„Celule canceroase sau cu alterări se produc de ordinul sutelor, în fiecare zi“. Ce înseamnă medicament inovator în cancer?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moleculele noi s-au dovedit a fi extrem de eficiente în tratamentul împotriva anumitor tipuri de cancer. Ce presupun şi cum acţionează aceste tratamente în organism. Riscuri şi beneficii.

Cancerul a devenit o boală perfect tratabilă dacă este diagnosticată din timp şi tratată aşa cum trebuie. Noile tratamente au dublat speranţa la viaţă a pacienţilor, cel puţin în anumite ipuri de cancere. Ce înseamnă medicamente inovatoare în cancer şi cum acţionează aceste tratamente, explică dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină. „Aş împărţi în două medicamentele inovatoare. Cele care s-au dezvoltat ca urmare a înţelegerii biologiei tumorii şi medicamente care s-au dezvoltat în urma înţelegerii modului în care funcţionează sistemul imun în lupta împotriva cancerului.“

În prima categorie sunt aşa-numitele medicamente-ţintite, personalizate, care acţionează prin anumite căi prin care se produce cancerul. „Noi ştim că un cancer se produce ca urmare a modificărilor la nivelul ADN-ului, iar modificările astea sunt pe mai multe paliere, axe. Iar pentru multe dintre axele respective, odată ce au fost bine descrise şi identificate ţintele respective, au fost dezvoltate medicamente eficiente.“

Un alt punct important ţine de diagnosticul de precizie. „Cu alte cuvinte, dacă vrei să administrezi un astfel de medicament trebuie să pui în evidenţă modificările la nivelul ADN-ului. Asta se poate face prin teste genetice sau de imunohistochimie foarte precise. Care pot identifica de la una până la câteva sute de alterări la nivelul genelor care s-au dovedit a avea un rol în introducerea cancerului. Deci, aici ar fi două componente: partea aceasta de medicină genomică, care presupune un diagnostic de precizie şi partea de tarapii care sunt adresate acestor modificări la nivelul ADN-ului cancerului.“

Cum s-a dezvoltat imunoterapia

„Pe palierul al doilea ar fi aşa-numitele imunoterapii. Care s-au dezvoltat după ce a fost mai bine înţeleasă interacţiunea dintre sistemul imun al organismului şi celulele canceroase. Celulele canceroase sau celule cu alterări care pot degenera în celule canceroase se produc de ordinul sutelor în fiecare zi. Numai că sunt eliminate de către sistemul imunitar. Apariţia cancerului presupune inactivarea mecanismelor prin care sistem imunitar recunoaşte şi elimină aceste celule. Iar mecanismele blocate au fost studiate zeci de ani. Dar abia în urmă cu 7-8 ani primele medicamente pentru melanom, de exemplu, au fost aprobate şi s-au dovedit a fi extrem de eficiente. Cele mai multe dintre ele acţionează prin deblocarea sistemului imunitar, ca să zic aşa. Iar acesta, odată deblocat, reîncepe să recunoască celulele canceroase şi să le elimine.“

Iar în zona asta sunt aşa-numiţii inhibitorii ai punctului de control care sunt medicamente biologice care acţionează în anumite ”ochiuri” ale reţelei sistemului imunitar şi îl deblochează, adaugă dr. Geantă.

„O altă derivaţie importantă pe zona asta de imunoterapii e reprezentată de terapiile celulare – terapii care deja au fost aprobate în Europa pentru afecţiunile hematologice – cancere ale sângeluil, limfoame sau leucemii, cu indicaţie foarte precisă. Ideea este că sunt celule T - parte a sistemului imunitar - care sunt extrase din sângele bolnavului respectiv, sunt modificate genetic într-un laborator specializat, după care sunt readministrate într-o doză unică pacientului. Iar studiile care au dus la înregistrarea celor două terapii, arată rate de succes de peste 80%, supravieţuire pe termen lung.“

Ce riscuri presupun aceste tratamente

„Dacă vorbim despre imunoterapii, ele vin cu riscul dee reacţii adverse de tip autoimun. Adică reacţii cum mai vedem, de exemplu, în bolile reumatismale. Iar ceea ce eu am văzut este o explicare foarte detaliată a managementului reacţiilor adverse. Cum există un management al reacţiilor adverse ale chimioterapiuei şi medicii ştiu ce să facă dacă apare anemia, infecţiile etc, tot aşa există soluţii de tratament ale efectelor adverse ale imunoterapiilor. Iar în cazul terapiilor celulare, de exemplu, este obligatorie administrarea unui antidot chiar în momentul în care se reinjectează celulele T. E obligatoriu. Previne reacţiile adverse de tip autoimun.“

Tipurile de cancere în care s-au obţinut cele mai spectaculoase rezultate sunt melanomul malign avansat, cancerul pulmonar. „Datele de supravieţuire s-au modificat substanţial, cancerul de vezică urinară, care era lipsit de soluţii, iar acum există imunoterapii, cancerul renal, ovarian. Noi avem  molecule pentru melanom, cancerul renal, de  plămâni ,  de cap şi gât – dacă vorbim despre imunoterapii.“

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite