Ce este şi ce presupune epidemia de gripă, declarată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

După trei săptămâni endemice şi anunţul oficial că suntem ţara cu cea mai intensă circulaţie a virusului gripal din întreaga Uniune Europeană, în acest sens înregistrând şi cele mai multe decese, autorităţile au declarat epidemie de gripă în România.

Este oficial: în România este epidemie de gripă. Autorităţile au hotărât să declare epidemia după ce, timp de trei săptămâni consecutiv, numărul de cazuri diagnosticate şi confirmate cu laboratorul a depăşit estimările specialiştilor. Febra mare, starea de rău, durerile musculare, cefaleea intensă şi oboseala generalizată sunt doar câteva dintre simptomele gripei. 

„Când ai gripă te simţi ca şi cum te-ar fi lovit un tren”, spun specialiştii, care afirmă că răceala se distinge de gripă prin mai multe elemente. În cazul unei simple viroze, starea generală a pacientului este doar uşor alterată, rinoreea este frecventă, la fel şi răguşeala. „Vorbim despre o tulpină ce determină manifestări uşoare şi medii. Nu trebuie să ne panicăm, gripă avem în fiecare an”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Concret, până acum au fost înregistrate 3.393 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 283 de cazuri înregistrate în perioada similară a anului 2018. „Aşa evoluează gripa câteodată, într-un număr mai mare de cazuri. Ciclic, avem perioade în care evoluţia are caracter epidemic”, a explicat şi medicul Adriana Pistol, şefa Institutului de Sănătate Publică, adăugând că deşi este constatată epidemia de gripă, nu este necesară intrarea spitalelor în carantină.

Ce este şi ce presupune epidemia de gripă

„Este suficientă limitarea accesului vizitatorilor în anumite secţii. Carantina de obicei este decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), e un tratat internaţional care reglementează aceste lucruri, iar noi nu avem motive să luăm o astfel de măsură”, a continuat Adriana Pistol. Şi, chiar dacă virusul care îşi face de cap în România este virusul AH1N1, pandemic, nu există un risc de a declara pademie la noi în ţară, a apreciat şi profesorul Adrian Streinu-Cercel, şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. 

Practic, declararea epidemiei de gripă vine şi cu o serie de măsuri, valabile atât pentru spitale cât şi pentru populaţia generală. Spre exemplu, pe lângă faptul că se limitează accesul vizitatorilor în spitale, se face în mod obligatoriu un triaj al personalului medical, în fiecare dimineaţă, se refac stocurile de antiseptice şi dezinfectanţi şi o igienizare riguroasă a mâinilor cadrelor medicale şi a suprafeţelor din spital. 

În ceea ce-i priveşte pe suspecţii de gripă, acestora li se recomandă izolarea voluntară în case, iar în ceea ce priveşte colectivităţile, declararea epidemiei presupune triajul elevilor din şcoli şi trimiterea celor cu gripă şi viroze la medic. 

14 şcoli şi grădiniţe închise în Capitală 

Totodată, închiderea şcolilor se poate face doar dacă absenteismul depăşeşte 20% timp de trei zile. De altfel, acest lucru s-a şi întâmplat, 14 şcoli şi grădiniţe din Capitală urmând a fi închise joi şi vineri, dintr-o dispoziţie venită de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, agreată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB): Complexul Social „Sfântul Andrei”, Grădiniţa 50, Grădiniţa 46, Şcoala 162, Şcoala 66, Şcoala 195, Şcoala 88, Şcoala 70, Grădiniţa „Scufiţa Roşie”, Grădiniţa 207, Grădiniţa 4, Grădiniţa 60, Grădiniţa 229, Grădiniţa „Albinuţele”.

„Am primit o listă cu unităţile de învăţământ care au necesitat suspendarea cursurilor. Sunt peste 2.046 de copii de la grădiniţe care au infecţii respitatorii. În ceea ce priveşte Capitala, doar marţi au fost 417 cazuri de gripă depistate în unităţile şcolare”, a declarat Mariana Manea, purtătorul de cuvânt al ISMB. 

Triajul elevilor care merg în continuare la ore în aceste zile va rămâne unul serios, a declarat miercuri, imediat după constatarea epidemiei, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu. „Este responsabilitatea conducerilor de şcoli să aprovizioneze băile cu săpun. Le recomandăm totuşi părinţilor să nu-şi trimită copiii la şcoală dacă dau semne că sunt răciţi”, a completat Andronescu, precizând că vacanţa este binevenită în contextul epidemiei actuale. 

Unde te duci dacă ai gripă 

Acelaşi lucru îl susţine şi medicul de familie Gindrovel Dumitra, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Epidemia de gripă a presupus şi o reorganizare a cabinetelor de medicină de familie. 

„Când apar simptome de viroză respiratorie, trebuie abordat mai întâi medicul de familie, telefonic. În funcţie de disponibilitate, se decide dacă se face o vizită la domiciliu sau dacă e cazul unei consultaţii la cabinet. Am decis să existe un mic triaj în sala de aşteptare, astfel încât cei cu infecţii respiratorii să fie duşi într-o sală separată”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra.

Acesta susţine că ar fi recomandat ca pacientul să ajungă la camera de gardă a unui spital în momentul în care simptomatologia se agravează chiar şi cu tratamentul dat de medicul de familie. „Este important ca la spitalul respectiv să existe specialişti infecţionişti, pneumologi sau chiar urgentişti, nu e necesar ca bolnavul să se ducă neaparat la un spital de boli infecţioase”, a completat medicul de familie. 

La fel, apelarea serviciului 112 ar trebui să de facă la recomandarea medicului de familie, spune vicepreşedintele SNMF, astfel încât ambulanţa să nu fie suprasolicitată. 

Însă pentru a preveni răspândirea gripei, esenţială este dieta. „Este foarte important ca fiecare persoană să consume un număr important de lichide - de la apă simplă, la fructe sau ceaiuri. În al doilea rând, este esenţial să avem un aport crescut de vitamina C, asta însemnând în special fructe precum portocale, lămâi, banane, grapefruit. E nevoie de o dietă echilibrată, mai ales proteică, necesarul de carne e esenţial”, a conchis doctorul Dumitra.

România, cea mai intensă circulaţie a virusului din UE

Potrivit Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, România este ţara cu cea mai intensă circulaţie a virusului gripal din întreaga Uniune Europeană. Mai exact, în România circulaţia virusului este considerată a fi ridicată, în timp ce în Bulgaria şi Ungaria, ţări care au declarat epidemia de gripă înaintea noastră, circulaţia virusului gripal este medie. 

În ceea ce priveşte tipul virusului, cel predominant în România este virusul A H1N1, pandemic, la fel ca în Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Republica Moldova. În Franţa predominant e virusul de tip A, în Ucraina predominant e virusul de tip AH3 şi în Turcia la fel. Ca răspândire, virusul gripal face ravagii în Bulgaria, Ungaria, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Spania şi chiar şi în ţările nordice. 

„Populaţia trebuie să fie compliantă la măsurile pe care specialiştii le recomanda. Există alte ţări cu o circulaţie intensă a virusului gripal: Portugalia, Franţa, Austria, Macedonia, Danemarca, Norvegia, Suedia şi Estonia. Măsurile trebuie aplicate. Ştiam că va creşte în intensitate această circulaţie a virusului gripal. Nu cerem populaţiei decât să aplice măsurile pe care le-am transmis şi să nu uite că este iarnă şi este gripă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite