SIDA face ravagii. Din 2001 până în 2011 numărul persoanelor infectate cu virusul HIV în România a crescut cu 266%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SIDA face ravagii la nivel global
SIDA face ravagii la nivel global

Cu toate că există campanii anti-SIDA la nivel mondial, numărul din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în Rusia, Ucraina şi România, scrie săptămânalul Le Point în ediţia online de miercuri.

Potrivit Le Point, citat de Agerpres, aproape 35 de milioane de persoane sunt contaminate cu acest virus, la nivel global. 97 % dintre bolnavi trăiesc în ţări sărace şi nu au acces la tratamente, din lipsă de bani.

Alarmantă este şi creşterea numărului persoanelor bolnave de SIDA in unele ţări din Europa de Est şi Asia centrală. Aici, potrivit raportului din 2011 al Programului Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA /ONUSIDA/, cazurile de infectare cu acest virus ar fi crescut din 2001 cu 266 %.

Rusia, Ucraina şi România, printre ţările codaşe

Mai mult decât atât, potrivit raportului citat, printre ţările menţionate se află şi Rusia, Ucraina şi România.

Duminica aceasta a fost deschisă oficial, la Washington, a 19 - a conferinţă internaţională privind SIDA. La evenimentul internaţional participă 25.000 de oameni din 190 de ţări, o mobilizare mondială care speră să pună capăt unei pandemii care a provocat moartea a 30 de milioane de oameni.

"Marea greşeală a celor care vin la conferinţă ar fi să creadă că la finalul ei problema va fi rezolvată. Mai avem încă un drum lung de străbătut", spune doctorul Anthony Fauci, director al Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase, citat de Agerpres. Potrivit Nicoletei Dascălu, prezentă la conferinţa de la Washington, lipsa serviciilor de prevenire este principalul motiv de creştere a numărului de bolnavi.

Fauci consideră că este necesară acum o voinţă politică şi individuală pentru a pune în aplicare ceea ce ştiinţa ne oferă.

Sâmbătă seară a fost organizată o gală în onoarea lui Bill Gates, cofondator al Microsoft, pentru acţiunile sale şi ale fundaţiei sale în cadrul luptei împotriva SIDA. Bill Gates a donat peste 2,5 miliarde de dolari pentru diverse organizaţii de combatere a infectării cu virusul VIH.

Nu sunt bani pentru prevenirea bolii

În ceea ce priveşte fondurile pentru prevenirea acestei boli, guvernele nu alocă bani, iar în cazul României ţara noastră nu mai este eligibilă pentru finanţarea de la Fondul Mondial, din cazua apartenenţei la Uniunea Europeană.

Astfel, nu mai sunt acordate multe servicii de prevenire sau de asistenţă medicală avansată care beneficiau de finanţarea acestui fond.

Referindu-se la cifrele menţionate în raportul ONUSIDA, Nicoleta Dascălu, directoare a asociaţiei române anti-Sida (ARAS), a declarat pentru sursa citată "această cifră nu mă surprinde deloc".

ARAS este primul ONG român care şi-a stabilit drept obiectiv prevenirea contaminării cu HIV , precum şi acordarea de sprijin material, psihologic şi social persoanelor afectate de SIDA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite