Jambo, Africa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câștigătorii concursului „Rahan te trimite în safari“ au ajuns cu bine la Nairobi, după un zbor de aproximativ 13 ore. La Bucureşti erau minus 8° C, în Kenya, 27° C. Zborul lung nu i-a descurajat pe cei 15 români plecaţi în aventura kenyană. Mai mult, la aterizare au învăţat și primul cuvânt în swahili „jambo!“, adică „salutare!“.

Citiţi şi: Expediţia „Adevărul" a ajuns la Nairobi

Zâmbete largi şi oameni simpli, dar care sunt pregătiţi să te ajute în caz de nevoie. Aceasta este prima impresie pe care au lăsat-o kenyenii românilor care au poposit vineri seară pe Continentul Negru. Intrarea în republica din estul Africii este destul de birocratică. „Am fost amprentat pentru prima oară în viaţa mea", a spus Cristian Vornicu.

„Avem mulţi turişti din toată lumea, mulţi din Europa, dar puţini români, sunteţi primii pe care îi întâlnim de câteva luni bune", a spus Matthew, unul dintre membrii staffului hotelului HillPark, unde au fost cazaţi câştigătorii concursului organizat de „Adevărul". Ce ştiu localnicii despre România? „Ceauşescu!", spune zâmbind David, unul dintre ghizii grupului.

Primele ore petrecute în Nairobi au adus şi primele surprize. Astfel, românii au aflat că în Kenya, după ora 20.15, nu se poate cumpăra alcool de la supermarket, că dacă mergi la un bar cu un minor, primeşti o amendă de 2.000 de dolari, iar localurile sunt deschise de luni până vineri de la ora 17.00 până la ora 23.00.

Fumatul, interzis

Ema Belu, în costumul tradiţional masai



Doar în weekend programul la un bar începe la ora 14.00. „Din noiembrie 2010 avem legea aceasta. Copiii nu trebuie expuşi la un comportament neadecvat, aşa că s-a luat atitudine", a explicat David. De asemenea, în Kenya, fumatul este interzis în locurile publice. În Nairobi există însă un singur parc unde fumătorii pot sta liniştiţi, fără frica de amendă.

Dacă restricţiile în privinţa fumatului şi a alcoolului sunt dure, nu la fel sunt şi cele de circulaţie. „Am trecut în intersecţie şi pe roşu, şi pe verde. I-am întrebat de ce, iar şoferii mi-au spus că semaforul e orientativ", a spus Augustin Şuică, unul dintre participanţii la excursia din Kenya.

Traficul este aglomerat, „ca în orice capitală", după cum ţine să precizeze David, iar transportul în comun poate fi o provocare.
Magazinele se închid destul de devreme, în weekend la ora 18.00 în general, singurele care rămân deschise până mai târziu fiind supermarketurile.

De altfel, seara, străzile sunt aproape pustii. Furnicarul din timpul zilei dispare ca prin minune. Explicaţia vine tot din partea ghizilor. „Nu este indicat să staţi pe străzi seara şi sub nicio formă singuri. Se poate întâmpla orice", a spus Jackie.

Urmează safari

image

Câştigătorii au înotat toată ziua în piscina hotelului



Zilele următoare, grupul aventurierilor va vizita Nairobi National Park, urmând ca  marţi, 1 februarie, să plece spre Masai Mara, o rezervaţie spectaculoasă. Aici, ei vor putea vâna cu aparatele de fotografiat „marele cinci": leul, elefantul, rinocerul, leopardul şi bizonul.

image

„Nu există ceva mai frumos decât Masai Mara în toată Africa. Peste tot sunt doar pui de elefant, în comparaţie cu cei pe care îi veţi vedea acolo", i-a asigurat David pe români.

"Am trecut în intersecţie şi pe roşu, şi pe verde. Semaforul e orientativ."
Augustin Şuică
câştigător

Membrii expediţiei

-Familia Vornicu din Piatra Neamţ: Tudor (9 ani), Rodica (40 de ani) şi Cristian (40 de ani).
-Familia Belu din Giurgiu: Ema (15 ani), Lenuţa (39 de ani) şi Tudorel (39 de ani)
-Familia Şuică din Constanţa: Leonard (9 ani), Alina (37 de ani) şi Augustin (50 de ani)
-Familia Preda din Bucureşti: Răzvan (9 ani), Ana-Maria (36 de ani) şi Stelian (37 de ani)
-Sebastian Grecu (34 de ani), Alexandru Drăguşin (35 de ani) şi Ştefan Toma (34 de ani), toţi trei din Bucureşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite