Posturi pentru rezidenţi în spitale, deblocate din iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de Medicină care nu au promovat concursul de Rezidenţiat au posibilitatea să susţină un nou examen pe 29 iunie. Specialiştii arată că cele 400 de locuri şi posturi sunt insuficiente pentru a acoperi golurile din sistem

Posturile din spitale pentru medici rezidenţi vor fi deblocate, începând din luna iunie, în măsura în care unităţile medicale o cer şi în limita bugetului. Aşa a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Vă dau o veste bună. Luna viitoare vom organiza o sesiune extraordinară de rezidenţiat unde vor fi 432 de posturi cu locuri alocate pentru medici rezidenţi. Fiind organizată la Cluj, este destinată şi pentru zona Ardealului. De la 1 iunie, o să vedeţi că o să înceapă să se deblocheze posturile în măsura în care spitalele o şi cer. Se vor face acele angajări «unu la unu» în limita bugetului“, a spus ministrul.

Posturile şi locurile pentru care Ministerul Sănătăţii intenţionează să organizeze o sesiune extraordinară a concursului naţional de rezidenţiat sunt insuficiente pentru a acoperi golurile din sistemul de sănătate, susţin însă specialiştii. Măsura este salutată totuşi de corpul medical.

Şeful medicilor: „Starea de spirit este una de revoltă“

Profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, atrage însă atenţia că până în luna iunie, numărul medicilor români care vor pleca în străinătate va ajunge la 15.000.  Specialistul apreciază măsura luată de autorităţi mai ales că doar la Iaşi, au rămas disponibile 98 de locuri şi posturi.

„Decizia este de bun augur. Practic, au adunat toate locurile şi posturile care au rămas neocupate după sesiunea din noiembrie 2013. Probleme sunt în toate specialităţile medicale, mai puţin pe medicina de familie, unde nu e deficit de cadre medicale. Şi, din păcate, medicii vor continua să plece atât timp cât vor fi blamaţi de societate.

Starea de spirit este una de revoltă şi deja sunt semnale că acest exod  va continua, având în vedere scandalurile din ultima perioadă“, a precizat profesorul Astărăstoae, conform căruia cele mai văduvite specialităţi sunt radioterapia, terapia intensivă şi radiologia.

Sinescu: cele 400 de locuri, insuficiente

Şi academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Capitală, susţine că cele peste 400 de locuri şi posturi scoase la concurs sunt insuficiente pentru a reduce din deficitul de personal din unităţile medicale.

„Nici nu se pune problema să rezolvăm lipsa acută de medici prin această sesiune extraordinară de rezidenţiat. Este, totuşi, un lucru bun, pentru că pot să ocupe mai repede locurile libere din unităţile medicale. Concursul adevărat este cel din noiembrie, când sunt mii de candidaţi înscrişi în competiţie“, a explicat Sinescu. Examenul va fi organizat doar în centrul universitar Cluj-Napoca, pe data de 29 iunie 2014.

Din 2015, banii din coplată ar putea ajunge la medici

Banii obţinuţi de unităţile medicale din coplată ar putea ajunge în buzunarele medicilor care dovedesc că sunt eficienţi.

Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care susţine că doctorii vor putea desfăşura activităţi pentru care să fie plătiţi după programul de lucru şi tot în cadrul spitalului.

Mai exact, instituţia pe care o conduce lucrează la un proiect în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, prin intermediul căruia se doreşte creşterea veniturilor medicilor şi păstrarea acestora în sistemul de sănătate românesc.

„Părerea mea este că de la anul această coplată trebuie să se ducă direct la medic. Şi această coplată o vom îndrepta pentru stimulentele medicilor care îşi dovedesc eficienţa. Îmi doresc ca veniturile să fie în funcţie de implicare, în funcţie de ce fac, şi atunci vom da posibilitatea managerului sau conducerii spitalului să fidelizeze medicii, respectiv acordarea de bonusuri“, a explicat şeful de la Sănătate.


Ministrul Sănătăţii: De la 1 iunie vor fi deblocate posturile medicilor rezidenţi din spitale

Universitatea de Medicină din Timişoara se extinde la Lugoj. Costurile pentru studenţi se reduc la jumătate

România ar putea avea 400 de donatori pentru transplant pe an. Statul a alocat, însă, doar o cincime din banii ceruţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite