Vremea o ia razna: anunțul ANM despre ce ne așteaptă înainte de Crăciun. Când lovește un nou ciclon polar

0
Publicat:

Vremea o ia razna. După un episod de iarnă, cu temperaturi de îngheț și precipitații, ne bucurăm din nou de vreme caldă. Temperaturile vor urca în următoarele zile până la 14 grade Celsius, alternanțe periculoase, avertizează meteorologii.

După vremea de iarnă vin temperaturi de primăvară FOTO Shutterstock
După vremea de iarnă vin temperaturi de primăvară FOTO Shutterstock

De vremea bună nu ne vom bucură prea mult timp, deoarece de joi, 21 decembrie, vremea se schimbă radical. Temperaturile vor scădea aceentuat și se întorc ninsorile.

"Întâi începem cu vești bune pentru următoare trei zile. Vestea bună pentru cei care nu iubesc în mod deosebit temperaturile foarte scăzute, pentru că deocamdată următoarele trei zile vom fi influențați de o formațiune de presiune ridicată. 

Așteptăm însă de la jumătatea săptămânii o pătrundere rece, ciclonul polar dinspre Oceanul Atlantic, din nou un alt ciclon sau un nou ciclon care urmează să afecteze mare parte continentului.

În jumătatea de nord a țării aerul acesta foarte rece se manifestă mai ales în straturile mai înalte, deci mai ales la munte. Este posibil ca sfârșitul de săptămână sau partea săptămâni, chiar sfârșitul de săptămână, perioada de Crăciun să aducă o vreme mai rece.

Episodul pe care îl așteptăm acum posibil să aducă precipitații mai ales pe partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Poate niște ninsori și pe la munte, dar repet, nu acela care să genereze un strat de zăpadă mult dorit”, a explicat Florinele Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3.

Cresc temperaturile

Luni, 18 decembrie, valorile termice diurne vor creşte faţã de ziua anterioarã şi dupã orele prânzului, cu precãdere în sud şi est, se vor situa peste normele perioadei. Cerul va fi variabil în nordul şi estul ţãrii şi mai mult senin în rest, dar mai ales la începutul zilei şi noaptea, local în nord-vestul şi centrul teritoriului şi pe arii mai restrânse în celelalte zone se va semnala ceaţã sau nebulozitate joasã.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri în zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra de la 2…4 grade în zona joasã din Transilvania şi 12…14 grade în dealurile subcarpatice, iar cele minime între -6 şi 4 grade.

În Bucureşti, valorile termice diurne vor fi în creştere faţã de ziua precedentã, iar dupã orele prânzului se vor situa peste media climatologicã a perioadei. Cerul va fi mai mult senin şi doar spre sfârşitul intervalului va creşte probabilitatea formãrii ceţii sau nebulozitãţii joase. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 9…10 grade, iar cea minimã de -4…-1 grad, cu cele mai scãzute valori în zona periurbanã.

Valori termice peste normele perioadei în care ne aflăm

Marți, conform meteorologilor, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât mediile multianuale în cea mai mare parte a ţãrii, cu abaterile cele mai mari la deal şi munte. Cerul va fi mai mult senin, dar îndeosebi în primele ore ale zilei şi noaptea în zonele joase, local se va semnala ceaţã sau nebulozitate stratiformã.

Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu uşoare intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 şi 14 grade, iar cele minime între -8…-6 grade în estul Transilvaniei şi 7…8 grade în Dealurile de Vest.

În Capitală, valorile termice diurne se vor menţine peste mediile climatologice specifice datei. Cerul va fi mai mult senin, dar cu probabilitate ridicatã de apariţie a norilor joşi stratiformi sau a ceţii în orele dimineţilor. Vântul va sufla slab. Temperatura maximã va fi de 10…11 grade, iar cea minimã de -3…-1 grad.

Meteo



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite