Echipă de Europa League în județul fără stadioane. Și Ceaușescu a râs pe seama arenelor comuniste VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investițiile în infrastructura sportivă au fost minime în Hunedoara, un județ unde numeroși localnici trăiesc cu amintirile vremurilor în care stadioanele erau pline la meciuri. Dacă va juca în cupele europene. Corvinul Hunedoara o va face pe stadioane din România aflate la sute de kilometri.

Stadionul Micheal Klein. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Stadionul Micheal Klein. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României la fotbal și așteaptă o decizie a forului sportiv UEFA cu privire la participarea în Europa League, însă dacă va putea juca într-o competiție europeană o va face „acasă” pe un stadion aflat la sute de kilometri distanță de Hunedoara, în orașele Cluj-Napoca sau Sfântul Gheorghe.

Două stadioane mici, construite după 1990

Lipsa investițiilor în infrastructura pentru sport din Hunedoara a lăsat județul într-o situație jenantă în privința stadioanelor și arenelor sportive.

Fiecare din cele 14 orașe și municipii hunedorene are cel puțin un stadion, însă doar municipiul Orăștie stadionul „Mecanica” a fost reconstruită după 1990.

Noul stadion din Orăștie, de mici dimensiuni, se află în șantier din anul 2021, iar lucrările au ajuns la final. Investiția estimată la circa șapte milioane de lei finanțată din fondurile municipalității și de Compania Națională de Investiții (video - Primăria Orăștie).

„Stadionul Mecanica Orăștie va avea un teren de fotbal cu dimensiuni competiționale acoperit cu gazon natural, prevăzut cu sistem de drenaj subteran, nocturnă și o tribună ce poate primi 600 de spectatori. În jurul terenului este prevazută o pistă de atletism, acoperită cu tartan, cu șase benzi de alergare”, informa Primăria municipiului Orăștie.

Stadionul din Sântamaria Orlea. Foto: Daniel Guță
Stadionul din Sântamaria Orlea. Foto: Daniel Guță

Un alt stadion, de mici dimensiuni, a fost construit în satul Sântamaria Orlea din Hunedoara/

Orașe fără stadioane moderne

În municipiul Hunedoara, Corvinul Hunedoara activează pe Stadionul Michael Klein (video).

Construcția unui nou stadion se află în faza de licitație publică, proiectul fiind derulat de Compania Națională de Investiții. Noua arenă va avea peste 10.000 de locuri și va costa peste 200 de milioane de lei, fără TVA. Ea va fi pe terenul actualului stadion „Michael Klein”, vechi din anii ’50, care va trebui demolat. Astfel, cel puțin trei ani vor mai trece până când Hunedoara va avea un nou stadion.

În timp ce localnicii din municipiul Hunedoara mai pot spera la un stadion nou, în celelalte orașe din județul Hunedoara, iubitorii de fotbal trebuie să se mulțumească cu vechile arene, cele mai multe ridicate în primele decenii de comunism.

Tribunele stadionului din Uricani. Foto: Daniel Guță.
Tribunele stadionului din Uricani. Foto: Daniel Guță.

Până în anii ´80, în județul Hunedoara au fost construite 18 stadioane de fotbal, 28 de săli de gimnastică în școli, 24 de săli de pregătire în sport, o sală de competiții (Constructorul Hunedoara), o sală polivalentă și o sală de gimnastică în Deva, un bazin acoperit de înot în Hunedoara, 20 de popicării și peste 100 de terenuri de handbal, baschet și tenis.

De atunci, investițiile autorităților în infrastructura sportivă au fost reduse. În Deva, stadionul Cetate a fost înființat în 1960, iar în ultimii ani au fost schimbat gazonul și scaunele din tribune. Construcția unei piste de atletism moderne, demarată în 2020, în stadionul Cetate, a rămas nefinalizată.

Stadionul din Deva. Foto: Daniel Guță.
Stadionul din Deva. Foto: Daniel Guță.

Stadionul Jiul Petroșani a fost inaugurat în 1982, și avea peste 30.000 de locuri.

În timpul unei vizite în Valea Jiului, fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu a glumit pe seama lui. „Am auzit că aţi construit şi un nou centru sportiv, chiar prea scump şi cu unele nereguli, dar din păcate nu aveţi o echipă prea bună. Vedeţi, tovarăşi, chiar şi în sport nu e suficient să aveţi un complex sportiv foarte bun, trebuie să aveţi sportivi foarte buni. Chiar dacă terenul e mai prost, dacă aveţi sportivi buni, puteţi câştiga!”, le-a spus Ceauşescu localnicilor, într-un discurs la Petroșani.

La fel ca echipa de fotbal CSM Deva, și echipa Jiul Petroșani activează în Liga a treia, însă cei câteva sute de spectatori prezenți, de obicei, la meciurile disputate în stadionul Jiul îl găsesc într-o stare de degradare avansată.

Stadionul cu 3.000 de locuri din Lupeni, unde se antrenează sportivii de la Minerul Lupeni, a trecut prin lucrări de reparații, însă aspectul său nu a suferit mari schimbări.

În jurul său, ruinele și clădirile dezafectate ale minei Lupeni și ale fostei mari uzine textile Vâscoza conturează un peisaj dezolant (video).

Priveliști asemănătoare oferă vechile stadioanele cluburilor din Vulcan, Uricani (video), Petrila, Lonea și Aninoasa, mult mai animate în trecut, dar și arenele din Simeria, Hațeg și Brad.

Semnele Republicii Socialiste România, pe clădirea Stadionului din Ghelari. Foto: Daniel Guță.
Semnele Republicii Socialiste România, pe clădirea Stadionului din Ghelari. Foto: Daniel Guță.

În comunele din Hunedoara, câteva stadioane par și ele înțepenite în anii '60, dar sunt degradate de trecerea timpului, iar unele, cum este cel din Ghelari, au păstrat însemnele epocii comuniste.

Tribuna stadionului Minerul Ghelari. Foto: Daniel Guță
Tribuna stadionului Minerul Ghelari. Foto: Daniel Guță
HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite