VIDEO După ce a încercat să-l schimbe de două ori din funcţie, Carmen Dan l-a avansat pe şeful Serviciului Omoruri, Radu Gavriş, adjunct la Poliţia Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăudat de ministrul de Interne Carmen Dan pentru găsirea armei furate de la jandarmeriţa bătută de protestatari în Piaţa Victoriei, şeful Serviciului Omoruri, comisarul şef Radu Gavriş, a fost promovat. Asta după ce la începutul anului tot Carmen Dan i-a cerut „să facă un pas în spate”, pe motiv că ofiţerul a criticat modificarea Codului Penal.

Radu Gavriş a fost numit, joi, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, unde va răspunde de activitatea judiciară. „Prin dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, cu data de 23 august a.c., comisarul-şef de poliţie Gavriş Radu Emilian, şeful Serviciului Omoruri din cadrul  Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, a fost împuternicit să îndeplinească, pe o perioadă de 6 luni, atribuţiile funcţiei de director general adjunct al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe linie de poliţie judiciară“, se precizează într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Carmen Dan a precizat, miercuri, la finalul audierilor din Parlament, că este „un ministru care critică atunci când vede că lucrurile nu decurg cum ar trebui, dar care ştie să şi mulţumească şi să recunoască meritele oamenilor”, făcând astfel trimitere la şeful Serviciului Omoruri, Radu Gavriş, care a coordonat activitatea de găsire a armei jandarmului. Anterior, aceasta îl criticase dur pe Gavriş care dezaprobase modificările aduse de PSD Codului Penal.

A vrut să-l schimbe de două ori

În decembrie, Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, critica, la Adevărul Live, intenţia parlamentarilor PSD de a scote imaginile video din categoria probelor. „O astfel de măsură ne-ar întoarce în anii 90“, spunea Gavriş. Declaraţia sa a stârnit atunci o reacţie dură din partea ministrului de Interne. Carmen Dan nu l-a uitat. În ianuarie, i-a cerut din nou demisia, deşi agentul de poliţie acuzat de pedofilie a fost prins tocmai pe baza probelor video.

Radu Gavriş explica, în decembrie, la Adevărul Live, cum s-ar fi desfăşurat ancheta în cazul crimei de la metrou dacă imaginile video nu putea fi folosite ca probe. „Fără camere nu am fi putut să dăm imagini publicului. Nu am fi putut să ne dăm seama clar ce s-a întâmplat acolo. Nu am fi putut să ne dăm seama de traseul autoarei şi nu am fi putut să constituim probatoriul din dosar. În plus, colegii mei  care au depistat-o pe criminală  au avut o fotografie. De pe camere am avut fotografia“, spunea Gavriş, criticând modificările propuse de PSD la Codurile Penale. 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, membru PSD, l-a certat public pe Gavriş, spunându-i că nu avea mandat să facă declaraţii publice în legătură cu modificările aduse Codurilor Penale. 

„Este un poliţist care şi-a exprimat un punct de vedere, repet, nu i-am dat eu acel mandat. Eu cred că rigorile acestei funcţii impun o anumită reţinere. Cred că poliţiştii trebuie să se ţină departe de sfera politică şi din punctul meu de vedere atât timp cât şi-a expus public o părere personală, fiind cunoscut ca un bun profesionist, ca un bun specialist, şi-a adus singur un deserviciu”, reacţiona Carmen Dan.

În ianuarie, în contextul în care a propus schimbarea şefului Poliţiei Române, Carmen Dan i-a cerut şi lui Radu Gavriş „să facă un pas în spate“, deşi agentul de poliţie cercetat pentru pedofilie a fost prins tocmai pe baza imaginilor video, pe care Gavriş le voia în continuare ca probe. 

Urmăreşte mai jos interviul acordat de Radu Gavriş în decembrie, la Adevărul Live. 

Scandalul „Girofarul” şi presiunile asupra anchetei ce-l viza pe Gabriel Oprea

Scandalul „Girofarul“, soldat cu inculparea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru abuz, a fost un alt moment în care s-a încercat înlăturarea lui Gavriş de la conducerea Serviciului Omoruri. Mai exact, poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, care au instrumentat moartea poliţistului Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a lui Oprea, au fost ţinta unei avalanşe de controale. Asta în condiţiile în care, în ultimii 3 ani, Serviciul Omoruri  a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete.

Controalele au fost declanşate la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal. Dosar care i s-a întocmit în urma anchetei efectuate de poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei. În urma acestui scandal, Oprea a fost nevoit să demisioneze din funcţie şi s-a ales şi cu acuzaţii de abuz în serviciu. Chiar şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmase că cea mai mare parte din cercetarea din acest dosar a fost făcută de lucrătorii Serviciului Omoruri.

În martie 2016, „Adevărul“ a dezvăluit în premieră presiunile pe care le-au făcut şefii Poliţiei Române asupra ofiţerilor Serviciului Omoruri care anchetau moartea agentului de poliţie Bogdan Gigină. Scandalul a ajuns şi la Palatul Victoria, iar premierul Dacian Cioloş a dat dispoziţiei Corpului de control să verifice cum s-au derulat controalele la Serviciul Omoruri şi dacă prin aceste acţiuni s-au făcut presiuni pentru blocarea dosarului. 

Trei echipe de control, cu trei teme diferite, au venit aproape concomitent la Serviciul Omoruri, verificând toată activitatea, exact când dosarul Oprea era în lucru. Corpul de Control al premierului a remarcat graba cu care au fost pregătite acţiunile de control, situaţie unică la nivelul Poliţiei Române. Tot demn de record este şi numărul foarte mare de poliţişti trimişi în control. „Pentru efectuarea acţiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structura cu 44 persoane, deşi numărul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR - Direcţia Control Intern, a fost, în general, de 2-4 persoane, existând un singur caz în care numărul acestora a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată aveaun efectiv de  l02 persoane“, a consemnat Corpul de control al premierului.

Verificările dispuse de Dacian Cioloş au mai stabilit că poliţiştilor de la Omoruri le-a fost încălcat dreptul la apărare. Ofiţerii au reclamat că, în timpul controalelor, le-au fost ignorate complet explicaţiile cu privire la interogările în baza de date şi nu li s-au pus la dispoziţie copii ale Planului de control şi a Notei de constatare. Mai mult, deşi unele deficienţe au fost remediate în timpul controlului, nu au fost rnentionate în materialul întocmit de IGPR.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite