Ioan Rus se revolta de la Cluj impotriva Bucurestilor
0"Nu este firesc ca noi sa raspundem despre cum functioneaza organizatia din Bacau", considera seful PSD Cluj
Seful PSD Cluj, Ioan Rus, este nemultumit de faptul ca a trebuit sa plateasca, in alegerile locale, oalele sparte in alte organizatii. Insa, daca i se va gasi vreo vina pentru pierderea Primariei si i se vor aduce argumente, este dispus sa accepte si o sanctiune, inclusiv demisia din functie, dupa cum a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, intr-o intalnire cu presa. Rus a anuntat ca, miercuri, la Delegatia Permanenta a PSD, va propune descentralizarea deciziei in partid, in sensul cresterii autonomiei organizatiilor locale. "Ne trebuie programe politice adaptate nevoilor de modernizare si integrare europeana pe care comunitatile le resimt. Trebuie sa avem curajul descentralizarii si in politica partidelor. Cred ca si noi, in PSD, vom gasi calea calibrarii regionale a partidului", a spus Rus. Fara sa dea prea multe detalii, el s-a referit la infiintarea unor structuri descentralizate: "Vom infiinta un departament pentru politici comunitare aplicate, un departament pentru proiecte multietnice, un departament pentru politici privind echitatea sociala si suportul comunitar. Vom revendica, in numele intereselor noastre transilvane insa, urmatorul lucru: orice negociere privind Transilvania se va face la Cluj sau in alt oras din Transilvania, nu la Bucuresti. (...) Este nevoie de descentralizare si de programe care sa individualizeze, pentru ca nu este firesc ca noi sa raspundem despre cum functioneaza organizatia din Bacau, ca sa dau un exemplu".
"S-au inteles baronii Aliantei cu grofii UDMR"
In acest context, Rus s-a referit si la unul dintre motivele pentru care a pierdut alegerile. "Noi am dat aici, la Cluj, o batalie importanta a social-democratiei romanesti, am fost invinsi de mesajul politic venit de la Bucuresti, dar am creat un model de proiect de dezvoltare comunitara", a spus el, criticand apoi ideile centrale ale campaniei lui Emil Boc (coruptia): "Nu e normal sa faci campanie axata pe baronii din Vrancea sau Bacau".Rus s-a oprit apoi si la pierderea de catre PSD a tuturor posturilor cu putere de decizie din Consiliul local si cel judetean, criticand maniera UDMR de a-si urma intotdeauna interesul. "Visul "marii impacari" a fost tradat de interesele pentru functii ale unor politicieni marunti. (...) Am discutat cu oameni dezamagiti ca a disparut ultimul mit din Ardeal, acela ca ungurii se tin intotdeauna de cuvant... Cred ca ei se tin de cuvant, dar nu au fost reprezentati politic foarte bine de aceasta data. Noi vom colabora cu societatea civila maghiara, cu altii decat cei ce au demonstrat ca sunt incapabili sa lucreze pana la final pentru un proiect atat de important. Cu astfel de politician capabil sa tradeze nu vom mai lucra", a subliniat liderul. "S-au inteles baronii Aliantei cu grofii UDMR", a caracterizat el alianta dintre UDMR, PNL si PD pentru Consiliul judetean. Singurul exemplu dat de Rus privind descentralizarea deciziei in PSD a privit tot relatiile cu Uniunea. Acesta a spus ca negocierea protocolului de colaborare PSD-UDMR s-a facut la Bucuresti, ministrii ardeleni (el, Vasile Puscas etc.) nefiind consultati decat foarte rar. Mai trebuie adaugat ca, pentru prezentarea propunerii de descentralizare a deciziei in partid, Rus va incerca sa obtina si sprijinul restului organizatiilor partidului din Transilvania.
Nastase vrea simplificarea structurilor de conducere a PSD
Adrian Nastase a dat, vineri, un semnal clar ca doreste simplificarea structurii de conducere a PSD. El a spus ca partidul are nevoie sa se modernizeze, pentru ca nu mai corespunde realitatii de pe scena politica, pe care alegerile locale au conturat existenta a doi poli puternici - unul de dreapta si unul de stanga -, la care se adauga doua partide mici. Ca urmare, in Delegatia Permanenta de miercuri va fi discutata si posibilitatea schimbarii unora dintre structurile PSD. Problema este aceea ca numai un congres poate aproba modificarea statutului. Cu toate acestea, pesedistii ar putea recurge la un precedent si ar putea schimba statutul cu acordul Consiliului National, sub rezerva aprobarii de catre congres. Aceasta procedura a fost folosita in momentul in care s-a infiintat functia de presedinte executiv, atribuita lui Octav Cozmanca. Acesta ne-a declarat, in urma cu doua zile, ca, deocamdata, nu a creionat noua structura a PSD, dar nu exclude ca o prima masura sa se refere la reducerea numarului de vicepresedinti. Este posibil ca organizatiile sa primeasca o autonomie ceva mai mare decat pana acum, iar conducerea acestora sa fie exercitata intr-un grup mai restrans, pentru a fi mai eficiente si mai flexibile. Recent, la sedinta organizatiei PSD Bucuresti, liderul organizatiei sectorului 1, Vasile Gherasim, a criticat felul in care este organizat PSD, spunand ca are structuri-mamut, in cadrul carora astepti sa-ti vina randul pentru a vorbi ani de zile.
Cozmanca reactioneaza prompt:
Initiativa Rus - "o descentralizare a esecului"
Presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca a declarat, ieri, ca pana acum nu se poate spune ca a existat in PSD o centralizare politica excesiva, aratand ca fiecare a avut autonomie in stabilirea strategiei pentru alegerile locale si nu a avut constrangeri in actiune. Cozmanca a facut aceste precizari in legatura cu proiectul vicepresedintelui PSD Ioan Rus, privind descentralizarea politica a partidului. Delegatia Permanenta a partidului, care se va intruni miercuri, va analiza "barbateste si cu obiectivitate" oportunitatea proiectului propus de Ioan Rus si, in raport de rezultate, se va ajunge la o concluzie, a spus presedintele executiv al PSD. El a aratat, insa, ca nu crede ca aceasta ar fi solutia, adaugand ca nu se pot realiza succese mai mari daca se descentralizeaza esecurile. In legatura cu intentia lui Ioan Rus de a rupe protocolul de colaborare de la Cluj cu UDMR, Cozmanca a spus ca situatia va fi discutata la Delegatia Permanenta de miercuri, aratand ca, pana atunci, vor exista discutii cu conducerea UDMR pe aceasta tema. "Vom vedea, am impresia ca la Cluj nici nu exista un protocol incheiat cu UDMR", a adaugat liderul PSD.
Octav Cozmanca a mai spus ca la Delegatia Permanenta de miercuri vor continua analizele privind rezultatele alegerilor locale si va avea loc o "prima reactie" la acestea. Cozmanca a precizat ca se vor lua in discutie cererile de demisii venite de la organizatiile locale ale partidului, printre care acelea de la Vrancea, Suceava, Arad, Tulcea. El a spus ca analizele vor continua si saptamana viitoare, aratand ca va avea loc un Birou Executiv Central al partidului pe aceasta tema, iar apoi un Consiliu National.
Intrebat in legatura cu ideea micsorarii numarului de vicepresedinti ai partidului, Cozmanca nu a exclus posibilitatea efectuarii unor modificari in structura Delegatiei Permanente, a secretarilor executivi, a departamentelor partidului si a Consiliului National.