Turism la Brăila: Incursiune în a doua deltă a Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Insula lui Terente, în fiecare dimineaţă, nuferii zâmbesc Soarelui
În Insula lui Terente, în fiecare dimineaţă, nuferii zâmbesc Soarelui

Balta în care se asundea Terente, în care şi-a făcut cuib vulturul codalb, este locul cel mai inedit pentru excursii din judeţ. Aici, vegetaţia luxuriantă face casă bună cu liniştea bălţii, dar şi plânsetul nesfârşit al cormoranilor grupaţi în colonii. Splendoarea se oferă aici, la nici cinci kilometri de oraş.

Insula Mică a Brăilei sau Balta lui Terente şi-a păstrat frumuseţea neatinsă. Vegetaţia, aerul rece, cormoranii cu trupurile concav-convexe împietrite în sălcii, ţipând sălbatic doar la apropierea periculoasă a omului, vulturul codalb, cu o anvergură a aripilor de 2,5 metri, sunt doar câteva dintre tuşele celui mai frumos tablou turistic din judeţul Brăila.

La doar cinci kilometri de agitaţia oraşului, Balta lui Terente se arată în toată splendoarea ei, iar de la o vreme - de când a devenit Parc Natural - concurează cu Delta Dunării.

Cu şalupa sau cu vaporaşul

Balta lui Terente este o zonă în care vegetaţia de sălcii plângătoare, salcâmi pitici, sălbatici, face casă bună cu întinsele colonii de cormorani şi ochiurile de apă năpădite de nuferi albi şi galbeni care râd la Soare în fiecare dimineaţă. Balta a intrat în atenţia autorităţilor tocmai pentru a i se conserva frumuseţile.

La o aruncătură de băţ de oraş, sunt salbe de insule, ostroave, gârle, iezere sau lacuri. La câţiva kilometri de zgomot infernal, e linişte, vegetaţie luxuriantă, păduri de salcâmi şi întinderi mari de nuferi care se deschid la un strop de soare. Şi păsări, multe păsări. Nu este Delta Dunării, ci o copie fidelă a ei, Balta Mică a Brăilei.

Cu vaporul sau şalupa, călătorul ajunge în inima naturii în doar câteva minute. Balta Mică a Brăilei se întinde pe 160 de km pătraţi. Jumătate e numai apă. Liniştea care domneşte peste acest ţinut este tulburată doar de zborul egretelor sau de ţipetele cormoranilor lacomi de peşte. Peste 200 de specii de păsări îşi împart un tărâm de poveste.

Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvilă din Europa şi a patra ca mărime din lume. Are anvergura aripilor de 2,5 metri. În Balta Mică a Brăilei au fost găsite trei cuiburi ale vulturului codalb, însă puţini au fost cei care au văzut păsările de aproape.

Turiştii ascultă cu nesaţ şi legenda lui Terente, celebrul bandit care a trăit în zona Brăilei. Amant focos şi extrem de viril, se spune că Terente a iubit sute de femei. Dar a avut şi alte păcate. În Balta Mică sunt şapte trasee marcate.
"Tot ceea ce cerem amatorilor de petrecere a timpului liber în zonele aflate sub administrarea noastră este sa respecte natura. Să aibă asupra lor un sac de menaj în care sa depoziteze gunoiul şi pe cât posibil, la plecare, să lase locul curat, aşa cum l-au gasit", ne-a recomandat directorul Parcului Natural Balta Mica a Brailei, ing. Alexandru Eduard Buricea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite