Plămânii au capacitatea „aproape magică“ de a se reface după renunţarea la fumat
0Plămânii au o capacitate „aproape magică” de a repara mutaţiile canceroase cauzate de fumat – însă doar în cazul celor care se lasă de fumat, au arătat oamenii de ştiinţă într-un nou studiu, relatează BBC.
Un studiu publicat în revista Nature a arătat că unele celule rămân sănătoase şi au capacitatea de a reface plămânii într-o anumită proporţie – chiar şi cei care au fumat un pachet pe zi timp de 40 de ani beneficiază de asta dacă renunţă la un moment dat permiţând intervenţia unor asemenea celule.
Celulele plămânilor suferă mutaţii pe scară mare înainte de a se transforma încetul cu încetul în celule canceroase. Marea majoritate a celulelor din căile respiratorii ale unui fumător este afectată de mutaţii, celulele prezentând până la 10.000 de modificări genetice.
„Ne putem gândi la ele ca la mini bombe ale timpului în aşteptarea următoarei lovituri care să declanşeze progresia către cancer”, a spus cercetătoarea Kate Gowers de la UCL, unul dintre autorii studiului.
Cu toate acestea, o mică parte din celule rămâne neatinsă nefiind clar cum anume se întâmplă asta în condiţiile distrugerii genetice de proporţii de care sunt afectate celelalte.
Cercetătorii au emis ipoteza că aceste celule par a „exista într-un fel de buncăr nuclear”, iar atunci când un fumător se lasă de fumat ele se înmulţesc înlocuind celulele care au suferit modificări genetice – în cazul celor care renunţă să fumeze până la 40 % din celulele pulmonare arată la fel de sănătoase ca cele ale unui nefumător.
„Descoperirea ne-a luat complet pe nepregătite”, a spus Peter Campbell de la Sanger Institute. „Există o populaţie de celule care cumva magic reface învelişul căilor respiratorii. Unul dintre lucrurile cu totul remarcabile observate a fost faptul că şi la pacienţii care au renunţat după 40 de ani de fumat am găsit celule regenerative rămase neatinse de expunerea la tutun”, a precizat acesta.
Totuşi, cum cercetătorii şi-au îndreptat atenţia în special asupra căilor respiratorii majore şi nu asupra unor structuri precum alveolele prin care oxigenul ajunge în plămâni, rămâne de evaluat în ce măsură plămânii sunt refăcuţi odată ce fumatul încetează.
Riscul de cancer scade odată cu renunţarea la fumat întrucât nu se mai produc mutaţii, iar plămânii au şansa de a compensa celulele afectate cu unele sănătoase.