„Ne-am gândit la avortul unuia dintre gemeni“. Dilemele părinţilor care au apelat la fertilizarea in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 20% din cazuri, fertilizarea in vitro se soldează cu sarcini multiple, majoritatea cu gemeni FOTO: Shutterstock
În 20% din cazuri, fertilizarea in vitro se soldează cu sarcini multiple, majoritatea cu gemeni FOTO: Shutterstock

Cupluri care se chinuiesc mulţi ani să conceapă un copil şi care apelează, ca ultimă speranţă, la fertilizarea in vitro sunt nemulţumite apoi dacă rezultatul este o sarcină multiplă. Povestea unui cuplu anonim din SUA ilustrează dilemele etice ale implantării mai multor embrioni în cadrul procedurilor de reproducere asistată.


„Stăteam întinsă pe masa doctorului ginecolog – uluită şi nefericită – când medicul mi-a zis că vede doi saci embrionari sănătoşi la mine în pântece. Eram însărcinată cu gemeni – doi băieţi, am aflat mai târziu. Şi singurul meu gând era că mi-am distrus familia“, mărturiseşte o anonimă din SUA pe site-ul babble.com.

Femeia (de aproape 40 de ani) şi soţul ei îşi doreau cu ardoare un copil de mai bine de doi ani, dar şi-au dat seama că visul lor nu se poate îndeplini prin concepţie naturală. De aceea, au apelat la reproducerea asistată, mai exact la fertilizarea in vitro. Procedura a funcţionat de la prima încercare, dar rezultatul nu a fost ceea ce cuplul îşi dorea. Ambii embrioni implantaţi „s-au prins“ şi a rezultat o sarcină gemelară.

„Suntem foarte supăraţi, îngroziţi şi ne simţim vinovaţi şi plini de regret“, spune şi tatăl, pe acelaşi site.

Reacţiile cititorilor au fost, majoritatea, înverşunate împotriva cuplului anonim, potrivit CNN. Mulţi alţi comentatori de pe site i-au considerat pe cei doi drept: nerecunoscători faţă de imensul noroc pe care l-au avut, adică succesul procedurii, egoişti şi cruzi. Au existat însă şi unii care au empatizat cu tânărul cuplu, luând în considerare cât de greu este astăzi să creşti doi copii.

Desigur, una dintre soluţiile pe care le aveau la îndemână cei doi viitori părinţi era reducţia selectivă, adică avortul selectiv al unuia dintre gemeni. „Am luat în considerare reducţia embrionară, dar nu mai mult de 30 de secunde. Dacă atunci când am apelat la FIV ne-a fost puţin teamă că asta înseamnă că ne jucăm de-a Dumnezeu, reducţia embrionară ni s-a părut de-a dreptul machiavelică“, spune tatăl.

De ce se ajunge aici

În cadrul unei proceduri FIV se fertilizează, în medie, zece ovocite, potrivit specialiştilor români în reproducerea umană asistată. La un embriotransfer nu se introduc în uter mai mult de patru embrioni, fiindcă nu ar fi etic, explică specialiştii. Restul embrionilor rezultaţi în urma FIV se congelează (crioconservarea de embrioni costă între 300 şi 500 de euro) şi se păstrează pentru eventuala utilizare ulterioară. În cazul în care femeia nu rămâne însărcinată după primul embriotransfer, se poate încerca a doua oară, cu embrionii congelaţi.

nadya suleman

Dilemele etice apar însă în momentul în care nu doar unul, ci mai mulţi sau chiar toţi cei patru embrioni „se prind“. De altfel, nu cu mult timp în urmă, Nadya Suleman (foto), o femeie din SUA care a insistat să-i fie implantaţi nici mai mult de 12 embrioni şi care a născut 8 copii.

Circa 20% din sarcini sunt multiple, majoritatea acestora fiind cu gemeni, potrivit site-ului Asociaţiei SOS Infertilitatea. 

Sarcinile cu mai mult de doi feţi sunt chiar periculoase, crescând riscurile atât asupra copiilor, cât şi asupra mamei.

Este nevoie de o lege în România

În acest moment, în România nu există o lege a reproducerii umane asistate medical. „Au existat şase tentative de a face o lege, dar toate au picat sau au fost abandonate în diferite stadii ale parcursului în Parlament. Acum există o iniţiativă legislativă de a reglementa reproducerea umană asistată medical, care este la început. Adică a fost depus un proiect de lege la Senat exact înainte de a se încheia sesiunea parlamentară, adică prin iulie“, spune Nicoleta Cristea-Brunel, preşedintele Asociaţiei „SOS Infertilitatea“, care a participat la dezbaterile din Parlament.

„În România încă se transferă în continuare câte patru embrioni. Ce facem când se obţine o sarcină cu toţi cei patru? Pacienta fie are mult curaj şi menţine sarcina cu un risc enorm, fie se ajunge la reducţie embrionară, care până la urmă este un avort. Iar pentru o persoană care s-a confruntat cu infertilitatea, este cumplit să ajungi să decizi la care copil renunţi“, subliniază Nicoleta Cristea-Brunel. 

Subprogramul de fertilizare in vitro, în stand-by

Asociaţia „SOS Infertilitatea“ şi-a propus să atragă atenţia Ministerului Sănătăţii şi societăţii româneşti asupra gravităţii consecinţelor opririi finanţării Subprogramului de Fertilizare in Vitro şi embriotransfer. Aceasta în condiţiile în care de la începutul anului nu s-a mai aprobat niciun dosar în cadrul Subprogramului şi multe femei aşteaptă resuscitarea acestuia. 

Citeşte şi:

VIDEO Fertilizările cu bani de la stat, sub semnul întrebării. Peste 100 de copii s-au născut până acum datorită Subprogramului naţional

Dr. Anca Moisa, specialist în reproducere umană asistată: „Infertilitatea nu iartă pe nimeni, nu ţine cont de condiţia socială“

Medicul Anca Moisa coordonează Programul Naţional de Fertilizare in Vitro în Spitalul „Panait Sârbu“, mai cunoscut drept Maternitatea „Giuleşti“. Consideră că ajutorul pe care statul îl oferă cuplurilor este mai mult decât oportun astăzi, când infertilitatea dă mari bătăi de cap.

VIDEO Adevărul LIVE: Când este prea târziu să faci copii şi de ce tot mai multe cupluri sunt infertile

Tot mai multe cupluri tinere se confruntă cu probleme de fertilitate, arată statisticile. La Adevărul Live am aflat motivele, care dintre parteneri este „de vină“ în cele mai multe cazuri şi ce soluţii mai oferă astăzi statul român persoanelor care suferă de infertilitate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite