Când, cum şi cât să te expui la soare. Explicaţiile specialiştilor, în cadrul unei campanii ce are loc în licee şi pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de cancere de piele s-a dublat în ultimii zece ani, motivul invocat de medici fiind expunerea excesivă la soare. Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia că anul acesta, soarele este într-o fază activă a ciclului său de 11 ani, precizând că recent a avut loc o a patra explozie solară din 2014.

„Efectul ultravioletelor este maxim în perioada de vară, iar expunerea exagerată la ultraviolete este nocivă. Însă, cel mai important este să ne ferim de arsura solară. Astfel, este important ca între orele 11 - 16 să nu stăm la plajă şi să folosim creme de protecţie solară. Hainele şi automobilul nu protejează de radiaţia solară. De aceea, ar fi bine să evităm plimbările la orele prânzului, atunci când soarele arde”, a declarat profesorul Alexandru Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

Necesarul de vitamina D, obţinut într-o singură oră de expunere la soare

Medicul a explicat că expunerea la soare între orele 09.00 - 09.30 şi 17.00 - 17.30 asigură tot necesarul de vitamina D, dar arată că la ora actuală nu există statistici concrete privind numărul de bolnavi care suferă de cancere de piele, dar subliniază că potrivit cifrelor date publicităţii de europeni, în fiecare oră un om moare de melanom malign la nivel mondial.

O componentă importantă o reprezintă prevenţia, iar cancerul de piele poate fi depistat precoce şi tratat corespunzător, cu şanse mari de reuşită, în condiţiile în care pacientul merge la medicul dermatolog atunci când observă o aluniţă care evolulează foarte rapid sau a cărei formă se modifică.

Specialiştii atrag atenţia că din cinci in cinci ani, numarul bolnavilor de cancer de piele se dubleaza, iar la nivel mondial, în fiecare oră un om moare de melanom malign, adică acea pata care poate fi confundată uşor cu o simplă aluniţă. 

Campania „Cancerul de piele poate fi identificat”, în şcoli şi pe litoral

Profesorul Tătaru spune că de când Societatea de Dermatologie derulează campania de conştientizare EuroMelanoma Day, o iniţiativă pan europeană, numărul pacienţilor care solicită ajutorul medicilor când observă o aluniţă suspectă a crescut. În 2014, ţinta campaniei o reprezintă, însă, adolescenţii şi persoanele aflate pe Litoralul Mării Negre.

Astfel, campania „Cancerul de Piele poate fi identificat”, se va desfăşura simultan în staţiunile Eforie Nord, Neptun şi Jupiter şi elevilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Oradea şi Craiova. Dacă acţiunile din licee vor avea loc până în vacanţa de vară, cele de pe litoral se vor desfăşura în perioadele 25 - 27 iulie, 22 - 24 august şi 29 - 31 august.

„Am demarat această acţiune cu scopul de a sensibiliza populaţia la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajăm prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce de cancer de piele”, a explicat Tătaru.

În ceea ce-i priveşte pe adolescenţi, peste 1.000 de liceeni urmează să fie consultaţi în cadrul campaniei. În 2013, din cele 3.000 de persoane consultate de medici, 58% de sex feminin şi 42% de sex masculin patru au fost diagnosticate cu melanom malign în stadiu avansat, 15 cu carcinom bazocelular şi unul cu carcinom. Alţi 345 aveau leziuni precanceroase, a declarat şi medicul Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie.

Auto-examinarea aluniţelor, recomandată de specialişti

Referitor la melanom, specialistul a atras atenţia că reprezintă o formă de cancer de piele cu o evoluţie foarte agresivă, care se poate dezvolta de la o aluniţă. „Este necesară şi auto-examinarea şi consult dermatologic în cazul apariţiei unor leziuni suspecte”, a explicat Nicolescu.

Legat de faptul că se apropie perioada vacanţelor, secretarul SRD explicat că şi la români a început să existe o cultură a utilizării cremelor de protecţie solară. „Indiferent de produs, trebuie să ne uităm dacă sunt rezistente la apă, cu unele suntem protejaţi, cu altele nu. În ceea ce priveşte modul în care le alegem, trebuie ţinut cont de fototipul fiecărei persoane, dar noi recomandăm produse dermato-cosmetice, care au la bază studii clinice”, a explicat dermatologul.

Regulile de care să ţinem cont înainte de a merge pe plajă

1. Să evităm expunerea la soare între orele 11 - 16
2. să aplicăm produsele înainte de expunerea la soare, dar şi înainte de a intra în apă
3. să utilizăm cremele şi după ora prânzului
4. utilizarea foto-protecţiei nu trebuie însoţită de o expunere excesivă la soare
5. să folosim protecţie suplimentară - pălărie, tricou, umbrelă, ochelari

Factorul de protecţie indicat de medici, cel de 50+

„Trebuie să reţinem că există posibilitatea de a ne proteja în primul rând faţă de ultraviolete, că există posibilitatea de a depista din timp leziunile cu risc dacă sunt supravegheate şi că intervenţia este strict chirurgicală, doar aşa putem afla dacă s-a excizat tot. Nu se elimină prin cauterizare sau prin aplicarea unor creme”, a explicat profesorul Alexandru Tătaru, adăugând că în România predominant este fototipul 3.

Chiar şi pentru acest fototip, specialiştii recomandă utilizarea protecţiei cu factor 50+, produse ce pot fi achiziţionate din farmacii. În acelaşi timp, medicii recomandă controlul dermatologic din şase în şase luni, de preferat înainte de sezonul estival dar şi după acesta.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite