Transplantul de plămâni, pe lista de aşteptare. În martie expiră scrisoarea de intenţie prin care România se angaja să îi trimită pe cei care au nevoie la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna martie expiră scrisoarea de intenţie prin care România se angaja să îi trimită pe cei care
au nevoie la clinica AKH din Viena, unitatea medicală în care sunt
transplantaţi şi consultaţi românii cu indicaţie de transplant
În luna martie expiră scrisoarea de intenţie prin care România se angaja să îi trimită pe cei care au nevoie la clinica AKH din Viena, unitatea medicală în care sunt transplantaţi şi consultaţi românii cu indicaţie de transplant

După ce sfârşitul anului trecut a fost marcat de un adevărat scandal în domeniul transplantului, soldat cu scăderea numărului de donatori de organe, discuţiile privitoare la transplantul de plămâni şi posibilitatea ca el să fie făcut în România s-au stins brusc. În acest moment, nici medicii pneumologi şi nici pacienţii nu ştiu ce se va întâmpla cu bolnavii care au nevoie de plămâni sănătoşi.

„Avem asigurate intervenţii la AKH Viena până în luna martie, dar nu ştim ce se va întâmpla după. După tot scandalul de anul trecut, vedem că totul stagnează, dar noi tragem speranţe că se va prelungi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Sănătăţii a semnat-o anul trecut cu Eurotransplantul”, a explicat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplanţilor din România.

„75 de pacienţi ar avea nevoie de intervenţie“

Nici medicii care aprobă dosarele pentru transplantul de plămâni la pacienţii care au o astfel de indicaţie nu ştiu exact ce se va întâmpla în perioada următoare. 

„În 4-5 luni, toate discuţiile din transplant şi inclusiv scandalul din toamnă au politizat acest domeniu. Noi ne ocupăm de pacienţi foarte gravi, care au nevoie de transplant pulmonar. E necesar în România, dar avem nevoie de un program coerent, care să le asigure bolnavilor toate îngrijirile necesare. Sunt 75 - 80 de pacienţi care ar avea nevoie de o asemenea intervenţie şi la noi doar patru sau cinci beneficiază de ea”, a explicat profesorul Miron Bogdan de la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală. 

La rândul său, chirurgul Ioan Cordoş care face parte din comisia la care ajung dosarele celor care au nevoie de transplant, este în continuare de părere că pacienţii trebuie trimişi în străinătate pentru a face intervenţia, România nefiind pregătită din acest punct de vedere, problema reprezentând-o, în opinia specialistului, lipsa medicilor. „Nu putem să ne batem joc de pacienţi. Ori facem un lucru serios, ori nu-l mai facem”, a arătat doctorul. 

De cealaltă parte, medicii din Spitalul „Sfânta Maria“ care anul trecut acuzau conducerea Ministerului Sănătăţii de rea-voinţă pe motiv că nu eliberează avizul pentru efectuarea transplantului de plămâni la această unitate susţin că unitatea medicală e pregătită pentru astfel de intervenţii. 

„E o chestiune complexă. România trebuie să facă transplant de plămâni, dar trebuie discutat cu toţi specialiştii pentru a vedea ce implică acest lucru. Austria reduce mult numărul transplanturilor din alte ţări şi trebuie văzut în ce măsură se poate implica România. Pentru cei care trebuie monitorizaţi sunt deja plătite drumurile în Austria”, a completat şi profesorul Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, cea care a dat acreditare de transplant Spitalului „Sfânta Maria“.

Scandalul care a blocat operaţiile de transplant 

La mijlocul lunii noiembrie 2016, fostul ministru Vlad Voiculescu a anunţat că Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală ar fi obţinut acreditarea de transplant sub presiune politică, motiv pentru care nu şi-a dat acordul ca operaţiile să fie efectuate în clinică. Reprezentanţii ANT au respins acuzaţiile aduse de Voiculescu, însă încrederea românilor în transplant a scăzut, astfel că în toată luna decembrie a existat un singur donator. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite