Găinile care ouă mai bine pe colindele lui Hruşcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radiocasetofonul, aşezat pe o buturugă în mijlocul ogrăzii, „cântă“ cât e ziua de lungă
Radiocasetofonul, aşezat pe o buturugă în mijlocul ogrăzii, „cântă“ cât e ziua de lungă

Păsările crescute de Maria Pecingină (52 de ani), din comuna gorjeană Turcineşti, sunt mai puţin stresate şi fac mai multe ouă de când ascultă zilnic muzică de Crăciun.

Cele 70 de găini, curci, raţe şi gâşte din gospodăria gorjencei Maria Pecingină ascultă, cât e ziua de lungă, muzică de diferite genuri. În mod normal, radiocasetofonul care răsună din coteţul păsărilor „merge" pe posturile de radio, dar, în această perioadă, colindele sunt în vogă printre orătănii.

De dimineaţa până seara, în curtea plină de păsări se aud numai colinde. Maria Pecingină spune că păsările se liniştesc atunci când ascultă muzică şi fac mai multe ouă: „Eu aşa le-am crescut. Îmi place muzica şi am observat că şi lor le place. Îşi schimbă comportamentul şi se liniştesc atunci când le dau drumul la casetofon. Nu au un gen preferat. Ascultă orice fel de muzică, dar acum le pun mai multe colinde. Cele de Hruşcă sunt preferatele mele pe care le pun şi păsărilor ca să le asculte. Fac mai multe ouă atunci când ascultă muzică. Fac zilnic cam 15 ouă, şi atunci când nu ascultă nimic fac doar zece ouă", povesteşte femeia.

Maria Pecingină susţine că le pune muzică pentru a nu fi stresate: „Eu ţin foarte mult la păsările mele. Au libertate şi nu sunt multe băgate într-o încăpere. Încerc să le ofer condiţii foarte bune." Femeia nu se sperie de normele Uniunii Europene, potrivit cărora se interzice vânzarea de ouă provenite de la găinile stresate. „Să ştiţi că stresul ăsta este adevărat. Am avut două bibilici, că-mi plac şi aceste păsări, din care una a murit şi a rămas una singură. După ceva timp, am dat după ea ca să o bag în coteţ şi a murit. Cred că de la supărare şi de la stres s-a întâmplat asta. Dar păsările mele nu sunt stresate. Eu le ofer toate condiţiile. Am auzit şi eu de cifra trei la ouăle care sunt făcute de găinile stresate, dar ale mele sunt libere şi sănătoase", este convinsă olteanca.

Nu poate să trăiască fără orătănii

Maria Pecingină a crescut de mică în preajma păsărilor şi a animalelor. Femeia spune că n-ar putea trăi fără acestea. „Cel mai mult îmi plac păsările, dar şi porcii. Toată viaţa am crescut animale şi n-aş putea trăi fără ele, pentru că aşa m-am obişnuit. Şi soţului îi plac, dar eu mă ocup de creşterea şi îngrijirea lor, pentru că stau acasă, iar el mai pleacă să lucreze", spune Maria Pecingină.

Venituri suplimentare

Femeia este cunoscută în zonă pentru comerţul cu păsări. Afacerea merge ca pe roate şi reprezintă un venit în plus la bugetul familiei. Doar ea primeşte pensie: 1.000 de lei, după 25 de ani de muncă în condiţii grele la Uzina Mecanică Sadu. Acum are 70 de păsări, dar vara numărul lor creşte la 400. Are foarte mulţi clienţi care o caută mereu.

Ouăle, păsările şi animalele sunt vândute direct de la poarta gospodăriei. Maria Pecingină spune chiar că nu are păsări suficiente ca să satisfacă toate cererile. „Găinile mele sunt sănătoase şi poate de asta mă caută oamenii. Acum am zece porci. Am vândut de Sărbători trei porci, dar pe cei zece nu-i dau, fiindcă sunt mici. Vin mulţi să cumpere de la mine pentru că ştiu că mă ocup de creşterea animalelor. Acum două zile a venit cineva să-i dau zece găini, dar nu am avut de unde, că nu mai am. Acum sunt puţine, dar vara ajung la peste 400 de păsări. Nu cumpăr din altă parte. Păsările mele clocesc şi fac pui". Femeia vinde ouăle cu 70 de bani bucata şi cu 25 de lei găina, „în funcţie de greutate".

Vecinele vor să-i urmeze exemplul

Vestea că găinile Mariei Pecingină sunt mai rodnice de când au devenit melomane s-a răspândit în toată comuna. Elisaveta Năstoiu (67 de ani), vecină cu Maria Pecingină, ne spune că e un lucru bun că păsările clocesc şi sunt crescute pe acorduri muzicale. Aceasta se gândeşte să ia şi ea exemplul vecinei şi să le pună păsărilor colinde: „E bine că le pune muzică. Eu le las libere prin curte, dar dacă fac ouă mai multe o să le pun şi eu muzică. Nu par stresate, dar mai ştii ce e în mintea lor?"

Nici găinile Mariei Hortopan nu par a fi stresate: „Eu am 20 de găini şi zece curci. Nu au cum să fie stresate că au la dispoziţie teren şi grâu cât vor."

Muzica nu le poate face rău păsărilor

Specialiştii spun că nu s-a demonstrat ştiinţific faptul că muzica ajută la creşterea şi dezvoltarea păsărilor. Mircea Moldoveanu, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, spune că nu se pune problema stresului la păsările care sunt crescute la curte: „Găinile care cresc în sistemul gospodăresc sunt cât se poate de ferite de stres. Nu ştiu să existe date ştiinţifice despre acţiunea muzicii asupra găinilor. Dar sigur că nu are cum să le facă rău."  Şi medicul veterinar din localitatea Turcineşti, Ezeranu Popescu, spune că stresul nu a ajuns la găinile din comună: „Nu avem găini stresate la Turcineşti, pentru că acestea cresc într-un mediu liber, în gospodăriile individuale. Au un spaţiu foarte larg, unde pot să umble lejer".

"Dar păsările mele nu sunt stresate. Eu le ofer toate condiţiile. Am auzit şi eu de cifra trei la ouăle care sunt făcute de găinile stresate, dar ale mele sunt libere şi sănătoase."
Maria Pecingină
crescătoare de păsări

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite