Mai mulţi artişti cer aprobare pentru a reconstrui Zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicieni şi artişti au cerut azi autorităţilor de la Berlin să le permită să reconstruiască secţiunea din Zidul Berlinului care a rezistat cel mai mult în timp, înainte să se

Politicieni şi artişti au cerut azi autorităţilor de la Berlin să le permită să reconstruiască secţiunea din Zidul Berlinului care a rezistat cel mai mult în timp, înainte să se degradeze total, pentru a rămâne ca o mărturie a istoriei întunecate a oraşului.

În primăvara lui 1990, când majoritatea locuitorilor dorea să dărâme cel mai detestat simbol al oraşului, 118 artişti din 24 de ţări au venit la Berlin pentru a realiza picturi murale pe o secţiune cu lungimea de 1.300 de metri din zid, care a devenit East Side Gallery.

La exact 46 de ani de construirea zidului în jurul Berlinului de Vest capitalist - oficial, pentru a-i proteja pe esticii comunişti de influenţa capitaliştilor, dar, de fapt, pentru a-i împiedica să fugă - galeria de artă ad-hoc este una dintre cele mai importante atracţii turistice din Berlin.

Totuşi, armătura de oţel din interiorul zidului rugineşte, iar vântul, ploaia şi poluarea - la care se adaugă ani de acte de vandalism - au făcut unele dintre lucrări de nerecunoscut.

Aproximativ trei milioane de euro au fost adunaţi pentru a plăti lucrările de reconstrucţie, dar autorităţile oraşului nu şi-au dat încă acordul.

"Zidul este într-o stare deplorabilă", a spus Joerg Flaemig, un antreprenor local. "Pentru a ne asigura că East Side Gallery rămâne în picioare, trebuie reconstruită în totalitate."

Multe dintre cele 106 picturi din galerie, inspirate de căderea comunismului din Germania de Est, au devenit imediat simboluri, recunoscute în întreaga lume. Dar, în euforia momentului, nu s-a dat prea mare atenţie viitorului.

Celebra pictură ce îi înfăţişează pe liderul est-german Erich Honecker şi pe cel sovietic Leonid Brejnev în timp ce se sărută tovărăşeşte este plină de găuri, iar faţa lui Brejnev este străbătută de o crăpătură în zid.

Repararea structurii zidului ar însemna ca picturile să fie distruse şi refăcute.

Kani Alavi, cofondator al Asociaţiei Artiştilor East Side Gallery, este nerăbdător să înceapă lucrările: "Aş vrea ca autorităţile să se mişte mai repede. Trebuie să păstrăm zidul ca un document pentru generaţiile viitoare, pentru a aduce la viaţă teribila istorie", a spus el.

Alavi vrea să reunească cât mai mulţi dintre artiştii care au realizat picturile originale, unii dintre ei în vârstă, pentru a-şi copia lucrările.

Este ca Turnul Eiffel al Berlinului", a spus despre zid Frederique Brilloux, de 43 de ani, un muzician francez care vizita galeria. "Este o bucată importantă de istorie şi ar trebui îngrijită corespunzător."

Dar majoritatea locuitorilor pare să aibă obiecţii privind restaurarea unui simbol atât de detestat. Un studiu realizat de ziarul berlinez "Tagesspiegel" a arătat că doar 27% dintre respondenţi sunt de acord cu lucrarea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite