Ministrul Sănătăţii: Lucrurile nu merg bine la Institutul Oncologic Bucureşti, este nevoie de o nouă abordare
0Institutul Oncologic Bucureşti nu mai are probleme cu asigurarea medicamentelor necesare tratamentelor, întrucât s-a intervenit continuu pentru a nu fi lipsuri, însă lucrurile nu merg bine şi e nevoie de o nouă abordare. Asta a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, după ce a făcut un control în spitalele de pe platforma din Fundeni.
„Am făcut un control la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul de Boli Cardiovasculare «C.C. Iliescu» şi la Institutul Oncologic Bucureşti. Este un preambul al controalelor mixte care vor începe luni, în 77 de spitale. Spitalele au diverse probleme, dar se văd şi progresele. La Institutul Oncologic Bucureşti am ţinut lucrurile sub control, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente, dar lucrurile nu merg bine la IOB", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, la finalul controlului, potrivit Mediafax.
Ministrul Sănătăţii susţine că la Institutul Oncologic Bucureşti se impune o nouă abordate, iar în zilele următoare va fi analizată situaţia acestei unităţi sanitare.
„Am ţinut tot timpul sub control echipa de management de la Institutul Oncologic Bucureşti. Este nevoie de o nouă abordare", a adăugat Bănicioiu.
Ministrul a mai spus că programul naţional de radioterapie trebuie prins urgent în programul cu Banca Mondială.
„Sunt convins că trebuie să avem un program naţional de radioterapie care să funcţioneze perfect. Radioterapia nu mai poate funcţiona aşa cum funcţionează acum, adică în câteva centre. IOB este sufocat de numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara. 80% dintre pacienţii internaţi sunt din ţară. Institutul nu are cum să funcţioneze în aceste condiţii", a adăugat ministrul, precizând că trebuie rapid identificate soluţii pentru ca unităţile sanitare similare să preia din pacienţii care vin în Capitală.
Lipsa unei săli de aşteptare şi secţie ATI insuficientă la Fundeni
Ministrul Sănătăţii a mai spus, după ce a încheiat controlul la Institutul Clinic Fundeni, că a fost impresionat de Secţia de transplant medular, care depăşeşte standardele din multe clinici occidentale, putând fi definită ca o secţie "de top".
De asemenea, clinicile de chirurgie şi transplant renal şi hepatic de la Institutul Clinic Fundeni sunt de înalt nivel, a mai arătat Bănicioiu.
Ministrul a subliniat că sunt însă şi unele probleme, semnalate de managerul Institutului Clinic Fundeni, cum ar fi lipsa unei săli de aşteptare şi necesitatea extinderii secţiei de ATI, întrucât există un număr foarte mare de pacienţi.
Bănicioiu va vizita şi Institutul Oncologic din Iaşi
Potrivit ministrului Sănătăţii, Institutul de Oncologie din Iaşi nu funcţionează, deşi s-a spus că a fost dat în folosinţă, şi de aceea va merge să viziteze unitatea sanitară.
„Dacă am avea mai multe centre pentru radioterapie, întrucât oamenii pot face radioterapie şi în alte spitale, atunci pacienţii nu ar mai fi nevoiţi să vină în Bucureşti", a precizat Bănicioiu.
Transplant de cord la Institutul "C.C. Iliescu"
Ministrul a dat şi o veste bună: chirurgii de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" vor face, în cel mult o lună şi jumătate, transplant de cord, potrivit Mediafax.
"Cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o astăzi la Institutul «C.C. Iliescu», managerul unităţii sanitare, profesor doctor Şerban Bubenek, mi-a spus că într-o lună, cel mult o lună şi jumătate, vor fi făcute operaţii de transplant de cord şi aici. În acest spital sunt realizate peste 40 la sută din intervenţiile cardiovasculare din România, aşa că ne bucură ideea de a fi făcute şi operaţii de transplant de cord", a spus ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu a vorbit şi despre programele naţionale de tratament al infarctului miocardic şi de anestezie şi terapie intensivă.
"M-am bucurat să văd că pacienţii aveau montate stenturi primite în cadrul programului naţional de boli cardiovasculare - subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut. Este un lucru important", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu s-a interesat şi de Clinica de anestezie şi terapie intensivă, el precizând că a vrut să vadă cum funcţionează unul dintre cele mai mari spitale de boli cardiovasculare.
Peste 150 de milioane de lei pentru secţiile ATI din 79 de spitale
"În 22 aprilie, am deblocat 157,8 milioane de lei pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de anestezie şi terapie intensivă din 79 de spitale care au astfel de secţii. Alte 20 de milioane s-au alocat spitalelor care au nevoie de medicamente şi materiale pentru bolnavii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut, internaţi în secţiile de terapie intensivă", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului, programul de tratament al infarctului miocardic, cât şi cel de anestezie şi terapie intensivă erau încă de la începutul anului aprobate de comisiile de specialitate, existând şi prevederea bugetară necesară, dar nu au fost demarate.
"Acum, pacienţii diagnosticaţi cu infarct miocardic acut vor avea la dispoziţie materiale sanitare necesare pentru instalarea stenturilor în centrele de specialitate", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Nicolae Bănicioiu a mai spus că, până acum, Casa Naţională de Asigurări de Sanătate asigura sumele necesare pentru tratarea urgenţelor.
Ministrul a precizat că cele două acţiuni prioritare, pentru unităţi sanitare care derulează programele de tratament al infarctului miocardic şi de anestezie şi terapie intensivă, fac parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Sănătăţii, prin care instituţia doreşte realizarea unui obiectiv strategic pentru sănătatea pacienţilor din România: un Sistem Naţional Integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intra-spitalicesc.
În cadrul acestei strategii, vor fi realizate acţiuni similare pentru pacienţii cu traumă şi accident vascular cerebral, dar şi pentru cei cu risc de moarte subită.
Controale în spitalele de stat
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor demara o serie de controale în spitalele de stat începând cu 5 mai.
Controalele se vor axa pe modul în care unităţile medicale raportează serviciile medicale pe care le oferă. De asemenea, controlul va viza şi modul în care serviciile respective sunt decontate de casele de sănătate cu care unităţile medicale se află în relaţie contractuală.
Potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii, la controale vor lua parte echipe mixte, formate din personal care lucrează la minister şi reprezentanţi ai direcţiei antifraudă din cadrul CNAS. Situaţia de la Spitalul de Arşi din Capitală, unde medicii făceau operaţii estetice ilegale pe bandă rulantă, internând pacienţi sub un diagnostic fals, i-a determinat pe oficialii din Sănătate să demareze aceste de controale de amploare, subliniază aceleaşi surse.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Spitalele de stat, controlate de echipe mixte din Ministerul Sănătăţii şi CNAS începând cu luna mai
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor demara o serie de controale în spitalele de stat începând cu luna mai. Controalele se vor axa pe modul în care unităţile medicale raportează serviciile medicale pe care le oferă. De asemenea, controlul va viza şi modul în care serviciile respective sunt decontate de casele de sănătate cu care unităţile medicale se află în relaţie contractuală.
INFOGRAFIE Cum a supt din banul public „mafia silicoanelor”
Trei medici de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi preventiv şi alţi şase sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că făceau ilegal operaţii estetice. În timp ce chirurgii încasau bani negri, intervenţiile camuflate sub diagnostice false erau decontate din bani publici.