccinarea completă la care s-a adăugat o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura că toate campaniile naţionale de vaccinare pot asigura dozele necesare.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxelles-ul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare „ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă” în interiorul UE.

Deocamdată, nu există studii care să abordeze în mod expres eficacitatea dozei booster asupra transmiterii COVID-19 şi, prin urmare, nu este posibil să se determine o perioadă a valabilităţii certificatului verde în acest caz. Cu toate acestea, având în vedere datele emergente, se poate aştepta ca protecţia vaccinărilor de rapel să dureze mai mult decât cea care rezultă din seria de vaccinare primară, cu două doze. CE va monitoriza îndeaproape dovezile ştiinţifice nou apărute cu privire la această problemă, şi pe baza acestora, dacă este necesar, va propune o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma inoculării dozei booster, a transmis instituţia.

Decizia se ia la nivel guvernamental 

Deşi, recent, nu a exclus ca în perioada următoare certificatul de vaccinare să fie redefinit, coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă, nu a adoptat, încă, o poziţie faţă de recomandarea CE. „Nu ştiu să vă spun acum… Este o decizie care se ia la nivel guvernamental. Dar teoretic, din punct de vedere al procesului efectiv de inoculare a serului, se pot asigura dozele necesare pentru cei care vor să-şi completeze astfel schema de vaccinare”, a declarat, pentru „Adevărul”, Valeriu Gheorghiţă. 

Teoretic, din punct de vedere al procesului efectiv de inoculare a serului, se pot asigura dozele necesare pentru cei care vor să-şi completeze astfel schema de vaccinare. Valeriu Gheorghiţă coordonatorul campaniei de vaccinare

Conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, această completare a schemei de vaccinare cu doza booster necesită un oarecare efort logistic din partea autorităţilor sanitare din România. Până acum, numai 1,4 milioane de cetăţeni au făcut această doză booster de vaccin, din numărul total al persoanelor eligibile care au cel puţin 6 luni de la schema de vaccinare completă. Până pe 22 mai, 5,1 milioane de persoane se vaccinaseră cu schemă completă în România. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite