Ion Iliescu: „Cartianu se află în slujba duşmanilor“
0Ion Iliescu perorează pe marginea noii cărţi a lui Grigore Cartianu, „Crimele Revoluţiei“. Grigore Cartianu lansează joi, 18 noiembrie, la Târgul de Carte „Gaudeamus“, volumul „Crimele Revoluţiei“, continuarea bestsellerului „Sfârşitul Ceauşeştilor“.
Cartianu recidivează: „Crimele Revoluţiei“
La Târgul de Carte „Gaudeamus" de săptămâna viitoare, Iliescu nu va mai lansa nicio carte, dar va fi prezent la lansarea volumului „URSS a murit, trăiască Rusia!", scris de academiciana Hélène Carrère d'Encausse, ajunsă la frumoasa vârstă de 81 de ani. „Am scris prefaţa acestei cărţi importante. Este o analiză a perioadei Elţîn-Putin, deci perioada de după prăbuşirea URSS", a precizat Ion Iliescu.
Să ne amintim verbul „a ponegri"
Fostul preşedinte s-a năpustit apoi asupra lui Grigore Cartianu, care îi pregăteşte câteva surprize în volumul „Crimele Revoluţiei": „N-am citit cartea asta a lui, «Sfârşitul Ceauşeştilor», dar am citit ce s-a scris în presă despre ea şi m-am cam lămurit ce e în capul autorului şi ce poate să debiteze. Ştiu că şi-a anunţat intenţiile de a mai scrie o carte. E regretabil că sunt printre noi oameni cu minţile rătăcite care ponegresc istoria noastră recentă. Asta face Cartianu: ponegreşte istoria noastră recentă!".
În cartea „Crimele Revoluţiei", Ion Iliescu este „personajul principal". „Mi-am dat seama că această carte despre Revoluţie este despre mine. Ce zice? «Sângeroasa diversiune a KGB-iştilor din FSN?!» Ticălosul! Om cu mintea rătăcită. Oameni mici, obsedaţi de ticăloşie. Cartianu e un tip nociv", a exclamat Ion Iliescu. În 22 decembrie 1989, după-amiaza, Ion Iliescu a apărut în balconul Comitetului Central al PCR şi s-a adresat mulţimii din Piaţa Palatului cu apelativul „Dragi tovarăşi!". „Mare brânză! Era o vorbire curentă. Erau acolo membri de partid care s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu. Asta e o problemă? E o chestiune de cutumă a vorbirii de care nu te puteai debarasa dintr-odată", a comentat, acum, la 21 de ani distanţă, Ion Iliescu.
„Ce legături au astea cu Hidroenergetica?"
Fostul preşedinte continuă. „Păi, spuneţi şi voi, nu e un idiot Cartianu când spune că mă aflam în slujba URSS? Ce dacă mi-am făcut studiile în URSS? Asta se întâmpla în '49-'50. Ce legături au toate astea cu Hidroenergetica? În asta constă mârşăvia unui asemenea individ. N-am de gând să-l iau în seamă. Mi-a ajuns. E păcat că aveţi asemenea colegi în redacţia ziarului «Adevărul»". În cartea „Crimele Revoluţiei", Cartianu susţine că marea crimă a lui Iliescu a fost girarea lui Nicolae Militaru, agent al serviciului de spionaj din armata sovietică, în funcţia de Ministru al Apărării Naţionale. „Hm, ce să spun! Cunosc toate aceste lucruri... Mă lasă rece", a replicat Iliescu, totuşi, un pic înfierbântat.
Senzaţii tari
Grigore Cartianu a vândut într-o jumătate de an 80.000 de exemplare din volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor". „Nu ştiu dacă lumea îl ia în seamă. Mai sunt şi indivizi care caută senzaţii din astea nu ştiu de care. Dar cine credeţi că o să-l ia în serios? 80.000 de oameni au cumpărat cartea cu Ceauşescu? Şi ce-i cu asta? A umblat prin toată ţară să strângă 10-15 inşi prin oraşe, care să-i cumpere cartea. Mare lucru! Ăsta nu e un argument", a mai spus Iliescu.
Concluzia: „Cartianu inventează bazaconii. Eu nu mă cobor la nivelul unui asemenea individ care îndeplineşte o misiune murdară. Viaţa o să-i pună la locul potrivit pe asemenea indivizi care încearcă să spurce tot ce avem mai scump şi mai sfânt, idealurile noastre. Se află în slujba duşmanilor intereselor noastre fundamentale, în slujba duşmanilor Revoluţiei Române şi a celor care sunt cu minţile năclăite de ură".
"Pentru Ion Iliescu am un singur mesaj: joaca s-a terminat! După această carte, nimic nu va mai fi la fel. Nici Revoluţia, nici teroriştii, nici Iliescu. Prea mult ne-au râs ucigaşii în nas! De-acum, istoria îi va scuipa ca pe nişte gândaci. Gândaci sovietici, dar tot gândaci."
Grigore Cartianu autorul cărţii „Crimele Revoluţiei"
Iliescu şi Rebengiuc: Ei doi şi un video
Ion Iliescu (stânga) şi Victor Rebengiuc, în „Medalia de onoare“
Ion Iliescu este din nou în atenţia publică în aceste zile. Fostul şef de stat a jucat în filmul „Medalia de onoare", care are astăzi lansarea oficială în România. Ion Iliescu îşi interpretează propriul rol, acela de preşedinte de stat, în momentul unei festivităţi de decorare a unor veterani de război. Nu a fost plătit pentru rol. A fost o apariţie benevolă.
Pentru Ion Iliescu, răsplata a fost una simbolică: a revenit după cinci ani la Palatul Cotroceni. Coleg de platou i-a fost actorul Victor Rebengiuc, cel care în zilele Revoluţiei a adus în studioul TVR un sul de hârtie igienică şi i-a îndemnat pe cei care au vorbit înaintea lui să se şteargă la gură. Printre antevorbitori s-a numărat şi Ion Iliescu. Apoi, Rebengiuc a vorbit de la balconul Universităţii, în timpul Golaniadei din primăvara anului 1990. „Rebengiuc a avut momente din acestea impulsive. Pentru că eu cu Rebengiuc mă ştiu dinainte de Revoluţie. Ne întâlneam la un prieten comun acasă şi ne uitam la nişte filme pe casete video", a spus, nostalgic, Ion Iliescu.
„Sfârşitul Ceauşeştilor", la Baia Mare
Sâmbătă, 13 noiembrie, la ora 10.30, la Hotelul „Mara", se va lansa la Baia-Mare, în prezenţa autorului, volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor". Alături de Grigore Cartianu vor mai fi prezenţi profesorul universitar Petru Dunca, decan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, Ananei Gagniuc, redactor-şef al Editurii Proema, şi publicistul Marian Ilea.