Băimărenii sunt invitaţi la Carnavalul Renaşterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tradiţie străveche este reînviată în Maramureş prin acest eveniment. O asociaţie ce se ocupă de copiii şi tinerii cu dizabilităţi şi-a propus să reînvie o tradiţie ce îi ferea pe micuţi de boli şi necazuri.

Carnavalul Renaşterii aflat la a doua ediţie are loc din nou în Baia Mare. Evenimentul este organizat de Asociaţia Esperando, în parteneriat cu Primăria Baia Mare şi Inspectoratul Şcolar General Maramureş şi va avea loc în zilele de vineri şi sâmbătă, în 15 şi 16 mai.

Deşi evenimentul este organizat de o asociaţie ce are ca activitate principală asistarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, acesta este destinat tuturor, copii, tineri şi adulţi, de la grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi, copii şi tineri cu dizabilităţi asistaţi de Asociaţia Esperando şi de alte ONG-uri din Baia Mare, dar şi de adulţii care nu şi-au pierdut din suflete copilăria, bucuria, viaţa, dragostea. De asemenea, sunt aşteptaţi la eveniment şi oaspeţi din judeţ, din ţară şi din străinătate. 

Idee pornită de la o tradiţie

Carnavalul Renaşterii are o simbolistică mai aparte. În tradiţia populară maramureşeană, sfârşitul lunii mai era un prilej pentru o sărbatoare specială. Aceasta se numea „Vinderea copilului bolnav”. Cu acest prilej, mamele de copii bolnavi ori în familia cărora au murit mai mulţi copii îşi vindeau simbolic copiii (ori copilul bolnav) unui trecător.
 
Preţul era de asemenea unul simbolic, micuţul era rebotezat şi potrivit tradiţiei, acesta trebuia dat peste geam. Semnificaţia tradiţiei spune că, în acest fel, copilul nu mai putea fi „găsit de boală”, iar „norocul familiei era schimbat”.

Pornind de la această tradiţie, iniţiatorul acestui proiect, Asociaţia Esperando, ce are ca activitate asistarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi  şi-a propus să readucă în atenţia băimărenilor obiceiul străvechi de alungare a bolilor. „Noi adaptăm aceste obiceiuri şi-i vom masca şi costuma pe copiii cu dizabilităţi, astfel încât necazurile, suferinţa şi boala să nu-i mai găsească”, a spus Daniel Filipaş, directorul execuriv al Asociaţiei Esperando.

Prima ediţie a sărbătorii a avut loc anul trecut şi după succesul înregistrat, organizatorii au decis că aceasta merită o continuare. „Sărbătoarea din 2008 ne-a arătat că, într-adevar, cel puţin pe perioada Carnavalului, copiii nu mai ştiu de durere, ci doar de veselie, fericire şi încântare”, a mai spus Filipaş.

Două zile de distracţii

Timp de două zile, cât va dura manifestarea, vor avea loc concursuri, defilări, sesiuni foto, jocuri, demonstraţii, teatru, dans, tombolă şi multe altele, pentru toate vârstele şi toate gusturile. Băimărenii şi maramureşenii sunt aşteptaţi să se alăture acestui eveniment important ce, în curând, ar putea concura sărbătoarea celebră deja a castanelor.

Daniel FIlipaş, directorul asociaţiei Esperado:
„Noi adaptăm aceste obiceiuri şi-i vom masca şi costuma pe copiii cu dizabilităţi”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite