Târgovişte: Criza loveşte în locurile de muncă
0Sute de angajaţi din industria petrolieră au devenit şomeri în ultimele patru luni La AJOFM s-au înregistrat, de la începutul anului, peste 1.000 de şomeri, dar prea puţine oferte de angajare.
Două sute de dâmboviţeni vor rămâne de luna viitoare fără un loc de muncă. Prin disponibilizări colective, în acest an 1.000 de angajaţi au intrat deja în rândul şomerilor. Cel mai afectat sector este industria petrolieră.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocupare şi Formare Profesională Dâmboviţa (AJOFM), Cătălin Niculae, a declarat că cele mai multe diponibilizări au avut loc la UPET Târgovişte şi Petrom. „Nu am inclus acele firme care au disponibilizat una, două, cinci, zece persoane, la întreprinderile mici. Principalii agenţi economici care au disponibilizat sunt UPET 559 de persoane, Petrom 500 de persoane în judeţul nostru. Un număr mare de şomeri s-au înregistrat şi la societăţile Gheorghiu Company, Sârguinţa, RomInvest sau Quadra Invest”, a spus directorul AJOFM.
Pentru luna iunie, sunt anunţate 187 de disponibilizări la societăţile Fabrica de Mobilă I.L.Caragiale sau BAT Viforâta, dar numărul acestora ar putea să crească în perioada imediat următoare. „Noi sperăm să apară şi angajări, pentru că există câteva societăţi, care încep să caute personal, încă stau în aşteptare, în ideea în care se vor debloca anumite fonduri pentru aplicarea măsurilor active. Mă refer în special la subvenţiile pe care, conform legii 76, statul român le acordă pentru angajarea tinerilor absolvenţi sau pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani”, a mai precizat Niculae.
Doar 135 de locuri de muncă disponibile
Oferta locurilor de muncă s-a redus de aproape patru ori în ultimul an, iar şomerii vin în număr mare tot mai mare la sediul AJOFM Dâmboviţa ca să-şi caute de lucru. „Oferta este scăzută şi am să accept o slujbă chiar dacă nu este în domeniul în care am lucrat şi chiar dacă salariul este mai mic decât cel pe care îl primeam până acum patru luni”, a spus Elena Badea, în vârstă de 30 de ani, şomeră de la începutul anului.
În prezent, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dâmboviţa sunt doar 135 de oferte de angajare, comparativ cu anul trecut când, în fiecare săptămână, 600-700 de locuri de muncă rămâneau neocupate.
Cea mai ridicată rată a şomajului la nivelul judeţului Dâmboviţa se înregistrează la Moreni, iar comunele cu cei mai mulţi şomeri sunt Cornăţelu, Iedera, Crângurile, Vârfurile, Caragiale şi Băleni.
Potrivit lui Niculae, ca să poată fi ajutaţi, şomerii trebuie să se înregistreze la Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională. Aceştia vor primi informaţii despre locurile de muncă disponibile, vor putea urma unul dintre cele 26 de cursuri de formare, cele mai căutate fiind în prezent cele de coafor, ospătar sau bucătar.
Rata şomajului
În Dâmboviţa, rata somajului era, conform datelor AJOFM, la sfârşitul lunii aprilie, de 5,27%, iar numărul şomerilor se ridică la 11.285, dintre care indemnizaţi, 3681.