Ministrul Sănătăţii: Pachetul de servicii care va fi introdus din 2014 aşteaptă avizul Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană urmează să dea avizul pe pachetul de servicii care va fi introdus din 2014, după care documentul va fi supus adoptării. Parchetul minimal urmează să fie finanţat exclusiv de la bugetul de stat.

„Aşteptăm, sper eu foarte curând, avizul Comisiei Europene pe pachetul de bază, şi în această situaţie el poate fi supus mai departe adoptării, iar noi, în continuare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională, să ne pregătim de introducerea lui. De asemenea, procedura este şi pentru pachetul minimal, care va fi finanţat exclusiv din bugetul de stat”, a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că specialiştii instituţiei sunt pregătiţi să evalueze modul în care toate aceste reforme se vor regăsi în sistemul sanitar românesc.

„Cred că, în acest moment, bugetele (Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - n.r.) sunt cele pe care Guvernul şi le-a asumat şi înaintat Parlamentului. Începând de mâine (vineri - n.r.) vor începe dezbaterile în comisiile de specialitate şi, probabil, până la mijlocul lunii decembrie vor fi adoptate. La fiecare procent economisit la spital, înseamnă că putem să facem între de cinci şi 20 de ori mai multe servicii medicale pre-spital”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat care este stadiul noii liste de medicamente compensate, ministrul a spus că „specialiştii lucrează la ea de opt luni”.

„Se munceşte de opt luni de zile la actualizarea acestei liste şi numai cine nu vrea nu ştie acest lucru. Avem puţini specialişti în evaluarea tehnologiilor medicale. Dacă vreţi îi numărăm pe degetele de la o mână. Pe site-ul MS s-au afişat primele procese verbale sinteză de evaluare, cred că sunt până acum vreo 50 de dosare evaluate. Ştiu că până la sfârşitul săptămânii vor mai ieşi cu aproximaţie 50 de dosare, iar săptămâna viitoare încă 50. Cu alte cuvinte, procesul este în curs. Dacă acum putem vorbi de aproximativ 150-160 de molecule noi, problema noastră este ca să introducem pe piaţă acele molecule care, conform criteriilor medicale, pot să intre la compensare, la rambursare pe piaţă aceasta este problema fundamentală, pentru că vorbim de banul public”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a mai spus că, potrivit calendarului stabilit cu FMI şi Comisia Europeană, 31 decembrie este data pentru prezentarea listei noi de medicamente compensate.

„Vom avea 100 de medicamente deja până la 24-25 noiembrie. Până pe 1 decembrie le vom avea pe toate 150-160, urmând ca în cursul lunii decembrie să facem procesul legal de transparenţă decizională, aşa cum prevede legea, şi apoi demersurile de aprobare”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Zgonea: Bugetul Sănătăţii creşte cu 2,6 miliarde lei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că bugetul real al Ministerului Sănătăţii în 2013 a fost de 5,2 miliarde de lei şi va creşte cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 7,8 miliarde de lei, însă aceste fonduri nu sunt mari faţă de media europeană şi faţă de nevoile sistemului.

„Din punctul meu de vedere, sănătatea nu este un cost, sănătatea este o investiţie în viitor. Din păcate, performanţele sistemului sanitar românesc au scăzut până la un nivel îngrijorător, care pune în primejdie nu numai sănătatea generaţiei actuale, dar şi perspectivele de îmbunătăţire a capacităţii sistemului sanitar de a asigura o sănătate adecvată generaţiilor viitoare”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea a mai precizat că statisticile plasează România pe primele locuri în Europa la prevalenţa unor boli grave, unele dintre ele eradicate de ceva vreme în alte ţări.

„Trebuie să punem accentul pe monitorizare şi prevenţie, trebuie să reabilităm medicina în mediul rural, unde în primăvara lui 2011 au fost desfiinţate, fără discernământ, dispensare şi spitale. Ştiu foarte bine că avem dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate, a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală. Sunt probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi de materiale sanitare. Salariile medicilor şi ale personalului medical sunt departe de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, iar suma alocată pentru cheltuielile cu sănătatea în România este de trei ori mai mică decât media europeană, a mai spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că bugetul alocat Sănătăţii pentru 2014 va fi mai mare decât cel din acest an.

„Am văzut în presă multe titluri care spuneau exact contrariul, că Sănătatea primeşte mai puţini bani. Adevărul este că bugetul Sănătăţii creşte. Anul acesta, Sănătatea a avut un buget de 8,7 miliarde de lei, dintre care 5,2 miliarde de lei pentru cheltuieli curente şi, separat, 3,5 miliarde de lei alocaţi pentru plata arieratelor. România, ca stat membru UE, a trebuit să se încadreze în prevederile Directivei europene 2011/7/UE, potrivit căreia statele trebuie să-şi plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a plătit facturile spitalelor la medicamente, care au fost lăsate cu restanţe de peste 300 de zile de către fosta guvernare, ceea ce a însemnat un cost de 3,5 miliarde de lei”, a declarat Zgonea.

El a precizat că bugetul real al Ministerului Sănătăţii în acest an a fost de 5,2 miliarde de lei, iar în 2014 bugetul Sănătăţii va fi în creştere cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 7,8 miliarde de lei.

„Desigur, bugetul nu este mare faţă de media europeană şi faţă de nevoile sistemului, dar este important faptul că se acordă mai mulţi bani, este important faptul că avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi în 2014 vom avea cel mai mare PIB de după Revoluţie, deci vom avea şanse să alocăm mai mulţi bani pentru Sănătate, pentru Educaţie, să ajungem la un nivel decent, să rezolvăm probleme care nu şi-au găsit rezolvarea în 20 de ani”, a adăugat Zgonea.

Preşedintele Camerei a mai spus că în 2014 cresc veniturile medicilor rezidenţi prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar şi sumele pentru investiţii şi dotarea cu aparatură medicală a unităţilor sanitare.

„Mai avem multe de făcut. Reducerea inechităţii şi inegalităţilor în asigurarea îngrijirilor medicale, înlăturarea barierelor geografice şi economice în accesul la îngrijiri medicale rămân unele dintre cele mai importante deziderate ale sistemului de sănătate din România. Avem nevoie de un sistem medical care să asigure accesul universal al populaţiei la îngrijiri medicale în funcţie de nevoile clinice, şi nu de posibilităţile de plată, să asigure întreaga gamă de servicii medicale, de la asistenţă primară, asistenţă comunitară, secundară şi spitalicească. De asemenea, trebuie să includă un sistem de îmbunătăţire a calităţii serviciilor şi minimalizarea erorilor şi, nu în ultimul rând, să asigure condiţii corespunzătoare de muncă şi salarizare întregului personal medical. Obiectivul general trebuie să fie îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea speranţei de viaţă pentru toţi cetăţenii şi a anilor de viaţă fără boală”, a conchis Zgonea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite