Ce tip de conserve de pate de ficat trebuie evitate. Diabetolog: „Consumat în exces, poate cauza probleme de sănătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de pate de ficat poate fi dăunător, susţin specialiştii în alimentaţie publică. Aceştia atrag atenţia că resturile de salam şi de piele din care sunt făcute cele mai multe conserve comercializate pe rafturile magazinelor pot cauza, în timp, diverse probleme de sănătate.

Concret, un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori (APC) arată că pate-ul de ficat se numără printre preferinţele românilor, cu toate că sunt îmbuibate cu aditivi alimentari. Spre exemplu, trei din zece conserve care se găsesc la raft conţin apă din belşug, unul din patru conţin caragen, patru din cinci conţin nitrit de sodiu în timp ce unul din două conserve conţin monoglutamat de sodiu. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii după ce au verificat etichetele a 82 de produse de pate de ficat comercializate în România.

„Nitritul se foloseşte de peste 150 de ani, este folosit ca şi conservant, în primul rând pentru că produsele din carne, cum e şi cazul pateului, sunt perisabile. De acest aditiv nu avem cum să scăpăm niciodată, dar el nu este periculos”, a explicat, pentru „Adevărul”, Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.

Specialiştii în nutriţie nu recomandă însă consumul excesiv de astfel de conserve. De pildă, profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, nutriţionist şi diabetolog, a declarat, pentru „Adevărul”, că „prin acumulare, în timp, evident că pot apărea şi problemele de sănătate, dar asta în cazul persoanelor care consumă zi de zi astfel de produse”, comentând rezultatele studiului.

Câtă carne conţin conservele de pate de la noi

Potrivit documentului, 52% din conservele de pate sunt cu ficat de porc, iar conţinutul de ficat de porc din conservă variază între 5 şi 46%. Acelaşi studiu arată că 31% din pateuri sunt cu ficat de pui, iar conţinutul de ficat de pui din conservă variază între 9,6% şi 40%.

De asemenea, 10% din pateuri sunt cu ficat de raţă, iar conţinutul de ficat de raţă din conservă variază între 5 şi 26%, în timp ce 4% din pateuri sunt cu ficat de gâscă, iar conţinutul de ficat de gâscă din conservă variază între 5 şi 25%. Asociaţia Pro Consumatori mai arată că 2% din pate-uri  sunt cu ficat de curcan (între 14% şi 26%), iar 1% conţin ficat de viţel (8%).

Cum alegem cel mai bun produs

La alegerea unui pate de ficat trebuie să avem în vedere „cantitatea de ficat din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi, conţinutul de sare, evitând acele produse care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate pateurile care au în compoziţie carne separată mecanic”, arată conferenţiarul Costel Stanciu, preşedinte APC.

Conform acestuia, consumatorii nu trebuie să achiziţioneze pateurile de ficat care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor.

Top 10 pateuri de ficat de porc

1. Tulip (Danemarca)- 46% ficat în 100 grame produs
2. Bucegi (Scandia) – 45% ficat în 100 grame produs
3. Ardennes (Mega Image) – 41% ficat în 100 grame produs
4. Campagne (Franţa) – 40% ficat în 100 grame produs
5. Zimbo – 31% ficat în 100 grame produs
6. Antrefrig (Hame), Moldova în bucate (Vascar) – 30% ficat în 100 grame produs
7. Campagna (Franţa) – 29,38% ficat în 100 grame produs
8. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat în 100 grame produs
9. C+C – 25,6% ficat în 100 grame produs
10. Auchan, Jensen’s (Germania) – 25% ficat în 100 grame produs

Top 5 pateuri de ficat de pui
1. Capricii şi Delicii (Prefera Foods) – 40% ficat de pui şi 5% ficat de gâscă/raţă în 100 grame de produs
2. Capricii şi Delicii (Prefera Foods) – 35% ficat de pui şi 10% ficat de curcan în 100 grame de produs
3. Campofrio (Group Caroli), Vascar – 30% ficat de pui în 100 grame de produs
4. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat de pui în 100 grame de produs
5. Carrefour – 22% ficat de pui în 100 grame de produs

Top 4 pateuri de ficat de raţă
1. Vascar - 26% ficat de raţă în 100 grame de produs
2. Delpeyrat (Franţa), Mousse de Conard (Belgia) - 20% ficat de raţă în 100 grame de produs
3. La Piara (Spania) - 17% ficat de raţă în 100 grame de produs
4. Jensen’s (Germania) - 15% ficat de raţă în 100 grame de produs

Top 3 pateuri de ficat de curcan
1. Vascar – 26% ficat de curcan în 100 grame de produs
2. Hame Select – 25% ficat de curcan în 100 grame de produs
3. Bucegi Junior (Scandia) – 20% ficat de curcan în 100 grame de produs

Top 2 pateuri de ficat de gâscă
1. Hame Select – 25% ficat de gâscă în 100 grame de produs
2. Jensen’s (Germania) - 15% ficat de gâscă în 100 grame de produs

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite