Tudorel Toader şi-a rupt dinţii în abuzul în serviciu
0Ministrul justiţiei Tudorel Toader intră într-o nouă dispută legată de abuzul în serviciu. După ce Ambasada Germaniei la Bucureşti a publicat, vineri, pe pagina oficială de Facebook o precizare în care demontează afirmaţiile liderilor PSD şi ALDE legate de modul în care statele europene tratează abuzul în serviciu, Tudorel Toader le-a dat o replică ţâfnoasă diplomaţilor germani.
În nota ambasadei se arăta că „în Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate“.
Tudorel Toader a scris şi el pe Facebook că nu e normal să „primim lecţii“ de la „Ambasada din Germania“ pe tema abuzului în serviciu. „Cred că vă referiţi la Ambasada Germaniei (nu «din Germania») Doriţi să spuneţi că ambasada minte?“, a comentat un cititor pe pagina ministrului justiţiei. „Da - la «comicatul» dânşilor“, a răspuns Toader.
Ministrul a mai spus că că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni. Toader a mai arătat că şi în Codul Penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are şi enumeră cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă şi falsul intelectual.
Ministrul a ţinut să facă şi o completare: „Cine vrea şi poate, lesne înţelege diferenţele dintre elementele constitutive ale infracţiunilor din art.266 C penal german şi art.297 C penal român! În acest sens, în scurt timp, va fi disponibil Codexul penal european, în curs de apariţie“.
Un procuror acuză
Alexandra Lăncrănjan, procurorul DNA care instrumentează dosarul Tel Drum, i-a dat şi ea o replică pe Facebook ministrului justiţiei, arătând că în Germania sunt foarte multe articole în Codul penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. Magistratul a spus că ministrul justiţiei ar fi trebuit să citească Codul penal german „până la capăt“ şi să argumenteze „fără a denatura realitatea juridică“.
„Pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică şi atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Când nu mai poţi să faci asta...Spre exemplu, în Germania sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu“, a scris Alexandra Lăncrănjan.
Potrivit acesteia, „dacă un jurist ar citi Codul Penal german integral ar putea, fără niciun efort, să constate că abuzul în serviciu este incriminat, atât în articole cu o specificitate mare, cât şi într-un articol distinct (266), care acoperă toate celelalte ipoteze posibile“.
Abuzul în serviciu în Codul penal german
Codul penal german conţine nu mai puţin de 16 articole care incriminează fapte asimilate abuzului în serviciu. Infracţiunile de corupţie activă sau pasivă a funcţionarilor publici sunt definite la Capitolul 30, intitulat „Delictele în serviciul public”. Iată câteva din cele mai importante prevederi:
Secţiunea 331: Fapta unui funcţionar public (...) care, în exercitarea serviciului său, cere, promite sau acceptă avantaje pentru sine sau pentru un terţ va fi pedepsit cu închisoarea până la 3 ani sau cu amendă.
Secţiunea 332: Fapta unui funcţionar public (...) care pretinde, promite sau acceptă un avantaj pentru el însuşi sau pentru un terţ, pentru că a îndeplinit sau urmează a îndeplini un act, încălcând astfel îndatoririle de serviciu, va fi pedepsit cu o închisoare între 6 luni şi 5 ani.
Secţiunea 340: Funcţionarul public care cauzează sau care permite să se cauzeze o vătămare corporală în timpul exercitării atribuţiilor sale de serviciu primeşte pedeapsa cu închisoarea între 3 luni şi 5 ani.
Secţiunea 348: Instanţa aplică pedeapsa cu închisoarea de până la 5 ani sau o amendă funcţionarului public care, fiind autorizat să înregistreze documente oficiale, certifică în mod fals o situaţie legală importantă ce ţine de competenţa sa, sau înregistrează sau introduce date false în registrele şi bazele de date oficiale.