Românii nu s-au înghesuit să cumpere vacanţe de Paşte în acest an, deşi numărul ofertelor a crescut cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Băile Tuşnad, judeţul Harghita
Staţiunea Băile Tuşnad, judeţul Harghita

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni au pregătit pentru turiştii de Paşte 135.000 de locuri, cu 8% mai mult decât anul trecut, dar rezervările se lasă aşteptate. Ploile de la începutul lunii aprilie i-au descurajat pe români să-şi facă planuri de sărbători.

Peste jumătate din ofertele de vacanţă puse la bătaie pentru perioada sărbătorilor de Paşti sunt la pensiuni (75.000), pe locul II urmând staţiunile montane (30.000) şi apoi staţiunile balneare (15.000), potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

"Din cauza vremii urâte din ultimele săptămâni, românii nu prea s-au înghesuit să cumpere vacanţe pentru acest weekend. Paştele în staţiuni îl sărbătores în general orăşenii care nu prea au rude la ţară şi care trebuie să aleagă între vacanţa de Paşte şi cea de 1 Mai. Încă nu am ajuns la nivelul din 2008, când ne puteam permite două vacanţe atât de apropiate înainte de vacanţa de vară", a declarat agenţiei Mediafax Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

El a afirmat că vremea frumoasă din ultimele zile le dă motive de optimism hotelierilor şi proprietarilor de pensiuni. "Românul este o naţie last minute şi soarele din ultimele zile îi va face pe mulţi să ia drumul Paştelui la pensiuni. Asta ne face să credem că, în final, vom avea cel puţin încasările de anul trecut", a mai spus Răducan.

Şi Marinela Stoian, fondatorul ANTREC, a arătat că rezervările au început să se intensifice pe ultima sută de metri. "Cam de ieri, alaltăieri au început. Până acum două zile, avem rezervări de 50-60%, sub aşteptări, din cauza vremii. Uneori, condiţiile meteo sunt la fel de importante ca tarifele", a explicat Stoian.

Ea a spus că cele mai solicitate pensiuni sunt în Bucovina, Neamţ, nordul Olteniei şi în Sibiu.

Românii preferă vacanţele mai scurte şi mai dese

Burcea a precizat că cel mai nou trend în ceea ce priveşte turismul românesc este că românul nu-şi mai ia vacanţe lungi, de 2 săptămâni, şi că din cauza ritmului alert de viaţă, a job-ului solicitant, preferă 2-3 vacanţe mai scurte în decursul unui an, de 6-7 zile fiecare. „Vacanţa nu mai trebuie privită derizoriu, este tot mai mult o necesitate, pentru că aşa reuşim să ne reîncărcăm bateriile pentru a face faţă ritmului de zi cu zi. Un astfel de târg oferă şansa unei analize de vacanţă, unde ai nevoie de măcar două ore petrecute la târg ca să poţi să-ţi faci o imagine de ansamblu asupra ofertelor de pe piaţă, lucru greu de realizat cu informaţiile de pe internet“, a explicat acesta modul în care un târg de turism îi înlesneşte mult turistului alegerea celor mai bune oferte de vacanţă.

Deşi este încă o categorie de nişă, turismul de aventură va fi şi el inclus în ofertele agenţiilor de turism româneşti, în cadrul târgului, astfel de experienţe fiind din ce în ce mai căutate şi de români. O călătorie cu motocicleta în Nepal sau o croazieră pe Amazon reprezintă vacanţe destul de costisitoare, dar pentru care există persoane dispuse să plătească pentru a avea parte de aventura vieţii.

Clisura Dunării, destinaţie de vis

Proprietarii pensiunilor şi hotelurilor din Clisura Dunării au menţinut tarifele de anul trecut atât pentru cazare, cât şi pentru partea de restaurant. În general, cu 150 de lei pe noapte puteţi găsi camere la pensiuni de 3 ori 4 margarete. Micul dejun este inclus.

"Ne pregătim să aşteptăm turiştii, îi aşteptăm cu drag să ajungă în Eşelniţa, vrem să îi întâmpinăm cu camerele curate, împrospătate. Pentru masa de Paşte pregătim mielul, cozonacul, ouăle roşii şi vinul roşu de casă”,  spune Doru Oniga, proprietarul pensiunii „Steaua Dunării” din Eşelniţa. Din meniu nu va lipsi însă şi saramura de peşte, specialitate casei, care întotdeauna este solicitată de clienţi. „Somnul se pune la grătar. În saramură se adaugă roşii la grătar, ardei gras, tot la grătar, ardei iute. La sfârşit punem usturoi, iar pe deasupra se adaugă frunze de leuştean. Zeama de saramură se pune peste somnul pregătit la grătar”, dezvăluie reţeta bucătarul şef.

De asemenea, turiştii vor putea participa la slujba de Înviere la Mânăstirea Mraconia din Cazanele Dunării, după care vor putea servi un aperitiv Pascal (ouă, drob, cozonac, vin roşu, brânzeturi şi verdeţuri). În rest, turiştii pot petrece timpul liber făcând o plimbare cu barca în Cazarele Mari cu vizitarea peşterii Ponicova şi a Grotei Veterani, dar şi în Cazanele Mici cu chipul lui Decebal şi golful Mraconia.


Proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării se pregătesc pentru vacanţa de Paşte

Târgul de Turism al României: mii de oferte pentru Paşte, 1 Mai şi vacanţa de vară, reduceri de 50% şi staţiuni balneare mai atractive

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite