Viitorul ne aduce noi tehnici de diagnostic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În curând, medicii nu vor mai avea nevoie de ace pentru a stabili diagnostice. Oamenii de ştiinţă pun la punct metode neinvazive care să „citească” organismul din exterior, cu rezultate precise şi rapide.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Illinois a creat o tehnică ce eviden­ţiază tumorile mamare la şoarecii de laborator în mai puţin de cinci minute, cu o acurateţe de 99%. Procedeul (imagistică vibraţională interferometrică nonlineară) stabileşte compoziţia moleculară a structurii analizate. De exemplu, ţesuturile sănătoase au concentraţii crescute de lipide, în vreme ce ţesuturile canceroase produc mai multe proteine. Metoda foloseşte raze laser de o anumită frecvenţă, ce amplifică energia vibraţională a ţesutului şi astfel detectează zonele bogate în proteine. Informaţia este transformată în imagini de diferite culori afişate pe un monitor.

Dacă metoda îşi va dovedi utilitatea pe scară largă, ea va putea oferi într‑un mod comod informaţii rapide şi obiective. În mod curent, depistarea unei tumori se bazează pe aprecierea medicului de laborator, care analizează la microscop forma şi dispunerea celulelor pe fragmentul de ţesut prelevat prin biopsie.

Pot elimina necesitatea ­biopsiei

La ora actuală, pentru a analiza un ţesut din punct de vedere al compoziţiei, medicii sunt nevoiţi să recolteze un mic fragment din el. Indiferent de localizarea acestuia - ficat, sân, stomac, măduva osoasă - mostra de ţesut va ajunge sub lentila microscopului doar cu ajutorul unei biopsieri. „Smulgerea" câtorva celule din zona suspectă se realizează cu diverse instrumente, cel mai adesea cu un ac de diferite grosimi şi este ghidată ecografic, pentru ca medicul să se asigure că recoltează din zona suspectă. Procedura, deşi mult perfecţionată, creează teamă şi disconfort, iar în unele cazuri, tot mai rare, poate ­duce la accidente. Iar unele persoane se tem şi de perspectiva unor simple analize de sânge, din ­cauza înţepăturii.

Folosesc difuzia razelor laser

image

Un accident vascular cerebral se vede pe CT

O altă metodă neinvazivă ar putea analiza compoziţia sângelui. Ea presupune plasarea unei ­raze laser la nivelul tegumentului, în dreptul încheieturii mâinii, cu ajutorul unui dispozitiv cu fibre optice fixat cu o brăţară de silicon. Tehnica se numeşte spectroscopie Raman şi este folosită deja în industria chimică şi farmaceutică. Metoda se bazează pe interacţiunea dintre ­radiaţiile electromagnetice şi ţesutul analizat. ­Raza ­laser este reflectată de structurile pe ­care le străbate şi revine la un instrument de citire, care o analizează şi oferă astfel toate informaţiile necesare despre compoziţia sângelui. Metoda aminteşte de filmele ştiinţifico-fantastice, dar specialiştii de la Universitatea din Michigan, SUA, sunt încrezători că va putea fi folosită în decurs de cinci ani.

Tot cu ajutorul spectroscopiei şi cu un beţişor cu capăt de vată pe care sunt luate probe de celule din mucoasa bucală, de pe interiorul obrazului, poate fi depistat un cancer bronhopulmonar. Aceasta pentru că maladia provoacă în organism modificări celulare la distanţă, de ordinul nanometrilor. ­Dacă metoda îşi dovedeşte acurateţea în cadrul studiilor clinice, va putea fi folosită ca test de screening pentru cancerul bronhopulmonar, a cărui rată de vindecare depinde de stadiul în care este descoperit în organism.

PET/CT, test disponibil şi în România

O metodă care poate depista modificările de metabolism local, precum şi răspunsul la tratament este tomografia computerizată cu emisie de pozitroni. Aceasta presupune injectarea intravenoasă de 18fluor dezoxiglucoză, o substanţă similară glucozei. Întrucât ţesuturile active metabolic sau cele cu o rată crescută de multiplicare (tumorile) consumă acest zahăr radioactiv în cantitate mai mare, zonele respective vor apărea diferenţiat pe ecranul computerului. 

Cercetare: Simpla „citire" a ţesuturilor va putea oferi informaţii suficiente pentru diagnostic. 

O investigaţie prin IRM sau prin CT este decontată parţial de CNAS.

Specialistul nostru

Dr. Vladimir Ene
medic primar radiologie-­imagistică medicală vicepreşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România

Investigaţia imagistică are o pondere de până la 80% în diag­nosticarea multor afec­ţiuni. Unele aparate de ultimă generaţie, existente şi la noi în ţară, pot investiga întreg organismul printr-o singură examinare. Afecţiunile oncologice, cele ale sistemului nervos, ale scheletului, ale muşchilor şi ale articulaţiilor, precum şi afecţiunile organelor din abdomenul superior (ficat, splină, pancreas etc.), dar mai ales ale celor din abdomenul inferior (uter, ovare, prostată, rect) sunt ­diagnosticate în majoritatea cazurilor prin imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM). Afecţiunile pulmonare şi cardiace beneficiază de investigarea prin tomografie computerizată axială (CT) multislice, cu 64 de secţiuni efectuate simultan. Pentru decelarea metastazelor sau a recidivelor tumorilor maligne în fazele incipiente, se utilizează o metodă imagistică funcţională hibridă, PET/CT. Metodele imagistice sunt complementare, împreună oferind detaliile necesare diagnosticului final.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite