VIDEO Nicuşor Constantinescu, reţinut din nou. De această dată este acuzat de comiterea a 16 infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu ar fi vizat în dosarul în care procurorii DNA fac, joi, mai multe percheziţii
Nicuşor Constantinescu ar fi vizat în dosarul în care procurorii DNA fac, joi, mai multe percheziţii

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut de procurorii DNA, joi, în noul dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, prin plata ilegală a unor contracte cu SC Soti Cable Neptun, al cărei acţionar este Sorin Strutinsky. De asemenea, Constantinescu este suspectat şi de corupere a alegătorilor. În total, baronul este acuzat de comiterea a 16 infracţiuni. Procurorii vor cere vineri arestarea acestuia.

UPDATE Procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (2 infracţiuni), conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată), tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

Mai exact, potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2012, Constantinescu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, „şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice”, explică procurorii.

Aceştia mai spun că, în aceeaşi perioadă, preşedintele CJ a plătit ilegal suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. 

„Şi de această dată, finanţarea şi plăţile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Constanţa, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de legea privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice”, mai arată anchetatorii. 

A plătit 37.000 de lei pentru voturi

În plus, din cercetări a reieşit că, pe 14 şi 22 mai 2012, Nicuşor Constantinescu ar fi plătit suma totală de 37.000 de lei unor asociaţii din judeţul Constanţa pentru a-i determina pe membrii şi apropiaţii lor să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc pe 10 iunie 2012.

Tot în 2012, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa precum şi a unor infracţiuni de spălare a banilor.

Nicuşor Constantinescu, mai este acuzat că anul acesta ar fi emis o dispoziţie prin care ilegal ar fi deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului şi i-ar fi retras şi dreptul acestuia de acordare a vizei de control. „În acest fel, Constantinescu i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”, spun procurorii.

Procurorii menţionează că, în perioada 2009 – 2015,  Nicuşor Constantinescu, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial a efectuat următoarele acţiuni:

  • ar fi aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate, la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale,
  • ar fi finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei,
  • ar fi încheiat şase contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro);
  • ar fi efectuat plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană, aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 lei.

„Pe 12 februarie 2015, Nicuşor Constantinescu ar fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea ilegală de la bugetul local a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase”, susţin procurorii anticorupţie.

Acesta va fi dus, vineri, la Tribunalul Constanţa cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de procurori, fiind suspectat de abuz în serviciu.

UPDATE Nicuşor Constantinescu a fost scos din sediul Consiliului Judeţean Constanţa în jurul orei 15.30, fiind însoţit de mascaţi.

Înainte de a fi urcat în maşina anchetatorilor pentru a fi dus la audieri la DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a spus că probabil va fi reţinut şi că s-a pregătit, având la el o geantă cu lucruri personale, între care pamperşi şi periuţi de dinţi.

„E o continuare a hărţuirii mele politice, a domnului primar Mazăre şi a prietenului meu Sorin Strutinsky. Sunt acuzat că am semnat nişte contracte cu televiziunea Soti şi cu ziarul Telegraf, fapt pentru care şi domnul Mazăre a fost cercetat şi a primit neînceperea urmăririi penale de la domnul procuror de la DNA Bucureşti, acum doi ani, pentru aceleaşi acuzaţii. Sunt acuzat de abuz în serviciu, presupun, conflict de interese şi alte chestiuni. Am un mandat de aducere la DNA Constanţa, unde mă voi duce. Vom vedea ce se întâmplă. Probabil că voi fi reţinut, mi-am luat bagajele la mine, sunt pregătit, am pamperşii la mine, am periuţă de dinţă şi ne vedem la Tribunal mâine, probabil”, a declarat Nicuşor Constantinescu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, ar fi suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese.

Astfel, în anul 2012, preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi decontat, cu ştiinţă, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că, în anul 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a făcut plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de câteva milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informaţii de interes public.

Aceleaşi surse au precizat că, tot în 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreţinere la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi lucrări de împădurire, Consiliului Judeţean Constanţa ar fi decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicuşor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanţa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relaţii comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanţa a făcut plăţi în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 şi până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depăşind 9,6 milioane de lei.

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicuşor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese şi în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăţi de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanţa ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 şi 2014, şi ar fi făcut plăţi, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

De asemenea, anchetatorii consideră că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese şi prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, şi ar fi făcut plăţi în mai multe rânduri, în anii 2013 şi 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

În acest dosar, este vizat şi Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Judeţean Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii.

De asemenea, în acelaşi dosar este vizată şi Gina Hortolomei Moscu, administrator şi asociat la mai multe societăţi, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.

Procurorii DNA Constanţa fac, joi, percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, la birourile Fundaţiei Fantasio şi la mai multe firme, într-un dosar privind infracţiuni electorale şi de serviciu, faptele de corupţie şi cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurori ai Serviciului Teritorial Constanţa fac cercetări într-o cauză penală care vizează „suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, infracţiuni electorale şi infracţiuni de serviciu, comise în perioada 2009-2013”.

La sediul Consiliului Judeţean Constanţa sunt prezenţi şi preşedintele Nicuşor Constantinescu şi vicepreşedintele Cristian Darie.

Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată de DNA în mai multe dosare penale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite