Măsuri restrictive pe care părinţii şi copiii ar trebui să le respecte: închiderea şcolilor, ineficientă dacă merg la mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De miercuri, şcolile şi grădiniţele vor fi închise pentru a feri aceste instituţii de posibilitatea apariţiei unor noi focare de coronavirus. Măsura va fi valabilă 11 zile, cu posibilitatea de prelungire, însă experţii atrag atenţia că eficienţa măsurii depinde de gradul în care copiii şi studenţii vor evita aglomerările urbane.

Medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar din Capitală spune că este extrem de important ca aceşti copii să evite locurile aglomerate precum mall-urile sau spaţiile de joacă, altfel efectul s-ar putea să fie exact cel nedorit. 

În acest moment accentul principal trebuie pus pe măsurile individuale de protecţie, igienă şi evitarea zonelor de risc. Oricum, dacă se va decide suspendarea cursurilor pe perioada următoare este extrem de important ca aceşti copii să evite locurile aglomerate precum mallurile sau spaţiile de joacă, altfel efectul s-ar putea să fie exact cel nedorit. Ar trebui ca o astfel de măsură să vină însoţită de măsuri ce privesc limitarea accesului la astfel de locuri de recreere”, este de părere Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la spitalul miltiar din Capitală.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, este de părere că măsura închiderii şcolilor trebuie făcută gradual, subliniind faptul că e greu de crezut că cei mici vor sta în casă pentru o perioada foarte lungă.

„E o părere medicală. Primul e legat de situaţia epidemiologică actuală care, din punct de vedere al răspândirii în şcoli, riscul e mic. Al doilea element e legat de studii făcute de OMS după epidemia de gripă. S-a constatat că după închiderea şcolilor numărul de cazuri a crescut, pentru că stăteau copiii, relaţionau. E greu de crezut că vor sta în casă copiii pentru o perioada lungă. Şi al treilea element e legat de faptul că se îmbolnăvesc mai greu, copiii fac forme uşoare, nu s-a înregistrat vreun deces până la vârsta de 10 ani. Părinţii trebuie să înţeleagă şi dacă apar cazuri, ele nu afectează dramatic starea de sănătate a copiilor şi măsurile trebuie luate gradual. Dacă o să ajungem peste o lună, spre exemplu, când am avea zeci de mii de cazuri, atunci înseamnă că o să îngheţăm anul şcolar, universitar”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Pe de altă parte alţi medici sunt de părere că acest tip de măsuri restrictive trebuie luate în acest moment, înainte ca numărul cazurilor de infectare să crească, iar sistemul medical să nu mai fie capabil să facă faţă cerinţelor.

„Decizia nu mi se pare deloc exagerată, în special dacă ne uităm la ţările cele mai afectate de această epidemie. China şi-a dat seama că singura soluţie pentru limitarea acestei epidemii o reprezintă acest tip de măsuri extreme, iar ele au avut succes. Italia, o altă ţară care a pierdut startul, a instaurat acum măsuri mult mai drastice, însă din păcate mai târziu decât ar fi trebuit. În România numărul îmbolnăvirilor cu siguranţă va creşte iar numărul îmbolnăvirilor va putea fi încetinit doar prin aceste măsuri restrictive. Să nu uităm că cei mici reprezintă un risc major, atât prin respectarea normelor de igienă, cât şi prin faptul că se joacă împreună. Prin această măsură se închide practic un circuit, legătura între copiii care merg la şcoală şi părinţii sau bunicii care îi duc zilnic. Suntem în punctul în care trebuie luate acest tip de măsuri pentru că odată cu creşterea numărului de îmbolnăviri, creşte riscul cazurilor severe ce necesită tratamente intensive şi care pun întreg sistemul medical sub presiune”, este de părere Adrian Marinescu, medic infecţionist la spitalul Matei Balş din Bucureşti.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis luni închiderea tuturor şcolilor din România timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie. Măsura ar putea fi prelungită ulterior dacă situaţia o cere.

Măsura Executivului vine după ce experţii din cadrul Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase au propus nu doar închiderea şcolilor şi grădiniţelor până după Paşte, dar şi declararea stării de alertă, astfel încât magazinele să evite aglomerarea, iar furnizorii de transport să dezinfecteze frecvent spaţiul după fiecare ciclu de transport. Recomandarea grupului de experţi, condus de Raed Arafat, de închidere a şcolilor este însoţită de „recomandarea fermă către copii şi părinţii acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spaţiile publice aglomerate”.

   

18 români cercetaţi penal pentru nerespectarea măsurilor de carantină

Nu mai puţin de 18 români sunt cercetaţi penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce au părăsit locul de izolare în contextul epidemiei de coronavirus. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la doi ani sau amendă, atunci când este săvârşită cu intenţie. Fapta este pedepsită în conformitate cu Codul penal atunci când persoanele în cauză, prin nerespectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea bolilor, transmit mai departe acest virus. Pentru a asigura însă eficienţa măsurilor de carantină, autorităţile au decis să aplice amenzi administrative ce ajung şi până la 20.000 de lei pentru cei care nu respectă regulile impuse de autorităţi.

„Este poate pentru prima dată în istoria recentă când avem această avalansă de dosare pe această infracţiune. Oamenii ar trebui să înţeagă că nu au voie mintă în documentele pe care le semnează atunci când intră în ţară altfel riscă aceste amenzi administrative de 20.000 de lei. Este clar că autorităţile vor să dea un exemplu în această privinţă. Chiar dacă unele din aceste dosare nu se vor termina neapărat cu condamnări penale, nu cred că este vreo persoană care să dorească să aibă pe gând un astfel dosar, pentru că putem vorbi de luni sau chiar mai mult de un an, ştiind că e posibil apoi să ajungi în faţa instanţei. Apoi riscul de a avea la cazier o astfel de condamnare ar trebui luat serios în calcul. Niciun angajator nu poate dori o persoană care e gata să ignore o astfel de prevedere precum măsurile de carantină în astfel de cazuri grave”, este de părere avocatul Adrian Cuculis.

Pe teritoriul României autorităţile susţin că sunt în carantină instituţionalizată un număr de 27 de persoane pentru care se fac teste pentru a se depista dacă au contactat virusul COCID -1. 

Persoanele aflate în autoizolare vor primi ajutor de la stat 

În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţat că persoanele aflate în autoizolare şi care sunt vulnerabile (şomeri, pensionari, gravide etc.), vor primi sprijin care constă în alimente, medicamente şi bunuri de consum, care sunt acoperite de către comitetele locale sau judeţene. Sprijinul se va aplica de la caz la caz, pentru cei care solicită asta Direcţiilor de Sănătate Publică. „Referitor la decontarea cheltuielilor de carantină există deja un proiect de hotărâre care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind procedura de decontare. Am solicitat şi există sprijin în acest sens să includem şi persoanele aflate în izolare, dacă ele nu pot să se autosusţină şi atunci să se poată deconta costurile şi pentru cei care sunt în autoizolare şi cărora trebuie să li se asigure masa şi sprijinul în timpul autoizolării. Bineînţeles de la caz la caz”, a explicat Raed Arafat, duminică. 

Momentan, 11.000 de persoane se află în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală, iar 27 sunt în carantină instituţionalizată, a anunţat ieri Grupul de Comunicare Strategică. 

Amendă uriaşă pentru nerespectarea izolării la domiciliu

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ i-a dat unui bărbat din comuna Răuceşti o amendă de 20.000 de lei pentru că a încălcat interdicţia de a părăsi locuinţa timp de 14 zile. Nemţeanul se întorsese din Italia şi fusese izolat la domiciliu. El nu a respectat însă termenul de 14 zile de izolare şi a ieşit din casă. Sesizarea acestui aspect la Direcţia de Sănătate Publică s-a confirmat, astfel că a fost decisă sancţiunea pentru încălcarea normele privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile. Tot în Neamţ, două persoane sunt, în present, monitorizate la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, după ce au prezentat atacuri de panică şi angoase, din cauza condiţiilor care trebuie respectate în cazul izolării la domiciliu. Cei doi fuseseră izolaţi la domiciliu la întoarcerea din Italia. Luni, în judeţul Neamţ nu mai era nicio persoană în carantină, 354 erau în izolare la domiciliu, iar o suspiciune de boală a fost infirmată în urma testării. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite