Cum ne vor afecta schimbările climatice în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările climatice îşi vor face simţită prezenţa FOTO Adevărul
Schimbările climatice îşi vor face simţită prezenţa FOTO Adevărul

În ultima perioadă, România s-a confruntat cu furtuni violente, caniculă, grindină şi inundaţii care au făcut ravagii. Toate acestea sunt efectele schimbărilor climatice, de la care ţara noastră nu face excepţie. Iar situaţia se va înrăutăţi, avertizează specialiştii.

Iernile vor fi extreme, valurile de căldură se vor înteţi, precipitaţiile pe timpul verii vor fi tot mai rare, dar violente. Cu toate acestea, România nu este suficient de bine pregătită pentru a face faţă acestor modificări. O recunoaşte chiar ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. 

„Fiecare dintre noi contribuie la producerea schimbărilor climatice, prin modul în care nu ştim să fim atenţi la a proteja mediul înconjurător, indiferent că e vorba de a proteja flora, fauna, albia râurilor, fie că e nevoie să folosim tehnologii avansate în industrie dar care să nu polueze. De fapt, fiecare dintre noi este un efect declanşator pentru schimbările climatice. Cred că încă nu suntem bine pregătiţi să facem faţă acestor schimbări, dar eu cred că am reuşit să punem la punct un program de alertare, de informare în timp real a cetăţeanului atunci când din cauza acestor schimbări se petrec fenomene meteo extreme, cum a fost cel de la Timişoara. În cel mai scurt timp, sistemul RoAlert va fi funcţional”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. 

Cum va funcţiona sistemul RoAalert

Educaţia, adaptarea sistemului de avertizare şi adaptarea capacităţii de intervenţie sunt esenţiale în acest context, spune oficialul, spune şi medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, subliniind că un semnal de alarmă a fost şi furtuna de la Timişoara, care a lăsat în urmă pagube serioase. 

„În România au început să apară fenomene de vijelii care sunt foarte asemănătoare tornadelor, care apar bursc, dispar foarte repede şi lasă în urma lor pagube majore, inclusiv uciderea de oameni, care stau în calea lor şi nu se adăpostesc. Adaptarea trebuie să înceapă în primul rând cu omul. Să ştie ce are de făcut şi să asculte sfaturile. Al doilea pas e avertizarea timpurie a populaţiei. Aici vorbim despre sistemul RoAlert, care ne va permite să trimitem mesaje diferite de SMS-urile obişnuite, ele apar imediat pe telefoanele celor care se află într-o anumită zonă, e un sistem care se numeşte sellbroadcastig şi pe care tot mai multe ţări au început să-l implementeze. Va fi funcţional în scurt timp şi la noi”, a explicat secretarul de stat Raed Afarat. În cazul celor fără telefon, informarea populaţiei va intra în sarcina autorităţilor locale.

Potrivit acestuia, în prezent se lucrează la specificaţii, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se pregăteşte pentru negocierile care vor avea loc cu mai mulţi furnizori pentru alegerea sistemului cel mai potrivit. „Pe lângă acest sistem, aplicaţia DSU are o noutate. De două săptămâni, am reuşit să conectăm aplicaţia direct cu sistemul de avertizare al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), astfel că imediat ce un mesaj de alertare apare la ANM, el intră şi în aplicaţia noastră”, a completat Arafat. 

Bucureşti, temperaturi de peste 40 de grade Celsius

În ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie, şi ea a fost adaptată, iar echipamentele din medicina de urgenţă se îmbunătăţesc. „Cred că în doi ani dotarea pe care o are sectorul de urgenţă va fi de nerecunoscut comparativ cu ce este acum sau cu ce era acum doi ani”, a mai spus Arafat, subliniind că, dacă schimbările climatice nu sunt stopate şi chiar reversate, problemele vor fi majore pentru omenire. Iar temerile oficialilor sunt confirmate de raportele internaţionale ale specialiştilor. 

„Anul 2017 la nivel global a înregistrat o creştere a temperaturii medii lunare. Fiecare lună din acest an a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători meteorologice. În viitor ne aşteaptă veri mai calde, mai secetoase, dar alternanţa secetelor va fi urmată de precipitaţii abundente de frecvente scurte de timp care vor crea indundaţii rapide”, a atras atenţia Elena Mateescu, directorul ANM, conform căreia Bucureşti, alături de Madrid şi Roma vor fi capitalele europene care vor înregistra, în viitor, doar temperaturi de peste 40 de grade Celsius pe timp de vară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite