Ce prime încasează salariaţii care recomandă un angajat util companiei în care lucrează. Noul trend în angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recomandările şi referinţele cântăresc mult în procesul de recrutare
Recomandările şi referinţele cântăresc mult în procesul de recrutare

Recomandările şi referinţele venite din partea angajaţilor cântăresc tot mai mult în procesul companiilor de recrutare. Costurile sunt mai mici iar timpul specialiştilor în recrutare de a căuta candidatul potrivit pentru o anumită poziţie scade considerabil.

O nouă tendinţă a apărut pe piaţa recrutării: angajările pe bază de recomandări. Tehnica, folosită tot mai frecvent în ultima perioadă de companii ajută firmele să facă economii. Concret, 55,8% din reprezentanţii companiilor incluse într-un studiu derulat de Bestjobs.ro arată că folosesc în mod activ recrutarea pe bază de recomandări în special pentru poziţii din domeniul vânzărilor, producţiei, IT-ului şi servicii clienţi. 

„Sunt mai puţine costuri, motivezi angajatul care face recomandarea şi te asiguri că la procesul de recrutare participă o persoană care are anumite calificări pe care tu, ca angajator le cauţi. Mai mult, faptul că el este recomandat de un om din interior arată că între ei ar exista o sinergie. Nimeni nu recomandă persoane cu care nu s-ar înţelege. Dar angajaţii doar recomandă, procesul de recrutare rămâne acelaşi, cu toate etapele obişnuite. Într-adevăr, recrutorii acordă o mai mare atenţie CV-urilor transmise de angajaţi decât celor pe care le obţin prin alte metode. Companiile mari apelează mai rar la un astfel de sistem dat fiind faptul că au un sistem de profesionalizare bine stabilit, multe au deja departamente proprii de recrutare şi anumite standarde de respectat, stabilite la nivel internaţional, în cazul multinaţionalelor”, explică Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră. 

Specialistul arată că piaţa muncii duce lipsă de forţă de muncă, motiv pentru care şi procesul de recrutare devine din ce în ce mai dificil. Tocmai de aceea, angajaţii care fac reomandări sunt recompensaţi financiar la finalul procesului de recrutare.

Ce sume primesc angajaţii care fac recomandări 

Majoritatea angajatorilor plătesc acum între 100-300 euro, 31,3% plătesc diferenţiat în funcţie de profilul candidatului dorit, iar 8,5% plătesc între 300-500 euro pentru o recomandare ce se dovedeşte a fi potrivită. Alte companii alocă chiar şi 1.000 de euro pe referinţă, dacă posturile vacante sunt de conducere. „Nu pentru orice poziţie se poate face o asemenea recomandare. E mai greu ca un subaltern să recomande pe cineva pentru o poziţie de şef. În timp, procesul de recrutare din anumite agenţii specializate ar putea fi afectat, dar nu într-un mod exagerat. În final, important e că la interviu ajung oameni potriviţi”, a mai spus Chicioreanu, precizând că majoritatea angajatorilor spun că au ajuns la persoana potrivită în urma unor asemenea recomandări. 

Ce tip de angajat se caută pe piaţa muncii 

Printre calităţile căutate pe piaţa muncii în 2017 se numără flexibilitatea, capacitatea de comunicare dar şi adaptabilitatea potenţialului angajat, după cum reiese dintr-o cercetare recentă. Piaţa muncii, una dinamică, va avea adresabilitate pentru toate cele trei categorii: junori, specialişti cu experienţă şi manageri. Însă, la fel ca în anii precedenţi, experienţa îşi va spune cuvântul, iar cei care cunosc mai multe limbi străine vor avea şansa să ajungă faţă în faţă cu angajatorul, dispus să dea salarii mari.

Ce caută tânăra generaţie la un job

Pentru angajaţii care fac parte din tânăra generaţie, o atmosferă de muncă relaxată, relaţia satisfăcătoare cu colegii şi şeful, dar şi posibilitatea de avansare cât mai rapidă contează mai mult decât pachetul salarial atunci când sunt puşi în faţa deciziei de a-şi schimba locul de muncă sau de a rămâne la cel actual.

„Noile generaţii sunt motivate de inovaţie, de libertatea de a acţiona, de etică şi corectitudine, de flexibilitate, de existenţa unui mediu colaborativ, deschis şi interactiv. Mediul de lucru, colegii, relaţia cu şeful direct, climatul, compania în general şi brandul său, rămân în continuare factorii cu cel mai mare impact în motivaţie şi apoi, pe locurile codaşe vin banii“, arată Sorin Faur, HR coordonator al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani.

Diplomele, mai puţin importante în 2017

În cazul juniorilor, diplomele nu vor mai conta la fel de mult ca în anii precedenţi, spun specialiştii. Abilităţile practice vor fi pe primul loc, în special în cazul candidaţilor la început de drum. Dacă un începător poate obţine 2.000 de lei pentru o anumită poziţie, cei cu exprienţă, din domeniul IT-ului, pot obţine chiar şi salarii de 7.000 - 8.000 de euro în 2017.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite